El Aksa'nın yakılan minberi 38 yıl sonra eski yerinde

Güncelleme Tarihi:

El Aksanın yakılan minberi 38 yıl sonra eski yerinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 12:23

Kudüs'te, Müslümanlığın en önemli kutsal değerlerinden biri olan El Aksa Camisinin 1969'da Avusturyalı bir fanatik tarafından yakılan ve aslının aynısı olarak yeniden yapılan ahşap minberi, 38 yıl aradan sonra eski yerini buldu.

Haberin Devamı

Yapımında ve montaj çalışmalarında iki Türk kündekari ustası Recep Elitok ve Mehmet Ali Uçar'ın da çalıştığı ahşap minber, 4 yılı aşkın bir çabanın ürünü olarak Amman'da yapılmıştı.

Minberin montajı tümüyle tamamlanarak, bugünkü cuma namazına yetiştirildi. Elitok ve Uçar, minberi tamamlamanın kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.

El Aksa'nın yakılan minberinin arşiv müzelerdeki fotoğraflarından yararlanılarak aslına uygun olarak yapılan minber, geçen ay sonunda parçalar halinde Ürdün'den taşınmıştı. Yangından arta kalan bazı parçalar ise cami külliyesi içindeki müzede bulunuyor.

ADI SELAHADDİN MİNBERİ AMA...

Öte yandan "Selahaddin Minberi" olarak tanınan orijinal minber, aslen bir Türk olan Nureddin Mahmud Zengi tarafından 1168 yılında yaptırılmış.

Haberin Devamı

Kudüs'le ilgili araştırmalarıyla tanınan, Kudüs'teki ve diğer Filistin kentlerindeki Osmanlı eserlerini anlatan "Türk Kudüs'ü 1516-1917" adlı kitabın yazarı Mehmet Tütüncü, yaptığı açıklamada, "Bu (orijinal) minber, Türklerin Kudüs'e verdikleri en değerli hediyeydi" dedi.

Türkmen atabeyi Nureddin Zengi'nin 1168 yılında minberin yapımını emrettiğini, ancak tamamlanmasını göremeden 1174 yılında öldüğünü kaydeden Tütüncü, minberin Zengi'nin oğlu Salih İsmail'in gözetiminde 6 yıllık bir emek sonucu tamamlandığını ve 1187 yılında da Kudüs'ü fetheden Selahaddin Eyyubi tarafından Halep'ten Kudüs'e getirilerek, Mescid-i Aksa'ya yerleştirildiğini söyledi. Minber, Mescid-i Aksa'da, yakıldığı 1969 yılına kadar, 762 yıl kaldı.

Tütüncü, Nureddin Zengi ile Selahaddin Eyyubi arasındaki ilişkilerin de karmaşık olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Nureddin, Haçlılara karşı savaş hazırlıklarına başlamıştı ve Kudüs'ü fethetmek için harekete geçmişti. Mısır'da valisi olan Selahaddin Eyyubi'ye haber göndererek, ordu hazırlamasını ve Haçlılara 2 yönden saldırılacağını bildirmişti. Selahaddin Eyyubi'ye Karak kalesine saldırmasını ve kendisini beklemesi söylemiş; Selahaddin, Karak muhasarasına başlamış, ancak Nureddin'in ordusunun 2 gün uzakta olduğunu duyunca, Nureddin Zengi'nin kendisine bir kötülük edeceğinden korkarak, babasının hastalığını bahane edip Mısır'a dönmüştü."

Haberin Devamı

Tütüncü, Selahaddin'in bu hareketinin, Kudüs'ün alınmasını 10 yıl engellediğini de anlattı. Zengi, bu gecikmeyle birlikte, daha sonra Kudüs'ü alan Selahaddin Eyyubi'nin, yeniden açtığı Mescid-i Aksa'ya Nureddin Zengi'nin minberini de getirttiğini ifade etti.

Nureddin Zengi tarafından yaptırılması talimatı verilen iki minberden biri de Halep'te kalmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!