Ege’de gerilim: Rus savaş gemisi, Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı

Güncelleme Tarihi:

Ege’de gerilim: Rus savaş gemisi, Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 20:50

Rusya ile Türkiye arasındaki jet krizi, Ege Denizi’ne de sıçradı. Rus savaş gemisi, dün üzerine doğru geldiğini iddia ettiği Türk balıkçı teknesi 'Geçiciler 1'e uyarı ateşi açtı. Rusya Savunma Bakanlığı, olay üzerine Moskova’daki Türk askeri ataşesini çağırdı.

Haberin Devamı

Ege’de gerilim: Rus savaş gemisi, Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı

MOSKOVA ile Ankara arasında geçtiğimiz ay Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağının ardından bu defa da Ege Denizi’nde gemi krizi patlak verdi. Rusya’ya ait bir savaş gemisi, üzerine doğru geldiğini iddia ettiği bir Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı.

600 METRE KALA

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre dün TSİ ile 08.03’te yaşanan olayda Rusya’nın Karadeniz Donanması’na bağlı Smetlivy adlı savaş gemisi, Yunanistan’ın Limni Adası’nın 22 kilometre açığındayken, 1 kilometre uzaklıkta kendisine yaklaşmakta olan Türk balıkçı teknesini fark etti. Rus destroyeri, çarpışmayı önlemek için telsizle iletişime geçerek balıkçı teknesini uyarmayı denedi ancak yanıt alamayınca fişek ve fenerle uyarılarını sürdürdü. Rus tarafının iddiasına göre tüm bunlara rağmen balıkçı teknesi, yönününü değiştirmedi. Bunun üzerine mesafe 600 metreye düşünce gemiden uyarı ateşi açıldı. Rus yetkililer, ateşin, hafif silahlarla ve tekne menzil dışındayken açıldığını vurguladı. Uyarı ateşinin ardından Türk teknesinin, yönünü değiştirdiği ve Rus savaş gemisine 540 metre uzaklıktan geçtiği ileri sürüldü. 


 

Haberin Devamı


Ege’de gerilim: Rus savaş gemisi, Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı


TÜRK ATAŞE ÇAĞRILDI

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı Türk askeri ataşesini olay üzerine çağırdı. Bakanlık Sözcülüğü’nün açıklamasında, “Türkiye’nin Moskova’daki askeri ataşesine bu tür olayların yıkıcı sonuçlara yol açabileceği söylendi. Ankara’nın Suriye’de uluslararası terörizme karşı savaşan Rus askeri birliğine karşı provokatif davranışlara son verilmesi istendi. Ege Denizi’nde, “Geçiciler Balıkçılık” teknesinin Rus donanmasına ait “Smetlivy” gemisine karşı sergilediği davranışları anlatılarak, ateş açmak zorunda kalındığı da hatırlatıldı” denildi.

GERİLİMDEN YANA DEĞİLİZ

Libya görüşmeleri için Roma’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi’nde yaşanan olaya ilişkin şunları söyledi: “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçı ile de görüştükten ve olayın nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamalarımızı biz de yaparız ama biz hep şunu söylüyoruz; gerilimden yana değiliz. Biz gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız ve 24 Kasım’da yaşanan bu üzücü olaydan sonra da attığımız adımlar hep bu yönde oldu.”

Haberin Devamı

ATEŞ AÇILDIĞINI FARK ETMEDİK

Balıkçı teknesi ‘Geçiciler 1’in kaptanı Muzaffer Geçici, “Bize ateş açıldığından haberimiz yok. Elimizde görüntü kayıtları var. Sahil Güvenliğe teslim edip ifade verdik” dedi. DHA’ya konuşan Geçici, şöyle devam etti: “Gökçeada ile Bozcaada arasında avlanıyorduk. Stop halindeki savaş gemisinin bir mil açığından geçtik. Gemimizde kamera sistemleri var. Sahil Güvenlik yetkililerine verdik. Onlar stop vaziyetteydi. Biz yolumuza gidiyorduk. Onların Rus gemisi olduğunu dahi bilmiyorduk. NATO gemisi zannettik. Saat 08.30’da yanlarından geçtik. Bize bir taciz veya ateş olduğunu duymadık. Şu anda Gökçeada’nın 5-6 mil açığındayız. Yanımızda Sahil Güvenlik 308 var. İfade verdik. Kamera görüntülerini de teslim ettik. O geminin Rus gemisi olacağı aklımızdan daha geçmedi.”

Haberin Devamı

ULUSLARARASI SULARDA OLDU

Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan Yunan medyasına sızan haberlere göre, rotası Rusya olan Smetlivy savaş gemisi Ege’nin uluslararası sularında seyrediyor ve Çanakkale Boğazı’na girmek için Türk makamlarının onayını bekliyordu. Aynı yetkililer, Rus savaş gemisinin geçen cumartesi geceyarısından biraz önce uluslararası denizcilik iletişim kanalı “Link 16”dan bir Türk gemisine 2 milden fazla yaklaşmaması için uyarı yaptığını bildirdi. m 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!