Eski büyükelçinin CIA ajanı olduğu iddiası

Güncelleme Tarihi:

Eski büyükelçinin CIA ajanı olduğu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 17:52

Kanada'nın 1977-1980 yılları arasında Tahran Büyükelçiliği görevini yapan Ken Taylor'ın, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) fiili "istasyon şefi" olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Oshawa'daki Trent Üniversitesi tarih Profesörü Robert Wright'ın, dün satışa sunulan "Our Man in Tehran"isimli kitabı bir döneme ışık tutacak bilgilere sahip.

İran İslam Devriminin olduğu yıllarda Tahran'da görev yapan Taylor'ın, kitapta yer alan görev tanımı, "CIA De Facto İstasyon Şefi" olarak geçiyor.

Robert Wright'ın kitabına göre, Ken Taylor elde ettiği bilgileri o zamanki Kanada Başbakanı Joe Clark'a iletiyor, O da ABD'nin o dönemdeki Başkanı Jimmy Carter ile paylaşıyordu.

Profesör Robert Wright'ın kitabına göre Taylor, 4 Kasım 1979'daki ABD'nin Tahran Büyükelçiliğinin İranlı öğrencilerce basılması ve aralarında 4 CIA ajanının da bulunduğu 63 Amerikalının kurtarılmasında önemli rol oynadı.
Kitapta, Ken Taylor'ın görev süresi boyunca ABD'nin İran'daki silahlı silahsız birçok operasyonunu ya bizzat yönettiği ya da organize ettiği iddiası da yer alıyor.

Haberin Devamı

"Globe and Mail" gazetesine konuşan eski diplomat Ken Taylor da, hakkındaki ifadeleri yalanlamadı.
Taylor, "Bunlar 30 yıldır konuşulmamıştı. Bir 30 yıl daha konuşulmamasını çok arzu ederdim" derken, kitapta yeralan bilgileri yalanlayamayacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!