Edebiyat Nobel’i göçebe Fransız’a

Güncelleme Tarihi:

Edebiyat Nobel’i göçebe Fransız’a
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

Sürekli dünyayı gezmesi nedeniyle ’tüm kıtaların çocuğu, göçebe ve dünya vatandaşı’ diye nitelenen 68 yaşındaki Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio, Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülürken, duygularını "biraz kuşku, biraz korku, biraz da sevinç" diye anlattı. Yazar, 1.4 milyon dolarlık ödülle borçlarını ödeyeceğini söyledi.

NOBEL Edebiyat Ödülü’nü bu yıl, sürekli dünyayı dolaşıp durmasıyla lakabı "tüm kıtaların çocuğu" olan Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio kazandı. İsveç Akademisi, 1.4 milyon dolarlık ödüle layık gördüğü 69 yaşındaki Le Clezio’yu, "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi; duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni ayrılıkların yazarı" olarak tanımladı.

Akademinin Daimi Sekreteri Horace Engdahl, ödülü anons ederken, "Onun çalışmalarının kozmopolit bir karakteri var. Fransız, evet ama aslında daha çok bir gezgin, bir dünya vatandaşı, bir göçebe" diye konuştu. Fransız yazarın nesirle anlatı sanatını çok iyi kullandığını belirten Engdahl, "Le Clezio’nun Avrupa uygarlığı dışında diğer kıtaların uygarlıklarına nüfuz etmeyi kaleme aldığını" söyledi.

Fransız kültürü ölmedi

Uluslararası kimliğinin altını çizen ve kendisini Fransız-Mauritius’lu olarak tanımlayan Le Clezio da, dün Paris’te düzenlediği basın toplantısında sorulara İngilizce, Fransızca ve İspanyolca yanıt verdi. Fransız yazar ödülle ilgili hislerini, "Biraz kuşku, biraz korku, biraz sevinç ve neşe" diye tarif ederken; "Ödül parasını ne yapacaksınız" sorusuna da "Borçlarım var. Onları ödeyeceğim" diye yanıt verdi.

Le Clezio, Fransız kültürünün öldüğü yönündeki söylemlerin büyük mübalağa olduğunu belirterek, "Bunu reddediyorum. Fransız kültürü çok zengin ve çok değişik bir kültür. Çökmesi için risk yok" diye konuştu. Fransa’da uzun süredir tartışılan Fransız kültürünün yok olduğu iddiası, Time dergisinin geçen yıl yayımladığı "Fransız Kültürünün Ölümü" yazısından sonra daha da alevlenmişti.

3 ülkede yaşıyor

İngiltere’de üniversite öğrenimi gören yazar, Bangkok, Mexico City, Boston, Austin ve Albuquerque’de ders verdi. Meksika ve Orta Amerika’da yıllarca yaşayan 1975’de Faslı bir kadınla evlendi. 1990’lardan bu yana eşiyle birlikte Albuquerque, Mauritius adası ve Nice arasında mekik dokuyor.

Fransız yazarın "Çöl", "Göçmen Yıldızı", "Altın Balık", "Okyanus Kokusu ve Angoli Mala" ve "Tutanak" adlı eserleri Türkçeye de çevrildi. Yazarın "Devler", "Uçuş Kitapları" ve "Savaş" adlı kitapları da bulunuyor. Le Clezio’nun babasının Afrika’daki doktorluğunu anlattığı "Afrikalı" adlı kitabı da bulunuyor.

2008 Nobel Ödülü adayları arasında Amerikalı yazarlar Thomas Pynchon ve Don DeLillo ile Suriyeli şair Adonis’in adları geçiyordu.

1 AYDA 2 ROMAN YAZDI

Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio, 13 Nisan 1940’ta Nice kentinde doğdu. Le Clezio’nun ailesinin, Hint Okyanusu’nda daha önce Fransız, 1810’da da İngiliz sömürgesi olan Mauritius adasında derin akrabalık bağları bulunuyor. Kendisi sekiz yaşındayken ailesi Nijerya’ya taşınan Le Clezio’nun babası, İkinci Dünya Savaşında hekimdi.

Le Clezio, Nijerya’ya 1 ay süren yolculukta iki kitap yazma başarısını gösterdi: "Un long Voyage" ile "Oradi noir." Le Clezio’nun asıl büyük çıkışı ise 1980 tarihli "Çöl" romanı ile geldi. Roman, kaybolmuş uygarlığın insanlarının bugünkü Avrupa tarafından reddedilişinin dramını anlatıyor.

O tüm kültürlerin çocuğu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yaptığı açıklamada "Mauritius ve Nijerya’nın çocuğu, Nice’in delikanlısı, Amerikan ve Afrika çöllerinin göçmeni, Jean-Marie Le Clezio bir dünya vatandaşı, tüm kıtaların ve kültürlerin çocuğudur. O büyük bir gezgin, küreselleşen dünyaya Fransız kültürü ve değerlerini ulaştıran büyük bir gezgin" ifdalerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!