Ecevit bir yıl sonra

Güncelleme Tarihi:

Ecevit bir yıl sonra
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yarın başlayacak olan AB liderler zirvesi için Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı Cem Fransa'nın Nice kentine gidiyor. Böylece Ecevit, geçen Aralık'taki Helsinki Zirvesi’nin ardından bir yıl sonra tekrar Avrupa ailesi fotoğrafındaki yerini almış olacak.

AVRUPA Birliği ile Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) krizinin aşılmasından sonra Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, yarın Fransa'nın Nice kentinde yapılacak olan AB zirvesine katılıyorlar. Geçen yılın aralık ayındaki Helsinki zirvesinin ardından Türkiye için ‘ikinci bahar’ niteliği taşıyan zirvenin gündemi son derece yoğun.

Ecevit ve Cem, aday ülkelerin liderlerinin de yer aldığı Avrupa Konferansı toplantısına katılacaklar. Toplantıda, AB'yi oluşturan 15 ülke lideri, iç reformlar konusunda aday ülke liderlerini bilgilendirecek ve aday ülkelerin AB üyeliğine hazırlığı konusunda bilgi alacak.

Yarın sabah 15 AB ülkesi, 13 aday ülke ve İsviçre'nin de katılımıyla 29 ülke lideri toplantı yapacaklar ve öğle yemeğini birlikte yiyecekler. Nice zirvesinin gündeminin ağırlığını ise AB içi reformlar oluşturuyor. Ayrıca AB'nin Anayasası olarak adlandırılan 'Temel Haklar Sözleşmesi'nin onaylanması da gündem de bulunuyor.

ANAYASAYA DİKKAT

Türkiye Ulusal programını hazırlarken, Kopenhag kriterlerinin yanı sıra 54 maddelik Temel Haklar Sözleşmesini de dikkate almak zorunda kalacak. Bireylerin haklarını içeren sözleşmenin yürürlüğe girmesi için, AB ülkeleri ulusal parlamentolarında da onaylanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!