Ermenistan'dan şahinlik işaretleri

Güncelleme Tarihi:

Ermenistandan şahinlik işaretleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ermenistan 'ın yeni yönetimi ‘şahinliğinin’ ilk işaretlerini veriyor. Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye ile ilişkilerde sözde soykırımını yeniden gündeme getirdi. Önceki gün televizyondan dış politika ilkelerini açıklayan ve koyu milliyetçiliğin sinyallerini veren Oskanyan, Ankara-Erivan diyaloğu için sözde soykırımın tanınması ve özür dilenmesini şart koştu. Ermenistan Dışişleri Bakanı, ‘1998 İnsan Hakları Yılı. Türkiye, Ermenistan ile ilişki kurmak istiyorsa 1915’te soykırım yapıldığını kabul etmeli ve Ermeni halkından özür dilemeli. Türkiye'den böyle bir adım atmasını bekliyoruz' dedi.

31 Mart'taki seçimlerden zaferle çıkan, Dağlık Karabağ asıllı Devlet Başkanı Robert Koçaryan, sert açıklamalarla işe başladı. Rus İzvestia gazetesine verdiği demeçte, Dağlık Karabağ'ın bundan böyle asla Azerbaycan toprağı olamıyacağını iddia etti ve bölgede bağımsızlık formülünü benimseyeceklerini belirtti. AGİK Minsk grubu tarafından son 5 yılda yoğun çabalarla hazırlanan tüm uzlaşma planlarını bir çırpıda silen Ermenistan'ın yeni lideri, Azerbaycan'ın, Erivan'ın yaklaşımını gözardı etmesi halinde bölgede yeni ve kanlı çatışmaların patlak vereceği uyarısında bulundu. Koçaryan şunları söyledi:

‘Dağlık Karabağ’da 10 yıldır savaş var. Azerbaycan'ın özerklik ısrarı kabul edilemez. Bunca yıldan sonra bölgede yaşayan Ermeni halkına Bakü yönetiminin denetimi altına girecekleri söylenemez. Çözüm önerimiz üç maddede şekilleniyor: 1. Taraflar birbirini emri altına girmemeli, 2. Karabağ'ın statüsü belirlenmeli, 3.Bölgenin güvenliği uluslararası anlaşmalarla teminat altın alınmalı.'

KONGRE’YE MEKTUP

Öte yandan sözde soykırım günü olan 24 Nisan yaklaşırken, Amerikan Kongresi'ndeki Ermeni lobisinin faaliyetleri de artıyor. Ermeni lobisi tarafından imzaya açılan karar tasarısına karşı, ABD'deki Türk-Amerikan kuruluşları da, bu konuda yazdıkları mektubu Kongre'nin tüm üyelerine ayrı ayrı göndererek, müttefik bir ülkeye karşı kirli siyasi oyunlara alet olunmamasını istediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!