Erdoğan: Geri dönüşleri askıya alabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Geri dönüşleri askıya alabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 09:06

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yaptığı üç günlük ziyaret bitti. Başbakan, Washington’dan, gezisinin ikinci ayağı olan Meksika’ya geçti. Ancak ABD’nin Başkentinden ayrılmadan hemen önce katıldığı bir toplantıda, özellikle iç politikaya yönelik çok önemli mesajlar verdi;

Haberin Devamı

Başbakan, Washington’dan hem Ergenekon davası, hem de Kürt açılımı konusunda konuştu.

WASHİNGTON’DAN ERGENEKON MESAJI  

Başbakan’ın Ergenekon davası konusundaki en önemli sözleri, Ergenekon iddianameleri konusunda oldu. Erdoğan, “Sadece bizim iktidarımız döneminde şahit olduğumuz provokasyonlar bile, hukuk dışı örgütlenmelerin değişimin önünde nasıl bir engel teşkil ettiğini çok net olarak ortaya koymuştur" diye konuştu.

Zeynep Gürcanlı
Washington'dan bildiriyor

 

Haberin Devamı

“Zamana yayılmış ve kördüğüm olmuş” sorunlardan nemalanan ve bunları istismar eden çevreler bulunduğuna da dikkat çeken Erdoğan, “Dolayısıyla, siz her hangi bir sorunu çözmeye yeltendiğiniz anda bu çevreler, yani çeteler, mafyatik örgütlenmeler çeşitli taktiklerle ve tehditlerle karşınıza çıkıyor. Biz 7 yılda bunların tamamını yaşadık. Hala da yaşıyoruz” dedi.

 

“HİÇ KİMSE, AKSİ İSPATLANINCAYA KADAR SUÇLU DEĞİLDİR”

Hukukun, “hiç kimse aksi ispatlanıncaya kadar suçlu sayılamaz” ilkesine herkesin saygı duyması gerektiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

 

“Soruşturma kapsamında tutuklu bulunanların hiç biri tabii ki suçlu kabul edilemez. Böyle büyük ve kapsamlı bir davanın sonuçlanması elbette vakit alacaktır. Biz, Hükümet olarak, demokratik çerçeve içerisinde hukuka yardımcı oluyor ve görevini en iyi şekilde yapmasını sağlayacak zemini hazırlıyoruz. Gerisi hukukun, yargının işidir ve inanıyorum ki ak ile kara hukuk yoluyla ortaya çıkacaktır.”

BU DA DTP’YE MESAJ: “GERİ DÖNÜŞLER ASKIYA ALINABİLİR”

Başbakan’ın ikinci önemli mesajı ise, Kürt açılımı konusunda oldu.

 

Kandil’den ve Mahmur Kampı’ndan geri dönüşler konusunda yaşanılan ilk deneyimin “arzu edilmeyen bir tablo ortaya koyduğuna” dikkat çeken Başbakan, Kürt açılımı tümüyle olmasa bile, geri dönüşlerin “askıya alınabileceğini” söyledi.

 

Erdoğan, “Çeşitli uyarılar yapmamıza rağmen böyle bir tablonun oluşması gerçekten bizleri de üzmüştür. Biz bu tür şeyler olması halinde o konuya yönelik olarak bu işi sil baştan yaparız. Ve biz diğer adımlarımızı, diğer başlıklarımızı uygulamaya koyarız. Ama o konu askıya alınır. Çünkü bunu bir karşılıklı dayanışma içerisinde yapmamız gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

 

ABD’DEN PKK’YA KARŞI 3 BEKLENTİ

PKK ile mücadeleye de değinen Erdoğan, ABD’den bu konudaki üç beklentiyi de şöyle sıraladı ;
* Terör örgütünün yurtdışındaki kaynaklarının kurutulması

Ve örgütün Irak’ın kuzeyindeki varlığının tasfiye edilmesi

 

Bu çerçevede, Türkiye, Irak ve ABD’nin oluşturduğu üçlü mekanizmanın iyi çalıştırılması, geçmişteki gibi başarısız olmasına izin verilmemesi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!