El Kaide’nin Genç Türkleri

Güncelleme Tarihi:

El Kaide’nin Genç Türkleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 00:00

Le Monde Diplomatique’te yayımlanan bir haberde, El Kaide saflarında savaşan "genç Türkler" ele alındı. Haberde, Ebu Hanife olarak tanıtılan 40 yaşında bir Türk’ün, diğer militanların arasından sıyrılıp Afganistan’daki önde gelen El Kaide eğitmenlerinden biri olduğu öne sürüldü.

FRANSA’da ayda bir yayınlanan saygın siyaset ve kültür gazetesi Le Monde diplomatique’in İngilizce yayın yapan internet sitesi, Afganistan’ın dağlık kesmindeki El Kaide üslerinde yaşayan Türkleri konu alan bir habere yer verdi. Gazete muhabiri Sayid Salim Şahzad’ın kaleme aldığı "Tora Bora’nın Genç Türkleri" başlıklı makalede, NATO’nun, üyesi olan bir ülkenin vatandaşlarının Afganistan’da kendi güçlerine karşı savaşmasını anlayamadığı ifade edildi.

Pakistanlı muhabir, Tora Bora dağlarında üslenen Taliban yanlısı yeni bir birimin komutanı olan Kari Bilal Ahmedi ile görüştü. Ahmedi, saflarında kaç Türk’ün veya kaç Avrupalı’nın savaştığını söylemeyi reddetti. Ancak muhabir, "Ahmedi, Türk askerleri nasıl eğittiğini gösteren bir videoyu gururla bana gösterdi" diye yazdı.

Neo-Taliban Ebu Hanife

Habere göre, El Kaide, son iki yılda Türkiye’deki etkisini artırdı. Bu sayede örgüte onlarca "neo-Taliban" Türk militan kazandırıldı. Türk militanların bir kısmı, Avrupa ülkelerinin pasaportunu da taşıyan göçmen Türkler ve onların çocukları.

Haberde, gerçek ismi belirtilmeyen bir Türk’ün, El Kaide saflarında hızla yükseldiği öne sürüldü. Buna göre, yaklaşık 40 yaşında olan "Ebu Hanife," genelde ihtiyatlı davranan ve medyadan uzak duran Türk savaşçılar arasında "istisnai" bir yere sahip. El Kaide eğitmenlerinden biri olan bu Türk, daha önce Kuzey Veziristan’daki Mir Ali’de yaşıyordu. Bugünlerde Şevval Vadisi’ndeki El Kaide üssünü yöneten Ebu Hanife, çoğu Pakistan’dan ticari uçuşlarla veya İran aktarmalı olarak gelen Türklere, kolayca bulabilecekleri malzemelerle nasıl bomba yapılacağını öğretiyor.

Canlı füze oluyorlar

Le Monde diplomatique, El Kaide’nin varlığını pekiştirdiği Veziristan ve Afganistan’da 300 ila 1000 arası Türk olduğunun tahmin edildiğini yazdı. Habere göre, Türk militanların çoğu, Veziristan’da eğitildikten sonra Afganistan’da çatışmalara katılıyor ve intihar eylemleri düzenliyor. Genç Türk militanlar, "canlı füze olarak kullanılma riskine" giriyor ve bu amaçla eğitiliyorlar.

Makalede, "Ebu Furkan" lakaplı Cüneyt Çiftçi’nin, yaşadığı Almanya’yı terkedip 3 Mart’ta Afganistan’ın Host ilinde düzenlediği intihar saldırısında iki NATO askerini öldürdüğü hatırlatıldı. 11 Eylül benzeri bir saldırının Irak’taki direnişi ve Afganistan’daki Taliban’ı güçlendireceğine inanan El Kaide liderleri, genç Türkler de dahil yabancı cihatçıları örgüte katmayı amaçlıyor.

Irak’taki El Kaideci El Zübeydi öldürüldü

ABD güçleri, Bağdat’ta düzenlenen büyük bombalı saldırıların planlayıcısı olan El Kaide lideri Mahir Ahmed Mahmud Cudu El Zubeydi’yi bir operasyonda öldürdü. ABD ordusunun yaptığı açıklamaya göre, Ebu Esad ve Ebu Rami olarak da bilinen El Zubeydi, önceki gün Bağdat’ın Sünni mahallesi Ademiye’de koalisyon güçlerinin yaptığı operasyonda kimliği belirsiz bir kadınla birlikte ölü ele geçirildi. 2004’te Ensar El İslam örgütünden El Kaide’ye geçerek "emir" olan El Zübeydi, Amerikan askerlerinin baskınına ateşle karşılık verdi. Dairesinde ele geçirilen çok sayıda patlayıcı imha edildi. 2006 ve 2007 yıllarında düzenlenen ve 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalı ve havan topu saldırılarının sorumlusu olduğuna inanılan El Zübeydi, iki yıl önce bir grup Rus diplomatı vurarak öldürmüştü. El Kaide’nin, bombalı arabalar ve intihar saldırıları konusunda uzman El Zübeydi’nin ölümüyle Irak’ta büyük güç kaybettiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!