EroÄŸlu Türkiye'den özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu Türkiyeden özür diledi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2003 14:05

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, KKTC'de düzenlenen mitinglerde yaşananlardan dolayı Türkiye'den özür diledi.

KKTC BaÅŸbakanı EroÄŸlu, Türk Parlamenterler BirliÄŸi tarafından TBMM eski Senato Salonu'nda düzenlenen ''Kıbrıs Sorunu'' konulu sempozyumda bir konuÅŸma yaptı.Â
Konuşmasına Annan Planı'nın zamanlaması ve takvimin AB'ye katılma sürecine endekslenmesinin ''Tesadüfi'' olmadığını ifade ederek başlayan Eroğlu, ''Planın amacı adil, kalıcı, hakça çözüm değil, AB'nin Kıbrıs'a yerleşmesini temel alacak bir zemin yaratmaktır'' dedi. Planla ''Türkiye'yi Kıbrıs'tan atmak ve zaman içerisinde Kıbrıs Türklüğünü eritmenin'' hedeflendiğini bildiren Başbakan Eroğlu, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Harita konusunda endişeleri bulunduğunu, ''Yer değiştirme''nin ''Göç'' anlamına geldiğini bildiren Eroğlu, ''AB'ye gireceğiz, ekonomikalkınacak'' derken öncelikle toprak devri nedeniyle binlerce insanın işsiz kalacağına dikkat çekti. Yer değiştirmelerin kolay olacağı iddialarının gerçekle ilgisi bulunmadığını da kaydeden Eroğlu, yeni konutlar inşa etmenin zorluklarını anlattı. Eroğlu, yeni köy ve kasabalar kurabilmek için özellikle Türklere ait toprakların istimlak edilmesi gerekeceğini belirterek, ''Türk'le Rum'un kavgasından önce Türk'ün Türk'le kavgasına sebebiyet verilmesinden endişeliyiz'' diye konuştu.

''HAZMEDEMÄ°YORUM...'

Adada uzun yıllardır yaşananlara tanıklık eden bir insan olarak ''Gelinen noktayı, mitinglerde yaşananları hazmedemediğini'' ifade eden Eroğlu, ''Türk halkının, Hükümetinin, Parlamentosunun, TSK'nın, 74 öncesine dönme planlarına onay vermeyeceğine inanıyor, güveniyoruz'' dedi.

Planın yürürlüğe girmesi durumunda Kıbrıs Türkünün ikinci plana itilip, önceliğin Rumlara verilmesinden endişe ettiğini de anlatan Eroğlu, özellikle malların sahibine iadesi sürecinde uzun yıllara yayılan büyük sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. Eroğlu, güçlü ekonomi ile zayıf ekonominin karşı karşıya gelmesiyle de küçük ekonominin yutulacağından ve kuzeyin ekonomik olarak daha da gerileyeceğinden kaygılandığını anlattı.

''MÄ°TÄ°NGLER BURUKLUK YARATTI''

KKTC'de düzenlenen mitinglerin Anavatan'da burukluk yarattığını, ''Bunca yıl yapılan özverilerin sonucu bu mu olmalıydı?'' sorusunu gündeme getirdiğini bildiklerini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

''Biz miting yapılmasına karşı değiliz. Ancak en fazla birlik ve bütünlüğe ihtiyaç duyulduğu bir zamanda sesimizin tek, gücümüzün yumruk gibi olması gereken zamanda, cepheleşme yaratmak bizi zayıflatır, bizi güçsüz duruma düşürürken karşı tarafı da güçlendirir.
Kıbrıs Türk halkı Anavatan'a müteşekkirdir. Anavatan'ın sayesinde özgürlüğüne kavuşmuştur. Mitingler Anavatan'ımıza karşı bir davranış olarak değerlendirilirse bu bizi üzer. Bir kesim bu düşüncede olabilirama halkın büyük çoğunluğu Anavatan'a karşı sevgi ile dopdoludur.

Biz de üzüntülüyüz. Temennimiz, bu vatandaşların artık bu gibi olaylara tevessül etmemeleridir. Özellikle Anavatan'da çeşitli zamanlarda görev yapmış ya da şu an görevde olan insanlar aleyhinde hakarete varan sloganlar atmamalarıdır. Sayın Deniz Baykal, Sayın Ecevit, Sayın Gürel de bunlardan nabini aldı. Bunlar bizi çok üzdü. Hala onların özür dilemesini bekliyoruz ama ben Kıbrıs Türk halkı adına Anavatan'dan özür diliyorum.''
KKTC Başbakanı Eroğlu, Rum kesiminin uzun yıllardan bu yana sorunun çözümünü güçleştirici bir tutum izlediğini, bu nedenle anlaşmaolmama olasılığının anlaşmaya varılması olasılığından daha güçlü olduğunu da belirterek sözlerini tamamladı.

DENKTAÅž'IN MESAJI

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da sempozyuma bir mesaj gönderdi. Denktaş mesajında, KKTC'nin bugün tüm devlet ve demokratik kurumları ile çağdaş ülkelere örnek teşkil edecek şekilde ayakta ve hayatta olduğunu belirtti. Elde edilen hakların, özgürlük, bağımsızlık ve egemenlik temelinde yükselen devlet olma hakkı ile sıkı sıkıya bağlı olduğunu kaydeden Denktaş, ''Aradığımız çözümün de bu temel üzerde yükselmesi gerekmektedir. Uğraşımız budur'' dedi.

Denktaş, bu uğraş içerisinde geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiyeve Hükümeti ile birlikte el ve gönül birliği içerisinde, davalarını esenliğe çıkarmanın yollarını aradıklarını bildirdi. Mesaj, sempozyuma katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

''SIRF RUM LOBÄ°SÄ° Ä°STÄ°YOR DÄ°YE...''

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Zeki Çeliker de sempozyumu açış konuşmasında, Kıbrıs Türklerine siyasi eşitlik getiren, onlara AB yolunu açan bir plana elbette hiçkimsenin karşı çıkamayacağını söyledi. Çeliker, ancak planın satır aralarnın iyi okunması, Rumlar ve Yunanistan'ın uzun vadeli emellerinin ileride nasıl sıkıntılar doğurabileceğinin iyi hesaplanması gerektiğini ifade etti.

Çeliker, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hiç hakketmediği suçlamalarla karşı karşıya bırakılmasının son derece üzücü olduğunu daifade ederek, ''Kıbrıs meselesinin milli çıkarlarımıza uygun bir şekilde çözülebilmesi için tek ses, tek yürek olarak Sayın Denktaş'a sahip çıkmalı ve destek vermeliyiz'' dedi.

Sempozyuma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Kıbrıs Barış Harekatı'na komuta eden emekli orgeneral Nurettin Ersin'in yanısıra çok sayıda yeni ve eski parlamenter de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!