Ecevit’ten beş mesaj

Güncelleme Tarihi:

Ecevit’ten beş mesaj
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran: Tahran’la sıcak çatışmayı temenni etmeyiz

İtalya: Türkiye'ye karşı tavrını yumuşatma sürecinde

Almanya: Kendini eleştirme sürecine girecek

ABD: Türkiye’nin Kıbrıs’ta vereceği taviz yoktur

Yunanistan: Kıbrıs Türkleri pazarlık konusu yapılamaz

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin son yıllarda sorunlarla karşılaştığı beş konuda beş önemli mesaj verdi. PKK'ya desteğini arttıran ve son günlerde Türkiye'ye dönük asılsız iddiaları ortaya atan İran ile ‘Sıcak bir çatışmayı asla temenni etmediklerini’ vurgulayan Ecevit, terör örgütünün başı Abdullah Öcalan dolayısıyla sorunlar yaşanan İtalya'nın da, Türkiye'ye karşı tavrını yumuşatma sürecine girdiğini vurguladı. Ecevit, Yunanistan, ABD ve Almanya'ya da Kıbrıs ve AB üyeliği ile ilgili mesajlar yolladı.

Ecevit, dün TRT'de yayınlanan Pazar Panorama programında soruları yanıtlarken şu mesajları verdi:

İTALYA YUMUŞUYOR

Son günlerde edindiğim izlenime göre İtalya Türkiye'ye karşı tavrını yumuşatma ihtiyacını duymaya başladı. Bunu ileriki günlerde görebiliriz. Bugünkü İtalyan hükümeti evvela Türkiye'ye karşı PKK lehinde kendi kamuoyunu ayağa kaldırmıştır. Şimdi de o kamuoyunu nasıl dizginleyeceğini bilememenin kaygısı içinde görülüyor. Diplomatik kanallardan gelen izlenim ve haberler İtalya'nın Türkiye ile kendileri yüzünden bozulan ilişkileri bir ölçüde onarma arayışı içine girdikleri izlenimini veriyor.

ALMANYA OLUMLU

Schröder hükümeti ile birlikte Almanya'nın Türkiye yaklaşımı olumlu yönde değişmiştir. Bu arada Alman Dışişleri Bakanı ile PKK teröristinin (Cevat Soysal) Türkiye'ye getirilişinin aynı günlere rastlaması tamamiyle hayırlı bir rastlantıdır. Bu sayede belki Alman kamuoyu kendini eleştirme sürecine girecektir. Avrupa'da bazı çevreler Türkiye'nin bölünmesi hayallerini hala koruyorlar. Bazıları da Alman hükümeti gibi sanırım, daha çok PKK'yı hoş tutup ‘Aman bizim topraklarımızda eylem yapmasın’ kaygısını taşıyorlar.

KIBRIS'TA TAVİZ YOK

Eylül sonlarında gerçekleşecek ziyaretim öncesi ABD'ye ‘‘ABD Kıbrıs yönetimi konusunda kendini angaje etmesin. Bu konuda Türkiye'nin verebileceği tek bir taviz yoktur’’ mesajını gönderdim. ABD'nin bu konuda gerçekçi ve anlayışlı davranacağını tahmin ediyorum.

Ecevit, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı uyguladığı vetoları kaldırması halinde Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğine destek verip vermeyeceğine ilişkin bir soruya ‘‘Kıbrıs Türkleri ve KKTC Türkiye tarafından pazarlık konusu yapılamaz’’ sözleriyle yanıt verdi. Ecevit, G-8'lerin Kıbrıs sorununa el atmaya kalkışmalarını ‘‘Büyük bir densizlik’’ olarak niteledi.

ATİNA VE AB'YE MESAJ

Kıbrıs konusunda konfederasyon sözcüğünü telaffuz etseler de etmeseler de, daha başka bir çözüm bulunamayacağını herhalde kabul ederler. Eğer konfederasyon anlaşması olmazsa, Türkiye ile KKTC'nin birleşme süreci hızlanır. AB'ye Güney Kıbrıs bütün adayı temsil ediyormuş varsayımıyla alınacak olursa bunu içimize sindirmemiz mümkün değildir. Federal çözüm bağlamında AB'ye katılım olursa Kıbrıslı Türkler Türkiye'den koparılmış ve Kıbrıs Rum yönetimiyle Yunanistan'ın denetimi altına girmiş olacaklardır. Böyle bir gelişme Bosna ve Kosova'dan daha ağır etnik temizleme girişimlerine sahne olabilir.

HELSİNKİ'DEN UMUTSUZ

Ecevit, Helsinki'de yapılacak AB zirvesi konusunda hayale kapılmadığını belirtirken, ‘‘Bir sonuç çıkacağını sanmadığını, Türkiye'nin de girişimini yenileme gayreti içine girmeyeceğini’’ söyledi. Ecevit, ‘‘Türkiye AB'ye alınmadığı sürece AB'den gelecek herhangi bir siyasal öneri veya baskıyı kabul etmemiz mümkün değil’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!