Ekonomiyi düzeltmek için rüşvetçiye af

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiyi düzeltmek için rüşvetçiye af
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Asya'nın ekonomi kaplanlarından Güney Kore'de Devlet Başkanı Kim Young Sam, ülke ekonomisinin kötüleşmesi üzerine rüşvet vermekten hükümlü 23 büyük şirketin yöneticisini affetti. Affedilen işadamları arasında eski devlet başkanlarına milyonlarca dolar rüşvet veren Daewoo ve Samsung gibi dev şirketlerin yöneticileri de bulunuyor.

Herald Tribüne gazetesinin haberine göre, Devlet Başkanı'nın af kararına bütçenin geçen yıl 23.7 milyar dolar (4,12 katrilyon TL) bu yılın ilk 8 ayında ise 11.3 milyar dolar (yaşlaşık 2 katrilyon TL) açık vermesi neden oldu. Adalet Bakanı Kim Yong Koo konuyla ilgili basın toplantısında affedilen 23 işadamının bu kararla ‘ülke ekonomisini geliştirmek için daha verimli çalışacağını’ söyledi.

Adalet Bakanı ayrıca affın yarın, ülkenin kuruluş yıldönümünde yürürlüğe gireceğini kaydetti. İşadamlarından rüşvet alan politikacı ve kamu görevlileri ise af kapsamının dışında tutuldu.

Affedilen işadamları arasında Daewoo, Samsung Dong-A gibi dev şirketlerinin başkanları da bulunuyor. Bu üç şirketin başkanları, 1980 yılında, dönemin devlet başkanları Chun Doo Hwan ve Roh Tae Woo'ya milyonlarca dolar rüşvet vermekten 2.5 yıl hapse mahkum edilmişlerdi. Hapis cezaları tecil edilmiş ancak ceza, şirketlerin uluslararası işlerine sekte vurmuştu. Hyundai şirketinin 14 yetkilisi de şirketin kurucusu Chung Ju Yung'un yeniden başkan seçilebilmesi için şirket fonlarını kullanmaktan ceza almıştı. Affedilenler arasında Hyundai'nin yetkilileri de bulunuyor.

Devlet Başkanı Kim Young Sam'ın rüşvet almaktan milyonlarca dolar, askeri darbe yapmak ve yüzlerce öğrencinin öldürülmesi emrini vermekten de müebbet hapse mahkum edilen eski devlet başkanları Chun Doo Hwan ve Roh Tae Woo'yu da affetmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!