Ermeni tasarısının kabülü İngiliz basınında

Güncelleme Tarihi:

Ermeni tasarısının kabülü İngiliz basınında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 10:38

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesinde kabul edilmesi İngiliz basınında yankı buldu.

Haberin Devamı

The Independent gazetesi, Bush ile Kongrenin Ermeni iddialarının statüsü konusunda bir tartışma içinde olduklarına dikkati çeken bir başlıkla yayımladığı haberde, tasarının periyodik olarak Washington-Ankara ilişkilerini tehlikeye soktuğunu hatırlattı.

Ancak bu kez ABD'nin halen hayatta olan 8 eski Dışişleri Bakanı ve 3 eski Savunma Bakanının Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir mektup yazdıklarını hatırlatan gazete, diplomatik riskin de tasarının kabulü ihtimalinin de bugün her zamankinden yüksek olduğunu iddia etti.

Gazete, Beyaz Saray ile Kongre arasındaki zıtlaşmanın Türk hükümetinin Irak'a sınır ötesi operasyona izin vermeye yaklaştığı, olabilecek en kötü döneme denk geldiği yorumunda da bulunan gazete, Ankara'nın tasarıyı engellemek için Washington'a yüksek seviyede bir parlamento heyeti gönderdiğine işaret etti.
Gazete, Washington'daki Türk Büyükelçiliğinin de bu yöndeki lobi faaliyetleri için ayda 300 bin dolar harcadığını öne sürdü.

Tasarının en çok da Temsilciler meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi zor durumda bıraktığını da yazan Independent, Pelosi'nin seçim bölgesi San Francisco'da büyük bir Ermeni nüfusun yaşadığına dikkati çekerken, “kendisi de uzun süredir tasarısının kabul edilmesi yönünde çağrılar yapıyordu. Şimdi o da Beyaz Saray'a meydan okumakla geri adım atmak arasında bir seçim noktasında” ifadesine yer verdi.

The Guardian gazetesi de Kongrenin, Bush'un Ermeni iddialarıyla ilgili ricalarını geri çevirdiğini, Bush'un yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Condoleezze Rice'ın da böyle bir kararın Orta Doğu barışına verebileceği zararla ilgili uyarılarda bulunduğunu duyurdu. Ancak tasarının, demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisinde büyük destek gördüğünü yazan Guardian, üyelerin yarısından fazlasının karar tasarısına imza atıp, destek verdiğini kaydetti.

Senatonun da yaklaşık yarısının aynı adımı attığını hatırlatan Guardian, Ermeni iddialarının kaynağı konusunda okurlarını bilgilendirirken, Türkiye ile Fransa arasında geçen yıl aynı sebeple ortaya çıkan krizi de hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!