El Kaide Irak'ta ÅŸiddeti yükseltiyor

Güncelleme Tarihi:

El Kaide Irakta şiddeti yükseltiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 00:00

Irak El Kaide, lideri Ebu Musab ez Zerkavi 2006'da öldürüldüğünde zayıfladı. Ancak Irak'taki genel seçim öncesi El Kaide'nin yeniden güçlendiği ve şiddeti arttıracağı endişesi hakim.

Haberin Devamı

PATLAMALARDAN GÖRÜNTÜLER 

BAĞDAT KAN GÖLÜNE DÖNDÜ - WEB TV

Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'da dün eÅŸ zamanlı düzenlenen 5 bombalı saldırıda 127 kiÅŸi öldü, 450'den fazla kiÅŸi de hayatını kaybetti. Irak'ta 7 Mart 2010'da yapılacak genel seçimlerin tarihi yaklaÅŸtıkça ÅŸiddet olaylarında artış olacağı endiÅŸesi hakim. ABD'nin Irak'ı iÅŸgali sonrası direnişçilerin liderliÄŸini üstlenen ve daha sonra çatışmada öldürülene kadar ABD'li askerlerin kabusu olan Irak'ın eski El Kaide lideri Ebu Musab ez Zerkavi'nin ruhunun geri döndüğü belirtiliyor.         Â

Irak'ta son dönemde hükümet binalarını hedef alan saldırılarda yine El Kaide izine rastlanıyor. Dünkü saldırının kim tarafından yapıldığı henüz açıklanmadı. Ama terör uzmanları 127 kişinin öldürüldüğü saldırının eş zamanlı yapılmış olmasının El Kaide'nin Irak'a geri dönüşüne işaret olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

CIA VE ABD ZAFER Ä°LAN ETMÄ°ÅžTÄ°

CIA ve ABD ordusu, kendisini "Irak İslam Devleti" olarak adlandıran El Kaide'nin Irak yapılanmasının Zerkavi'nin öldürülmesinin ardından son 2 yılda oldukça zayıfladığını dile getiriyorlardı.

Ancak dünkü eÅŸ zamanlı saldırılar, baÅŸta CIA ve ABD ordusunun Irak El Kaide ile ilgili düşüncesini yeniden gözden geçirmesi gerektiÄŸini düşündürüyor. Çünkü dünkü saldırı açıkça El Kaide izi taşıyordu. Saldırılar yine eÅŸ zamanlıydı. Bombalı araçlarla gerçekleÅŸtirildi. Devlet kurumları hedef alındı ve üstelik iyi korunduÄŸu belirtilen Çalışma ve Maliye bakanlığı binaları vuruldu.Â

EL KAÄ°DE YENÄ°DEN YAPILANDI

Irak El Kaide kurulduğundan bu yana tek bir amacı vardı: Fırat nehri ile Dicle arasındaki bölgede şiddeti yükselterek, yeni kurulan Irak'ta istikrarsızlık yaratmak. Bu bölgeden alacağı güçle şiddeti başkent Bağdat'a doğru genişletecekti. Bunu başardı da. Irak'ı kan gölüne çevirdi. Saldırılarda yüzlerce insan hayatını kaybediyordu. Ta ki El Kaide'nin Irak lideri Ebu Musab ez Zerkavi 2006'da öldürülene kadar. Zerkavi'nin öldürülmesiyle El Kaide'nin planlarında akşama oldu. Ancak son iki yılda El Kaide yeniden yapılanmaya gitti ve şimdi Irak'ta şiddeti tekrar yükseltecek güce erişti. Ancak şimdi Irak'ta yaklaşan seçimler öncesi ve ABD'nin 2010 yaz ayına kadar 50 bin askerini çekeceğini açıklamasıyla Irak El Kaide yeniden şiddet olaylarını artırmaya başladı.

Haberin Devamı

Irak'ı istikrarsızlaÅŸtırma planı El Kaide lideri Osama bin Ladin ve yardımcısı Zevahiri'nin yayınladığı propaganda videolarında açıkça ortaya çıkıyor.Â

EBU MUSAB EZ ZERKAVÄ° KÄ°MDÄ°R?

Ürdün asıllı Ebu Musab Ez Zerkavi, Irak’taki pek çok saldırının arkasındaki isim olarak, ABD ordusunun en çok arananlar listesinin başındaydı. ABD yönetiminin başına 25 milyon dolar ödül koyduğu Zerkavi 2006'da öldürüldü.

Asıl adı Ahmed Fadıl olan Ebu Musab Ez Zerkavi, genç yaşta girdiği cezaevinde radikal İslam'la tanıştı. Zerkavi 2000 yılında gittiği Afgainstan'da El Kaide lideri Osama bin Ladin'le tanıştı.

Zerkavi, ABD ile değil, kendi ülkesi Ürdün başta olmak üzere, gayrimeşru gördüğü Arap rejimleriyle savaşmak gerektiğine inanıyordu. Bu nedenle Bin Ladin’le anlaşamadı.

Haberin Devamı

Ancak, Irak’ın işgali onun için dönüm noktası oldu. El Kaide ile bağlantılarını derinleştirdi, örgütün Irak kolunun başına geçti ve peşpeşe çok ses getiren eylemler dönemi başladı. 2006 yılında öldürülene kadar Irak'ı kan gölüne çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!