El Nino tarihi değiştirmiş

Güncelleme Tarihi:

El Nino tarihi değiştirmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Okyanusları ısıtarak büyük iklim değişikliklerine sebep olan ‘El Nino’nun tarihin akışını da değiştirdiği ileri sürüldü. ABD’de çıkan ‘El Nino - The Weather Phenomenon That Changed The World’ adlı yeni bir kitaba göre bir çok facianın ve dünyayı etkileyen tarihi olayın nedeni El Nino. İşte El Nino'nun insanlık tarihine bıraktığı derin izler.

Sir Drake'in zaferi

1588'de, İspanya Kralı Felipe II, 130 savaş gemisini İngiltere Kraliçesi'ni ele geçirilmesi için İngiltere'ye yolladı. Savaş gemilerinin çoğu El Nino'nun getirdiği korkunç fırtınalarda battı. Kalanları ise Sir Francis Drake komutasındaki İngiliz Donanması batırdı.

Aztekler'in çöküşü

El Nino, 1450'de Meksika'da büyük bir kıtlığa yol açtı. Halk, İmparator Montezuma'yı yeterince kurban adamayarak Tanrılar'ı öfkelendirmekle suçladı. Montezuma, Tanrılar ve halkın öfkesini gidermek için daha çok kişiyi kurban etmeye başladı. İspanyol fetihçiler 1519'da Meksika'ya vardığında kurban edilenlerin sayısı yılda 250 bine ulaşmıştı. İspanyollar ile savaşacak Aztek askeri neredeyse kalmamıştı. İspanyollar Aztekler'i ezip geçtiler ve bir imparatorluk çöktü.

Macellan'ın dünya turu

16. yüzyılın başında El Nino sayesinde denizlerde büyük bir sükun dönemi yaşandı. Bundan faydalanan Ferdinand Macellan ve denizcileri (1520) okyanusa açıldı. Macellan sakin denizde 3 aylık önemli bir keşif gezisi yaptı. Ümit Burnu'nu aşan Macellan, kendinden sonra keşfe çıkacaklar için mükemmel kayıtlar tuttu ve sakin okyanusa Pasifik yani barışçı adını verdi.

Cook Avustralya'da

Kaptan Cook, 1770'de Avustralya'ya ayak bastığında mutluluktan uçuyordu. Londra'ya yolladığı raporda, toprağın çok verimli ve suyun da bol olduğunu belirterek, bu kara parçasının Kraliçe'nin sömürgesi olması gerektiğini bildirdi. El Nino, Avustralya'yı cennete çevirmişti. 18 yıl sonra giden ilk İngiliz göçmenler ise susuz ve verimsiz topraklarla karşılaştılar.

İrlanda'da kıtlık

El Nino'nun iklimde yaptığı değişiklik, 1845'de, ölümcül bir patates mantarının ortaya çıkmasına neden oldu. İrlanda açlıktan kırılmaya başladı. Gemileri dolduran halk Amerika'ya göçtü.

Titanik battı

El Nino Kuzey Kutpu'ndan dev aysberglerin kopmasına ve Kuzey Atlantik'te alışılmıştan daha güneye inmesine sebep oldu. Titanic'in de ilk seferinde kullandığı rotada bini aşkın aysberg görüldü. Bunlardan biri 1912'de dünyanın en büyük deniz faciasını yarattı.

Hitler'i yıkan sefer

Nazi lideri Adolf Hitler, 1941'de, yaz aylarından yararlanarak Rusya'yı ele geçirmeyi planlamıştı. Ama El Nino'nun başka planları vardı. Şiddetli yağmur ve çamur panzerleri yavaşlattı ve ardından 200 yıldır görülmeyen bir korkunç kış geldi. 100 bini aşkın Alman askeri soğuktan can verdi. Hitler'in de çöküşü başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!