ErdoÄŸan'dan Ä°srail'e arabuluculuk sinyali

Güncelleme Tarihi:

ErdoÄŸandan Ä°sraile arabuluculuk sinyali
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 10:02

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu barışının önündeki en büyük engelin İsrail hükümeti olduğunu söylerken, İsrail'in filo baskınından dolayı özür dilemesi halinde Ankara'nın Tel Aviv-Şam görüşmelerine arabuluculuk etmeye devam edebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ä°SRAÄ°L'DEN ERDOÄžAN'A "HAVA SAHASI" ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°

G20 zirvesi için geldiÄŸi Toronto'da "The Charlie Rose Show" isimli Amerikan televizyon programına konuk olan ErdoÄŸan, "Ä°srail yaÅŸanan son olaylardan dolayı özür dilemeli, o insanlar ve Gazze için tazminat ödemeli. Bunlar gerçekleÅŸirse biz de üzerimize düşen her türlü sorumluluÄŸu almaya hazırız" diye konuÅŸtu. Â

Erdoğan, Türkiye'nin Suriye-İsrail görüşmelerine tekrar müdahil olmaya hazır olup olmadığının sorulması üzerine, tarafların böyle bir görevi Türkiye'ye vermesi halinde, tekrar barış için çalışmaya hazır olduklarını, bunu da daha önce belirttiklerini bildirdi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Erdoğan ünlü televizyoncu Charlie Rose’a verdiği röportajda filo baskınına ilişkin olarak, "İsrail denizden ve havadan saldırdı. Plastik mermiler, tabancalar kullanıldı. Dokuz kişi öldü. Sekiz Türk, bir de ABD vatandaşı Furkan Doğan" dedi.

Haberin Devamı

"ABD yönetimi de bu olayı sahiplenmeli çünkü olayın içinde bir Amerikan vatandaşı da var" diyen Erdoğan, Türk hükümetinin de aynısını yapacağını çünkü İsrail baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerinin "hükümetlerine ne olduğunu sorma hakkı olduğunu" ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Bize "neden" diye soruyorlar? Aynı durum eşim ve oğlum için de geçerli. Onların da bunu sorma hakkı var. Aynı şey bütün ülkeler için geçerli. Adli tıp raporlarını göz önünde bulundurarak, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, İsrail hükümetinin Ortadoğu'da barışı sağlamaya yönelik girişimleri sekteye uğrattığını belirterek, "Şu anda İsrail'deki sorun koalisyon hükümeti. Koalisyon hükümeti barış önündeki en büyük engel" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!