Erdoğan’dan 1 gün önce 70 Türk'e bomba

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan 1 gün önce 70 Türke bomba
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 23:48

El Kaide bağlantılı terör örgütü El Şebab, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden bir gün önce, Mogadişu’ya öncü giden 70 kişilik Türk polis heyetinin kaldığı otele bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. AA’ya göre saldırıda ikisi Somalili polis, biri kadın otel görevlisi ve intihar bombacısı olmak üzere toplam 4 kişi öldü. AFP ise “En az 5 ölü” bilgisini geçti. Otel camlarının patlaması sonucu 1 Türk hafif yaralandı. Dışişleri, “Vatandaşlarımız etkilenmedi” açıklamasını yaptı. El Şebab, “Otelde toplantı yapan birkaç polisi öldürdük” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın bugünkü Somali ziyareti öncesi, dün başkent Mogadişu’daki 70 kişilik Türk heyetini hedef alan bombalı bir saldırı düzenlendi. Anadolu Ajansı saldırıda ikisi Somalili polis, biri kadın otel görevlisi ve diğeri ise intihar bombacısı olmak üzere toplam 4 kişinin öldüğünü bildirdi. Fransız haber ajansı AFP ise “En az 5 kişi öldü” bilgisini geçti. Patlamanın ardından ilk değerlendirme Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden geldi. Saldırıda ölen Türk vatandaşı bulunmadığını belirten yetkililer, “Öncü giden polislerin kaldığı otele bombalı araçla saldırı düzenlendi. Araç otelin kontrol mekanizmasında patlatıldı. Vatandaşlarımız etkilenmedi. Sadece bir vatandaşımız otelin camlarının patlamanın etkisiyle kırılması sonucu çok hafif bir şekilde yaralandı” dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin iptalinin ise söz konusu olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

EL ŞEBAB: BİRKAÇ POLİS ÖLDÜRDÜK

Saldırıda 3 polisin de yaralandığını belirten Polis Sözcüsü Kasım Ahmed, intihar bombacısının ‘planladığı hedefe ulaşamadığını’ söyledi. Saldırıyı El Kaide ve Taliban’dan esinlenen radikal El Şebab terör örgütü üstlendi. Şeyh Abdiasis Abu Musab, “Otele saldırdık, burada toplantı yapan polislerden birkaçını öldürdük” dedi. Bir görgü tanığı ise “Hızla bir aracın yaklaştığını gördüm, sürücü otele doğru döndü. Büyük bir patlama duyuldu, onu duman ve şarapnel izledi. Birçok kişi yere yığıldı” diye konuştu.

DAVUTOĞLU: HEDEF NET DEĞİL

Davos’ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu da bombalı saldırının hedefinde Türk heyetinin olduğu iddiasının netleşmediğini söyledi. Somali’nin güvenlik riskinin yüksek olduğu bir ülke olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2012’de çok daha zor şartlar altında Erdoğan’la birlikte Somali’ye gitmekten vazgeçmediklerini hatırlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye’nin böyle riskli durumlarda kararlı tutumu değişmez. Somali’ye yönelik insani yardımların ve ekonomik pazarların çeşitlendirilmesini içeren stratejik kararı değiştirmemiz söz konusu değil. Bunu da salt Türkiye’ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmek doğru olmayabilir. Araştırmalar devam ediyor. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız da Somali’ye gidecekler. Sağ ve salim olarak gidip, sağ ve salimen inşallah ülkemize gururla, onurla dönecekler.”

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİYE SALDIRMIŞLARDI

Mogadişu’da daha önce Haziran 2013’te Türk Büyükelçiliği’nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu. Saldırıyı Türkiye’nin Somali’ye desteğinden rahatsız olan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üslenmişti. Mayıs 2014’te de Türk Hava Yolları’na güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan, uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

ELÇİ: GÜVENLİK ARTTIRILACAK

Hürriyet’in telefonla ulaştığı Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, “Güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarılmasını istedik. Yakından takip ediyoruz” dedi. Bekar, şöyle devam etti: “Güvenlik önlemleri Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti öncesinde en üst seviyede alınmıştı. Akşam saatlerinden sonra yollar kapatılacaktı. Ancak güvenlik önlemlerinin daha da arttırılmasını istedik ve arttırılacak.”

Haberin Devamı

Erdoğan’dan 1 gün önce 70 Türke bomba

İslam’da böyle bir şey yok

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, kendisine fahri doktora unvanın verildiği Addis Ababa Üniversitesi’ndeki tören sonrası yaptığı konuşmada Somali’deki saldırıyla ilgili şunları söyledi: “Şu anda burada Somali’den 500 bin sığınmacı var. Bu insanlar buraya canlarını kurtarmaya geliyor. Bugün (dün) yine bir terör eylemi oldu Somali’de. Ne adına yapıyorlar bunu? İslam adına yapıyorlarsa, ben bir Müslümanım, İslam’da böyle bir şey yok. Bir Müslüman öncelikle intihar edemez. Böyle bir İslam kesinlikle yok, bizim dinimizde ‘İnsanları git öldür’ böyle bir şey yok. DEAŞ (IŞİD) terör örgütüne, diğer terör örgütlerine karşı aynı mücadelenin sergilenmesi şart. Biz İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam’la terörü bir arada anamaz. Zira İslam barıştır. Kelime itibariyle sin kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmektir. Bu İslam’ın hükmüdür. Bu tür terör saldırıları dünyada birlikte yaşam kültürünü yok etmektedir.”

Haberin Devamı

Erdoğan’dan 1 gün önce 70 Türke bomba

O okullar kapatılsın hizmeti MEB versin

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, konakladığı otelde düzenlenen iş forumuna katıldı. Forumda Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Erdoğan’a üzerinde resminin bulunduğu deri tablo hediye etti. Erdoğan, Desalegn ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Gülen Cemaati’nin yurtdışındaki okullarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu, şunları söyledi: “Yeni bir süreç başladı. Bu süreç artık Paralel devlet yapılanmasının Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmesi anlamındadır. Artık bu örgüte karşı -ki, ülkemizde bu inceliği fark etmeden hâlâ bunlara ‘Cemaat’ diyenler var- mücadelemiz kararlı şekilde sürmektedir, sürecektir. Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse başbakanımız, bakanlarımız, bunların konumunu anlatmak suretiyle, buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere.” - AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!