Emanetçi formülü

Güncelleme Tarihi:

Emanetçi formülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 00:00

Rusya Devlet Başkanı Putin’in sürpriz bir şekilde aralık ayındaki milletvekili seçimlerinde aday olacağını açıklaması çeşitli senaryolara neden oldu.

Buna göre peş peşe üçüncü kez devlet başkanı seçilme hakkı bulunmayan Putin, başbakanlık koltuğuna geçip, 2012 yılında ise Kremlin Sarayı’na geri dönmeye hazırlanıyor.

RUSYA’da, görev süresi Mart 2008’de sona erecek olan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, yeniden başkan olmayı hedefleyerek, başbakan olabilmek için Aralık 2007’de parlamento seçimlerine gözünü dikmesi, Avrupa’da şaşkınlık yarattı. Avrupa basını, "Unvanını değiştirip diktatoryaya devam edecek. 2012 yılına kadar yerine bir kukla devlet başkanı bulacak, sonra yeniden başkanlık seçimine geçecek" dedi.

Rus basınında ise Putin’in amacının ne olduğuna dair çeşitli senaryolar ortaya atıldı.

Senaryoların ilkine göre, 2 Aralık 2007 parlamento seçimlerinde desteklediği Birlik Rusya Partisi’nin zafer kazanmasından sonra, başkanlık görevinden istifa edecek olan Putin, yeni başbakan atanacak ve şimdiki Başbakan Viktor Zubkov ile yer değiştirecek. Putin, Rusya’yı başbakan olarak yönetecek. 2008 devlet başkanlığına seçilme hakkı bulunmayan Putin, 2012 yılındaki seçimlere katılarak yeniden Kremlin’deki koltuğuna geri dönebilecek.

Senaryonun ikincisine göre, Putin’in önceki gün yaptığı sürpriz çıkış Kremlin’de iktidar koltuğu için aralarında gizlice mücadele eden asker-sivil iki büyük grubun, zamanından önce harekete geçerek kozlarını açmasını sağlayacak. Putin, hangi tarafın daha güçlü olduğu ölçerek varisini belirleyecek.

Üçüncü senaryo, Batı dünyasını en çok tedirgin edecek olanı. 2004-2008 ikinci 4 yıllık döneminde ülke yönetim mekanizmasını tıpkı Sovyetler Birliği yıllarındaki gibi kendisine bağlı hale getiren Putin, yine eskiden esinlenerek Birlik Rusya partisini zamanın Sovyet Komünist Partisi şekline getirmek istiyor. İdeolojiden arındırılmış, ancak aynı yöntemlerle çalışacak yeni iktidar partisinde tıpkı eskiden olduğu gibi politbüro merkez komite bulunacak. Putin de bu yeni politbüronun başında duran adam haline gelecek.

Kukla arıyor

Times Gazetesi: "Putin, Rus demokrasisinin tıpasını çekti. Mart’ta iktidarı bırakmıyor."

Daily Telegraph: "Hiç şüphesiz Putin kukla bir devlet başkanı atayacak ve şimdiki gibi otoritesini sürdürecek. Bay Putin tehlikeli bir adam."

Süddeutsche Zeitung: "Putin, oyunun kurallarını değiştirerek, ülkedeki istikrarı dinamitleyebilir.

Il Corriere della Sera: "Putin bir kukla arıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!