Enron'u sefahat ve seks iflas ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Enronu sefahat ve seks iflas ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 02:18

ABD'de bu yılın en çok tartışılan konusu olması beklenen dev Enron şirketini, çalışanları arasındaki ‘‘seks, para ve lüks yaşam’’ düşkünlüğünün batırdığı ortaya çıktı.

Enron'un batışıyla zevk ve safahat içinde lavlar altında kalan antik Pompei kenti arasında benzerlikler bulundu.

Merkezi Houston kentinde bulunan Enron şirketinin üst yöneticileri arasında boşanmaların ‘‘bulaşıcı’’ olduğu belirtildi. Yine iş saatleri sonrası şirket odalarında seksin çok yaygın olduğu ve ‘‘lüks düşkünlüğü’’nün bir ‘‘bir yaşam tarzı’’ haline geldiği kaydedildi.

Enron şirketi, Başkan George W. Bush'un seçim kampanyasına en fazla bağışta bulunanların başında geliyordu. Enerji hizmetleri sunan Enron, ABD'nin yedinci büyük firmasıydı. Telegraph Gazetesi'nde yer alan haberde, eski bir Enron çalışanının ‘‘İnsanların kişisel yaşamında bile kural yoktu. Yaşam hep şirketin etrafında dönerdi ve her şey bıçağın sırtında yapılmak zorundaydı: Seks, para...’’ dediği belirtildi.

LÜKS DÜŞKÜNLÜĞÜ

Enron'un tüm yöneticileri, Houston'un zengin River Oaks bölgesinde villa sahipleriydi. Enron'un eski CEO'su Jeff Skilling'in villasındaki çiçekler ve resimler dahil her şey, şirket renkleri olan siyah ve bayazdan yapılmıştı. Enron yöneticilerinin eşleri, kürkleri, Mercedesleri ve deri pantolonları ile hemen tanınırlardı.

Skilling, en iyi okulların en iyi derecelerle mezun olanlarını büyük ücretlerle işe almayı ilke edinmişti. Enron'da çalışan herkese her yıl not verilir, en aşağıda kalan yüzde 15 işten atılırdı. ‘‘En iyi’’ diye nitelenen personele ise spor otomobil hediye edilirdi. Houston'da hiçbir şirketin park yerinde Enron'daki kadar çok pahalı spor araba görülemezdi.

SEKS YUVASI

Dışarıya ‘‘bir aile’’ olarak sunulan Enron şirketi, içeride ‘‘seks ve paranın biçimlendirdiği bir ensest yuvası’’ haline gelmişti. İşsiz kalan bir eski Enron çalışanı, ‘‘İnanılmaz bir şeyin uzuvları gibiydik hepimiz ve büyük zevk alıyorduk’’ dedi. Bazı iddialara göre ‘‘Enrongate’’ Bush yönetimini oldukça sarsacak. Enron yöneticileri, iflas öncesinde Beyaz Saray'dan bazı kolaylıklar için talepte bulunmuşlardı. Beyaz Saray, bu istekleri geri çevirdiğini söylüyor. Ancak halen birkaç soruşturma birden sürdürülüyor. Sorgulananlar arasında Enron şirketinin CEO’su Kenneth Lay de bulunuyor.

Enerji sektöründen gelen Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Kongre'ye bağlı muhasebe ofisi GAO'nun istediği bazı belgeleri vermeyi reddediyor. Dick Cheney, GAO ile mahkemede hesaplaşacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!