Esad: Asker sıkıntısı çekiyoruz bazı bölgelerden çekildik

Güncelleme Tarihi:

Esad: Asker sıkıntısı çekiyoruz bazı bölgelerden çekildik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 01:29

Suriye lideri Beşar Esad, ordu birliklerinin eleman sıkıntısı çektiğini ve bu nedenle bazı kritik yerleri ellerinde tutmak için daha az önemdeki bölgelerden çekildiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Asker kaçakları için önceki gün af ilan eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün yaptığı açıklamada Suriye ordusunun eleman sıkıntısı çektiğini ve bunun sonucunda bazı bölgelerden geri çekilmek zorunda kaldıklarını açıkladı. Ülkedeki ekonomi örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı başkent Şam’daki bir toplantıda konuşan Esad, “İnsan kaynağında eksiklik var. Asker sayısını artırmak için gerekli önlemleri almalıyız. İlan edilen af da firarilerin yeniden orduya katılmasını cesaretlendirmek için” dedi. Ordu güçlerinin aynı anda ülkenin her yanında olamayacağını söyleyen Beşar Esad, “Bazen cephanemizi ve ordumuzu önemli bir yere topluyoruz ama bu daha az önemde olan diğer bölgelerin pahasına oluyor. Belirli durumlarda tutunmak istediğimiz bölgelere birlikleri kaydırmak için başka bölgeleri terk etmemiz gerekiyor” dedi.

‘KAZANACAĞIZ’

Haberin Devamı

Suriye ordusunun yorulmuş olmasının normal olduğunu kaydeden Esad, “Ama yorulmakla yenilgi arasında bir fark var. Yenilgi kelimesi Suriye ordusunun sözlüğünde yok. Direneceğiz, kazanacağız” ifadelerini kullandı. Suriye Devlet Başkanı, yerel halkın da bazı bölgelerde orduyla birlikte savaştığını ve bunun belirleyici etkisi olduğunu da ekledi. Savaşın son aylarında Suriye ordu güçleri, İdlib’den neredeyse tamamen çekilip bölgeyi El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin de içinde olduğu Fetih Ordusu’na terk etti. Suriye rejimi, antik Palmira kentini de IŞİD’e kaybetti. Lübnan sınırındaki bazı bölgeler ılımlı grupların oluşturduğu Güney Cephesi’nin kontrolüne geçti.

‘İRAN DESTEĞİ SINIRLI’

Suriye lideri konuşmasında dışarıdan aldıkları yardımlara da değindi. İran’ın desteğinin askeri uzmanlarla sınırlı olduğunu belirten Beşar Esad, “Lübnan direnişi” olarak bahsettiği Hizbullah’ın Suriye ordusunun yanında savaştığını kaydetti. İç savaşa diplomatik çözüm konusuna da değinen Esad, her türlü siyasi diyaloğa açık olduklarını ancak bu yöndeki girişimlerin ‘teröre karşı mücadele temelinde olmadığı taktirde anlamsız olacağını’ ifade etti. Esad, ülke dışındaki muhalif yapılanma Suriye Ulusal Koalisyonu’nu ise “Terörizm, diyaloğa iştirak eden dış muhalefetin parçası olduğu sürece, siyasi çözümden bahsetmek boş sözlerden başka bir şey olmayacaktır” diye konuştu. Suriye lideri, muhalifleri destekleyen ülkelerin bu yardımlarını artırdığını ve bazı yerlerde doğrudan müdahale ettiklerini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!