En kalabalık İsrail hükümeti kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

En kalabalık İsrail hükümeti kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2009 10:00

İsrail'de koalisyon çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan ve yeni hükümeti bu akşam İsrail parlamentosuna (Knesset) sunmayı planlayan Likud lideri Binyamin Netanyahu, kendi partisi içindeki bakan atamalarını tamamlıyor.

Netanyahu ile birlikte 30 bakan ve 6 veya 7 bakan yardımcısından oluşması beklenen 32. İsrail kabinesinin, bugüne kadarki en geniş hükümet olacağı belirtiliyor.
1996'da da Başbakanlık yapan Netanyahu'nun o dönemdeki hükümetinde sadece 18 bakan vardı.

Netanyahu, Likud'a kalan bakanlıklardan Eğitim Bakanlığına kendisine en yakın isimlerden Gideon Sa'ar'ı getirdi. Sa'ar, aynı zamanda önemli kararların tartışıldığı Ulusal Güvenlik Kabinesinin de üyesi olacak.

Maliye Bakanlığını kendi sorumluluk sahasında tutmak isteyen, ancak bu alanda bir devlet bakanı görevlendirmesi beklenen Netanyahu, söylenenlerin aksine, Maliye Bakanlığına yine kendisine yakın isimlerden Yuval Steinitz'i getirdi.

Yisrael Katz Ulaştırma Bakanlığına, Likud'un tek Arap milletvekili, Dürzi toplumun temsilcilerinden Eyüb Kara da Necef ve Celile'nin kalkınmasından sorumlu Devlet Bakanlığına atandı.

Parlamento Başkanlığına ikinci kez Likudlu Reuven Rivlin seçildi. Rivlin, Ariel Şaron'un Başbakan ve Likud lideri olduğu dönemde de Meclis Başkanlığını yürütmüştü.

Gilad Erdan yeni Çevre Bakanı olarak kabinede görev alırken, Limor Livnat, hem Ulusal Güvenlik kabinesinin üyesi hem de Kültür Bakanı oldu.
Netanyahu'nun seçim kampanyaları sırasında hep yanında olan, partinin yeni katılımcılarından Beni Begin ile Dan Meridor'un Başbakanlıkta bakan olarak görev alacakları belirlendi.

Netanyahu, son görüşmelerinden birini dün gece milletvekillerinden, eski Genelkurmay Başkanı Moşe Ya'alon ile yaptı. Görüşmede Netanyahu Ya'alon'u, stratejik işlerden sorumlu Devlet Bakanlığına atadığını duyurdu. Ya'alon ayrıca Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Daha önce Ehud Barak'ın Netanyahu başkanlığındaki koalisyona katılımına şiddetli muhalefetiyle gündeme gelen İşçi partili milletvekillerinden Avişay Braverman'a, Barak devlet bakanlığını önerince, Bravermann da Barak'a destek verenler arasına katılmıştı.

Şimdiye dek yapılan atamalara ve koalisyon protokollerine göre, son anda bir değişiklik olmazsa bakanlıkların ve bakanların dağılımı şöyle:

Başbakan : Binyamin Netanyahu (Likud)
Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı : Eliyahu Yişai (Şas)
Başbakan Yardımcısı (stratejik işlerden sorumlu) : Moşe Ya'alon (Likud)
Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı : Ehud Barak (İşçi partisi)
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı : Avigdor Lieberman (İsrail Evimiz)
Maliye Bakanı : Yuval Steinitz (Likud)
Adalet Bakanı : Ya'akov Ne'eman (Likud)
Eğitim Bakanı : Gideon Saar (Likud)
Çevre Bakanı : Gilad Erdan (Likud)
Kültür ve Spor Bakanı : Limor Livnat (Likud)
Bilim Bakanı : Daniel Herschkowitz (Yahudi Evi)
Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı : Binyamin Ben-Eliezer (İşçi partisi)
Konut Bakanı : Ariel Atias (Şas)
Dini İşler Bakanı : Ya'akov Margi (Şas)
İç Güvenlik Bakanı : Itzhak Aharonovitch (İsrail Evimiz)
Ulaştırma Bakanı : Yisrael Katz (Likud)
Altyapı Bakanı : Uzi Landau (İsrail Evimiz)
Tarım Bakanı : Şalom Simhon (İşçi partisi)
Sosyal Güvenlik Bakanı : İzak Herzog (İşçi partisi)
Enformasyon Bakanı : Moşé Kahlon (Likud)
Turizm Bakanı : Stas Miseznikov (İsrail Evimiz)
Entegrasyon Bakanı (Göçmen işlerinden sorumlu) : Sofa Landver (İsrail Evimiz)
Devlet Bakanı : Michael Eytan (Likud)
Devlet Bakanı : Yossi Peled (Likud)
Devlet Bakanı : Yuli Edelstein (Likud)
Devlet Bakanı : Meşulam Nahari (Şas)
Devlet Bakanı : Avişay Braverman (İşçi partisi)
Devlet Bakanı : Beni Begin (Likud)
Devlet Bakanı : Dan Meridor (Likud)
Devlet Bakanı : Eyüp Kara (Likud)

-"ŞİMDİ BARIŞ"-

Bu arada İsrail'in barış yanlısı örgütü "Şimdi Barış", Netanyahu hükümetinin politikalarını protesto etmek için Knesset önünde gösteri düzenleyeceğini bildirdi. Netanyahu'nun İşçi partisini de koalisyonuna katarak bir ulusal birlik hükümeti kurduğu yolundaki savlarına karşı çıkan örgütün gösterisi "Bu birlik değil, aşırı sağ" sloganı altında düzenleniyor.

"Şimdi barış" yaptığı açıklamada, (Batı Şeria'da) yerleşimleri destekleyen, aşırı sağ unsurların yer aldığı yeni hükümetin iki devletli çözümü de tanımadığını vurguladı. Bu arada, Kudüs'ün bölünmesine yönelik bir kampanya başlatan "Şimdi Barış", bu amaçla hazırladığı tişörtlerde de "İki halk için iki başkent" sloganını kullanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!