Erdoğan kriz için devrede

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan kriz için devrede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 08:30

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sonrası her iki ülkeyle de iyi ilişkilere sahip olan Türkiye devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve ABD Başkanı Trump ile görüştü.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI kaynaklarından edinilen bilgiye göre her üç görüşmede de Karadeniz’de Rusya ile Ukrayna arasında son günlerde yaşanan gerilim ele alındı. Krizin iki tarafını da dinleyen ve gerilime ilişkin endişelerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı kaydedildi. Moskova’daki yorumcular temaslarla ilgili olarak, “Türkiye arabuluculuk sinyalleri veriyor” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE’DEN DESTEK İSTEDİ

Erdoğan-Poroşenko temasına ilişkin Ukrayna tarafından şu açıklama yapıldı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz havzasındaki gerilimin tırmanmasından Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık ve endişeleri dile getirdi. Poroşenko bu bağlamda Kerç Boğazı yakınında cereyan eden hadiseleri Türk liderine aktararak destek talebinde bulundu. Türkiye’nin Rusya nezdinde girişimde bulunarak Kiev’e ait gemi ve mürettebatın serbest bırakılması için yardım istedi. Ukrayna lideri hadiselere ilişkin ‘saldırgan Rusya’ tanımı yaparak, Ukrayna’nın neden belirli bölgelerde sıkıyönetim ilan ettiğini aktardı.”

Haberin Devamı

KRİZİ GÖRÜŞTÜLER

Kremlin Sarayı’ndan Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Türk tarafının inisiyatifiyle gerçekleşen telefon görüşmesinde Suriye’deki gelişmeler ele alındı. Rusya ile Türkiye arasında 17 Eylül tarihinde Soçi’de imzalanan İdlib mutabakatının daha aktif şekilde hayata geçirilmesi ve teröristlere karşı mücadelenin hızlandırılması hususunda görüş birliğine varıldı. Astana sürecinde garantör ülkelerin önemi vurgulandı.” Açıklama şöyle sürdü: “Ayrıca Kiev yönetimi tarafından Kerç Boğazı yakınında tertiplenen tehlikeli provokasyon ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. İki lider, Karadeniz bölgesindeki istikrar ve güvenlik konularında görüşlerini dile getirdi.”

Arjantin’deki G-20 Zirvesi’nde Putin’le bir araya gelmesi planlanan Erdoğan, önceki gün yapılan AK Parti grup toplantısında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimi hatırlatarak, “Hem Rusya hem de Ukrayna’yı yakın dostu olarak gören, her ikisiyle de kurduğu derin işbirliğini geleceğe taşıma gayretinde bir ülke olarak, Karadeniz’in bir an önce barış denizi haline gelmesini istiyoruz. Bunun için Rus ve Ukraynalı dostlarımıza sorunlarını diyalogla çözmeleri çağrımızı tekrarlıyoruz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!