El Bab için üç iddia

Güncelleme Tarihi:

El Bab için üç iddia
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 22:57

Suriye’nin Halep kentinin kuzeyinde Türkiye'nin desteklediği ÖSO ile PKK bağlantılı YPG arasındaki El Bab yarışı sürüyor. İran'ın Fars Ajansı'na göre, Esad rejimi ile YPG'nin yer aldığı SDG, El Bab’a yönelik ortak operasyon başlattı. A.A.’ya göre DEAŞ, bu cephede bazı yerleşimleri bilerek PKK bağlantılı YPG’nin içinde yer aldığı SDG’ye terk ediyor. Rus basınına göre Moskova, Halep karşılığında Kürt kuşağını engellemeye çalışan Türkiye’nin El Bab hedefine onay verdi.

Haberin Devamı

SURİYE’de Halep şehrinin kuzeyinde yer alan Suriyeli Kürtler ile Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin DEAŞ’tan almak için yarıştığı El Bab ile ilgili dün üç iddia gündeme geldi. Suriyeli Kürtler, tek taraflı ilan ettikleri Afrin ve Kobani kantonlarının arasında kalan El Bab’ı alarak Türkiye sınırında Hatay’dan Irak sınırına kadar Kürt kontrolü sağlamayı hedefliyor. Türkiye ise Fırat Kalkanı çerçevesinde Suriyeli muhalifleri destekleyerek El Bab’ın DEAŞ’tan alınmasını, dolayısıyla Kürt kontrolünün engellenmesini hedefliyor.

Türk savaş uçakları, Afrin’in güneydoğusundan DEAŞ’ın denetimindeki El Bab’a ilerleyen ve PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) son olarak 19 Ekim’de bombalamıştı. Esad rejiminin aktif hale gelen hava savunma sistemleri yüzünden bu bölgede Türkiye’nin hava operasyonları 22 Ekim’de durmuştu. Türk uçakları hava saldırılarıyla ÖSO’ya destek veriyordu. Bu tarihten sonra TSK’nın operasyon bildirimlerinde PYD/PKK’ya yönelik vurulan hedef sayısı DEAŞ’ınkilerden önemli ölçüde geriye düşmüştü.

Haberin Devamı

El Bab çevresinde son durum ve muhtemel gelişmelerle ilgili üç senaryo konuşuluyor. Senaryolar şöyle:

İran’ın Fars Haber Ajansı, Esad rejimi güçleri ile SDG’nin El Bab’ın güneydoğu yönünde DEAŞ’a karşı işbirliğine girdiğini bildirdi. Kürt kaynaklar, SDG ve rejimin haftasonu bu bölgede DEAŞ’ın elindeki Piyade Okulu’nun tamamını ele geçirmek ve Fırat Kalkanı harekâtında TSK’nın desteklediği grupların Halep şehrinin dış mahalleleri ve semtlerine ulaşmalarını engellemek için ortak operasyon düzenlediğini öne sürdü. Haberde SDG’nin El Bab’ı ele geçirmesinin planlandığı belirtildi.

Anadolu Ajansı, 28 Ekim tarihli haberinde terör örgütü DEAŞ’ın, Fırat Kalkanı harekâtının derinleşmesi üzerine PYD/PKK’yla işbirliği arayışına girdiğini, Halep’in El Bab ilçesinde bazı bölgeleri PYD/PKK’ya terk edeceğini bildirmişti. AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, DEAŞ’ın böylece Fırat Kalkanı önündeki cephe hattını PYD/PKK’yla beraber tutmayı planladığı belirtilmişti. Muhalif kaynaklara dayanarak dün yapılan habere göre ise DEAŞ hafta sonunda pazarlığa konu olan bölgeleri devretti. PYD/PKK, El Bab’ın güneybatısındaki Kafir Karis, Tel Susin ve Maarret Müslimiye köylerini, Fafin beldesini ve Piyade Okulu’nuhiçbir çatışma olmadan DEAŞ’tan teslim aldı. Böylece, PYD/PKK, DEAŞ kontrolündeki El Bab’a biraz daha yaklaştı.

Haberin Devamı

RUSYA BASININA GÖRE MOSKOVA-ANKARA ANLAŞTI

Rus basınında ise Moskova ile Ankara’nın Halep’in kuzeyi ile ilgili anlaştığı iddia ediliyor. Rus ordusuna yakın “topnewsrussia.ru” internet sitesi şu iddiada bulundu: “Putin ile Erdoğan gizli bir anlaşma yaptı. ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Kürt bölgesi planını bozmak için Rusya, Türkiye’ye Fırat Harekâtı’nın El Bab’ı içine alıncaya kadar devam etmesine yeşil ışık yaktı. Böylece Suriye’nin bölünmeden tek bir devlet olarak kalmasına imkan veriliyor. Ankara’nın pazarlıklarda isteklerini frenleyerek Putin’e Halep’ten vazgeçtiğini söylediği anlaşılıyor. Ancak karşılığında Ankara, Afrin ile Menbiç’in kesinlikle koridorla birleşmesine izin vermeyeceğini bildirdi. ABD'ye karşı Rusya, Türkiye'ye 'evet' dedi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!