Esat kardeşini yedi

Güncelleme Tarihi:

Esat kardeşini yedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ölümünden sonra koltuğunu tek oğlu Beşir'a bırakmak isteyen Suriye lideri Hafız Esat, kardeşi Rıfat'ın Lazkiye kentindeki evini kuşatarak kendi aşireti içinde temizliğe başladı. Aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu binden fazla kişi tutuklandı. Esat'ın amacı, oğluna rakipsiz bir koltuk bırakmak.

SURİYE lideri Hafız Esat, son dönemde Arap liderlerle görüşerek sivrilmeye başlayan kardeşi Rıfat ve yeğeni Somar'ı sindirmek için kendi aşireti içinde büyük bir tutuklama kampanyası başlattı.

Suriye lideri aşireti içindeki temizlik operasyonuna geçen hafta başladı. Yüzlerce asker ve polis, halen Esat'ın yardımcılığını yürüten Rıfat'ın Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinde bulunan evini kuşattı. Sadece Rıfat'ın eviyle yetinmeyen askerler, aşiretin Rıfat yanlısı olarak bilinen önde gelenlerini de tutukladı.

Asker ve polis önce Rıfat'ın evine girmek istedi. Ancak, Rıfat'ın korumaları askerleri püskürttü. Çatışmaya girmekten kaçınan Esat kuvvetleri evi kuşattı. Hafız Esat kuvvetleri evin elektrik ve suyunu kesti ve giren çıkan herkesi tutuklamaya başladı. Hatta evden alışverişe çıkan 70 yaşındaki hizmetçi bile tutuklandı.

Esat kendi aşireti içinde temizlik yaptığından dolayı tutuklananların neredeyse tümü devlet kademesi içinde yüksek mevkilerde bulunan yöneticilerden oluşuyor. Tutuklananlar arasında Esat'ın kuzeni Kaysar Şaleş ve general Muhammed Süleyman da bulunuyor.

Devlet Başkanı Hafız Esat ile Devlet Başkan Yardımcısı kardeşi Rıfat arasındaki iktidar savaşı, silahlı çatışmaya dönüşmeden sessiz sedasız devam ediyor. Suriye resmi haber ajansı, basın ve yayın kuruluşları gelişmeleri duyurmuyor.

İktidardaki Alevi aşiretinin büyük bir bölümü Lazkiye kentinde yaşıyor. Aşiret içindeki kavga da dünyada, sürgünde yaşayan aile bireylerinin verdiği bilgilerle öğrenildi. Tutuklama kampanyasının Suriye denetimindeki Lübnan topraklarında da sürdüğü ve Beyrut'ta bir çok kişinin evlerinden alındığı gelen haberler arasında.

OĞUL BEŞİR'E STAJ

Ağabeyi Basel'in 1994 yılında bir trafik kazasında ölmesinden sonra tek veliaht olan Hafız Esat'ın 35 yaşındaki oğlu Beşir ise hızlı bir liderlik stajı görüyor. Baba Hafız Esat, oğluna deneyim kazandırmak için 18 aydır Beşir'ı ikili ilişkileri yürütmesi için Ortadoğu başkentlerine yolluyor.

Ürdün ve Suudi Arabistan'a giderek ülkesini temsil eden Beşir'in ordu içindeki rütbesi de son dönemde hızlı bir şekilde yükseliyor.

Çok dolaşınca göze battılar

HAFIZ Esat'ın aşiret içindeki operasyonuna bir kaç etken neden oldu. Birincisi sağlığı. Dikkatini bir konu üzerine yoğunlaştıramayan ve günden güne zayıflayan Esat yakında öleceği korkusunu yaşıyor. Esat, ömrünün son döneminde oğlu Beşir'a rakipsiz bir koltuk bırakmak istiyor. Esat'ın en büyük rakip olarak kardeşi ile yeğenini görmesine de, Rıfat ile Somar'ın son dönemde uluslararası alanda sık sık boy göstermesi oldu. Rıfat temmuz ayında, Hafız Esat'ın İsrail Başbakanı Ehud Barak'la görüşmemek için gitmediği, Fas Kralı Hasan'ın cenazesine katıldı. Rıfat, başta Ortadoğu liderleri olmak üzere dünya liderleriyle bir araya geldi. Oğlu Somar da kısa bir süre önce Gazze Şeridi'ne giderek, Esat'ın ‘hain’ bellediği Filistin lideri Yaser Arafat'la görüştü. Somar'ın sahibi olduğu İngiltere merkezli Arapça yayın yapan haber televizyonu ANN'de Beşir aleyhinde yayınlara başlayınca, Hafız Esat harekete geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!