‘Eğit-donat’ı bitiren 75 muhalif Suriye’de

Güncelleme Tarihi:

‘Eğit-donat’ı bitiren 75 muhalif Suriye’de
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2015 23:30

Kırşehir-Hirfanlı’da Jandarma’ya ait Eğitim Merkezi’nde Türk ve Amerikalı özel kuvvetler tarafından eğitilen 75 Suriyeli muhalif, eğitimlerini tamamlayarak Suriye’nin Halep vilayetine geçti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile ABD arasında varılan “eğit-donat” mutabakatı doğrultusunda Kırşehir-Hirfanlı’da Jandarma’ya ait Eğitim Merkezi’nde Türk ve Amerikalı özel kuvvetler tarafından eğitilen 75 Suriyeli muhalif, geçen cuma gecesi ile cumartesi sabahı arasında eğitimlerini tamamlayarak Suriye’ye geçiş yaptı. Merkezi Londra’da bulanan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman’ın yaptığı bu açıklama Ankara tarafından yalanlanmadı. Bir Türk yetkili, 75 Suriyeli muhalifin eğitim aldığını ve eğitimin bittiğini söyledi. Aynı yetkili muhaliflerin Suriye’ye geçip geçmediği konusunda bilgi vermezken, yalanlamayı da tercih etmedi. Muhaliflerin 15’e yakın araç ve yanlarında makineli tüfeklerle Suriye’ye geçiş yaptığı ileri sürüldü. Suriyeli muhaliflerin silah donanımını ABD karşılıyor.

Haberin Devamı

‘4-5 KİŞİ KALDI’ DEMİŞTİ

Çoğunluğu Türkmenlerden oluşan 75 muhalifin Suriye’ye geçişinin, geçen hafta ABD Kongresi’ne açıklamalarda bulunan Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Lloyd Austin’in, eğit-donat programına katılan ilk gruptan yalnızca dört ya da beş kişinin sahada kaldığını söylemesinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Daha önce de Türkiye’de eğitimlerini tamamlayıp Suriye’ye geçen 54 ılımlı muhalifin bir çoğu el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ile girdiği çatışmada öldürülmüştü. Türkmen Albay Nedim Hasan’ı da kaçıran El Nusra militanları, Türkmen muhalifleri, “ABD’ye siz koordinat verdiğiniz için hava operasyonlarının hedefi oluyoruz” gerekçesiyle alıkoymuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!