El Fetih'in merakla beklenen 6. Kongresi başladı

Güncelleme Tarihi:

El Fetihin merakla beklenen 6. Kongresi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 14:13

Filistin direnişinin çekirdeği, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) şemsiyesi altındaki en büyük grup olan El Fetih'in 6. Kongresi Beytüllahim'de başladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile barış arayışında olduklarını belirtti, "Ama direniş hakkımız da saklı" dedi.

Abbas, El Fetih kongresinin açılışında yaptığı uzun konuşmada, "Toplantıyı burada Beytüllahim'de, Hazreti İsa'nın doğum yeri ve Kudüs'e en yakın olan kentte açıyorum" dedi.

Filistinlilerin İsrail ile barışı aradıklarını vurgulayan Abbas, "Barış bizim seçimimiz, ama uluslararası yasalar altında, meşru direniş hakkımızı da saklı tutuyoruz" dedi.

Abbas, Filistinlilerin de, barış için küçük de olsa bir umudun var olduğu sürece barış görüşmelerinde ısrarlı olmalarını istedi.

El Fetih'in silahlı mücadelesinin başlangıç günlerine değinen Abbas, efsanevi lider Yaser Arafat ile ilgili bazı anılarını da dile getirdi. Abbas, silahlı mücadelenin ilk günlerine gönderme yaparak, bu mücadelenin tüm dünyayı Filistin'in sesine kulak vermek zorunda bıraktığını belirtti.

Abbas, son toplantının 1989 yılında Tunus'ta yapılmış olduğunu hatırlatırken, 20 yıl sonra yeniden bütünleşme için bir araya geldiklerini kaydetti ve "tüm olup bitenlere karşın El Fetih'in hala sapasağlam ayakta durmasının bir mucize olduğunu" söyledi.

Önceki kongresini 1989 yılında Tunus'ta yapan El Fetih, ilk kez Filistin topraklarında kongre düzenliyor. Kongrede iki devletli çözümün onaylanması, ancak İsrail'e karşı silahlı mücadele seçeneğinin de elde bulundurulması bekleniyor.

Beytüllahim kent merkezindeki Terra Santa salonunda saat 10.00 sularında başlayan kongre için geniş güvenlik önlemleri alındı. Filistin güvenliğine mensup asker ve polislerin damlarda mevzi aldıkları, yolları tuttukları gözlendi. Tek tek güvenlik taramasından geçirilerek kongre salonuna alınan delegelerin, salonu hınca hınç doldurdu.

-TİBİ DE KONGREDE-

Kongreye katılan delegelerin sayısı, Merkez Komitesinin kararıyla 1550'den 2267'ye çıkarıldı. Kongrede Ürdün, Mısır, Lübnan, Cezayir ve Suriye gibi ülkelerden El Fetihli "sürgünler"in yanı sıra Gazze Şeridi'nden 400 civarındaki delegelerin bir kısmı bulunuyor.
İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi de kongreye katıldı.
Kongrenin açılışında Kur'an-ı Kerim okundu, ardından Filistin marşı söylendi. Filistin mücadelesinin bugüne kadar verdiği şehitler, başta Filistin lideri Yaser Arafat olmak üzere tek tek sayılarak, onlar için de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Divan başkanı eski Başbakan Ahmed Kurey (Ebu Ala), Gazze Şeridi'ndekilere selam gönderdi, Hamas'ın onların kongreye katılmalarını engellediğini belirtirken, "Biz hala ulusal diyaloğa istekliyiz. Bu bizim kültürümüzde var" diye konuştu.

-"GERÇEKTEN TARİHİ"-

Kongrenin başlamasından önce AA muhabirine açıklama yapan eski dışişleri bakanlarından Nasır El Kidva, "gerçekten tarihi" olarak nitelediği ve "tarihi bir misyonla toplandığını" söylediği kongrenin aynı zamanda "duygusal bir platform" oluşturduğunu belirtti. El Kidva, yıllardır birbirlerini göremeyen El Fetihlilerin bir araya gelebildiklerini söyledi.
Nasır El Kidva, Gazze Şeridi'ndeki delegelerin gelememesi nedeniyle buradaki Hamas yönetimini "faşist" olmakla suçladı. El Kidva, Hamas'ın iktidarda kalmaktan başka bir şey düşünmediğini, Filistin halkının birliğini, ulusal diyaloğu hiçe saydığını kaydetti.
El Kidva, Gazze'deki delegelerin kongrenin yapılmaması yolundaki talepleriyle ilgili olarak, bunun kabul edilemeyeceğini, kongre için uzun zamandır çalışıldığını ifade etti. El Kidva, "Kongre tamamıyla yasaldır ve yasal bir zeminde yapılmaktadır" diye konuştu.
Yıllar sonra Filistin topraklarına ayak basan, Suudi Arablistan'daki delegelerden Haytam T.S. Hamdan ise, "Tam 42 yıl sonra Filistin topraklarına geldim. Nablus'un köyü Burka'danım. Bu, hayatımın en güzel anlarından biri" diye konuştu.
Hamdan, El Fetih'in birlik ve bütünlük içinde olmasına önem verdiklerini belirtti ve bu kongreden partinin çok daha kuvvetli olarak çıkacağı ümidini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!