Entebe baskınının ses kayıtları yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Entebe baskınının ses kayıtları yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 12:54

İsrail Ordusu, 32 yıl önce, İsrailli rehineleri kurtarmak için düzenlenen Entebbe baskının ses kayıtlarını yayımladı.

İsrail'in 60. yıl kutlamaları nedeniyle yayımlanan kayıtlar, 27 Haziran 1976 yılında, Tel Aviv-Paris seferini yapmakta olan ve içinde, çoğu İsrailli 246 yolcusu bulunan Fransız hava yollarına ait uçağın, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Filistinli militanlarca kaçırılmasının ardından indirildiği Uganda'nın Entebbe hava limanında, rehineleri kurtarmak amacıyla yapılan baskının detaylarını ortaya koydu.

Yapılan pazarlıklarda, yolcuların bir kısmının salıverilmesinden sonra, 3 Temmuz 1976'da İsrailli 200 dolayında komandonun hava limanına yaptığı baskında kalan rehineler de kurtarılmış, baskında görev alan, eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kardeşi ve operasyonu düzenleyen seçkin "Sayeret Matkal" birliklerinin komutanı Yoni Netanyahu, muhtemelen bir Ugandalı keskin nişancı ateşinde hayatını kaybetmişti.

Yarım saatten az sürede tamamlanan operasyonda, uçağı kaçıran korsanlardan 7'si de öldürülmüş, ayrıca çıkan çatışmalarda uçaktaki rehinelerden 3'ü ile 45 Ugandalı asker de hayatını kaybetmişti. Ses kayıtları, operasyonda baskını yöneten komutanlar ve subaylar arasındaki konuşmaları içeriyor.

Operasyonda, dönemin Genelkurmay Başkanı Mordehay Gur, operasyon komutanı ve daha sonra genelkurmay başkanı olan Dan Şomron ve yardımcısı ve halen, İsrail kabinesinde Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Matan Vilnai ile yine operasyonda yer alan eski Savunma Bakanlarından ve halen kabinede Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Şaul Mofaz da yer almıştı.

Operasyonda ölen tek İsrailli asker olan Yona Netanyahu'nun anısına, operasyon daha sonra Yoratan operasyonu olarak adlandırılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!