Eroğlu: Kıbrıs'ta iki eşit egemen halk var

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu: Kıbrısta iki eşit egemen halk var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 16:09

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kendisine "iki halk ve iki ayrı devlet tezini geri çekmesi" çağrısı yapan Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a, "Kıbrıs'ta eşit egemen iki halk olduğunu ve sağlam temele oturan bir anlaşma kurmak istediklerini" söyleyerek karşılık verdi.

Haberin Devamı

Eroğlu, Bayrak Televizyonunda yayımlanan "Açık Masa" programında yaptığı açıklamada, Hristofyas ile Kıbrıs'ta iki halk olduğu gerçeğinden hareketle müzakere masasında konuşacaklarını vurguladı.

Hristofyas'ın halk teriminden self determinasyon hakkı nedeniyle kaçtığını kaydeden Eroğlu, Kıbrıs'ta eşit egemen iki halk olduğunu, sağlam temele oturan bir anlaşma kurmak istediklerini kaydetti.

Hristofyas ile 26 Mayısta ilk görüşmeyi yapacaklarını ve görüşmede tarafların görüşlerini anlatan birer konuşma yapmasının öngörüldüğünü belirten Eroğlu, bir hafta sonra da müzakerelerin başlayacağını söyledi.

ÖNCE MÜLKİYET

Gelen talep üzerine müzakerelerde ilk olarak mülkiyet konusunu ele alacaklarını açıklayan Eroğlu, daha sonra diğer konulara geçeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Eroğlu, "anlaşıldı" denilen, ancak bazı başlıklarında sorunlar bulunan konular üzerinde de yeniden duracaklarını belirtti.
Bir soru üzerine, Rum tarafının uzlaşmazlığını perdelemek için kendisinin uzlaşmaz olduğu yönünde kampanya başlatıldığını ifade eden Derviş Eroğlu, bu kampanyaları dikkate almadığını, halkın kendisine görev verdiğini, müzakereleri samimiyetle yürüteceğini söyledi.

Eroğlu, her müzakerenin bir sonu bulunduğunu, Rumların ise takvime karşı olduğunu kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, 13 Mayısta Ankara gideceğini belirterek, ziyarete ilişkin detayların gelecek günlerde belli olacağını ifade etti.

"2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın gittiği yoldan gideceği" yönündeki sözleri de eleştiren Eroğlu, "Talat'tan farklı görüşler taşıdığını, aynı olsalar halkın Talat'ı seçmiş olacağını" söyledi.

Ulusal Konsey ve Halk Konseyi kurulmasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığından kuruluş listesi aldıklarını, pazartesi günü çalışmaların başlayacağını bildiren Eroğlu, bir meclis platformu kurulması için de siyasi parti başkanlarıyla görüşeceğini kaydetti.

Eroğlu, hükümet kurma çalışmaları için pazartesi günü parti başkanlarıyla yapacağı görüşmede konuyu gündeme getireceğini ifade etti.

Hükümet kurma görevini en fazla milletvekili olan partiye vereceğini, diğer partilerin de görüşlerini dinleyeceğini belirten Eroğlu, hükümet kurma için özellikle Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayını beklediğini kaydetti. Eroğlu, yarın yapılacak kurultaya katılacağını da belirtti.

DOĞRUDAN TİCARET TÜZÜĞÜ

Eroğlu, Rumların Doğrudan Ticaret Tüzüğünü engelleme girişimleriyle ilgili olarak da müzakerelerin başlamasına kısa zaman kala Rumların yaklaşık 200 kişilik lobi faaliyetleriyle tüzüğü engellemeye çalışmasının üzücü olduğunu söyledi.
Gerçekleri anlatmak ve verilen sözleri hatırlatmak için Avrupa Parlamentosundaki siyasi parti başkanlarına mektup gönderdiğini açıklayan Eroğlu, Doğrudan Ticaret Tüzüğünü ve engelleme çalışmalarını müzakere masasında gündeme getireceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!