Esad’dan PYD’ye hava saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Esad’dan PYD’ye hava saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 19:26

Suriye'nin Haseke kentinde PKK bağlantılı PYD'nin polis gücü Asayiş ve orduyla müttefik Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında beş gündür devam eden çatışmalar dün ateşkes çabalarının boşa düşmesinin ardından Suriye uçaklarının Asayiş ve YPG hedeflerini vurmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeydoğusundaki Haseke eyaletinin merkezinde PKK bağlantılı PYD’nin polis gücü Asayiş ve Suriye ordusuyla müttefik Ulusal Savunma Kuvvetleri (USK) arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Suriye ordusuna ait uçaklar uzun zaman sonra ilk kez Asayiş’e ait binaları vurdu.

Esad’dan PYD’ye hava saldırısı

BEŞ GÜNDÜR SÜRÜYOR

Çatışmalar beş gün önce, Asayiş’in USK’nın iki komutanını tutuklamaya çalışmasıyla başladı. Bunun üzerine USK ile Asayiş arasında çatışmalar yaşandı. Dün Şam yönetiminin girişimiyle başlayan ateşkes görüşmeleri sonuçsuz kalırken, Suriye ordusuna ait uçaklar Nevşa, Tel Hacer ve Giveryen’de Asayiş noktalarını hedef aldı. Bu saldırının ardından yeniden ateşkes iddiaları gündeme geldi. Ancak bu girişimin de başarısız olmasıyla Suriye ordusuna ait uçaklar yeniden havalanarak bu kez PKK bağlantılı YPG’yi ve Asayiş’i vurdu. Bu saldırılarda Asayiş’in iki üst düzey komutanının öldürüldüğü belirtilirken, USK milisleri Nevşa mahallesinde bazı noktaları ele geçirdi. Çatışmalar nedeniyle halkın bölgeden kaçtığı ve 13 sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Taraflar Haseke’nin kuzeyindeki Kamışlı’dan takviye getirirken, Suriye yönetimi yanlısı Al Masdar News, Şam yönetiminin bölgedeki Arap aşiretlerine ‘silahlanın’ çağrısı yaptığını bildirdi. Bazı YPG yanlısı kaynaklar da ABD uçaklarının, Suriye uçaklarına önleme yaptığını iddia etti.

Haberin Devamı

ŞAM: KÜRTLERE MESAJ VERDİK

Şam yönetiminden bir kaynak, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada hava saldırılarının ‘Kürtlere, ulusal egemenliği aşağılayan taleplerini bırakmaları için verilen bir mesaj’ olduğunu söyledi. Haseke merkezinin 120 kilometre kuzeydoğusundaki Rimelan’da ABD’nin bir hava üssü kurduğu biliniyor. PYD kaynakları 25 Temmuz’da Erbil merkezli Basnews’e üssün yakın zamanda faaliyete geçeceğini açıklamışlardı. Suriyeli Kürtler, ülkenin kuzeyinde üç ayrı kanton ilan etmiş, ABD’nin sahada IŞİD’e karşı en önemli ortaklarından biri haline gelmişti. Kürtlerin Suriye’nin kuzeydoğusunda ilan ettikleri Cezire kantonuna bağlı gözüken Haseke’de önceki günden beri Suriye rejimine bağlı güçlerle PYD’nin silahlı grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Bunun bir benzeri nisan ayında Kamışlı'da olmuş, ancak çatışmalar daha fazla büyümeden ateşkesle durdurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!