'Ebu Garib'teki iÅŸkence sistematik'

Güncelleme Tarihi:

Ebu Garibteki iÅŸkence sistematik
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2006 15:55

İngiliz The Guardian gazetesi, ABD ordusunun Irak'ta bulunan Ebu Garib Cezaevi'ndeki işkence skandalına ilişkin raporunu yayımladı. Rapor, Ebu Garib Cezaevi'nde işkence, tecavüz hatta cinayet olaylarının sistematik şekilde uygulandığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Raporda, cezaevindeki işkence dehşetini yaşayanların sayısı binlerle ifade ediliyor. ABD ordusuna göre, Ebu Garib Cezaevi'nde Iraklı tutuklulara işkence yapılırken çekilen fotoğraf sayısı bin 325.

 

Cezaevindeki işkence sadece fotoğraflanmakla kalmamış, tutuklular işkence görürken çekilen 93 video kaydı bulunuyor.

 

ABD ordusunun raporunda, cinsel taciz ve tecavüz olayları bir kez daha teyit edildi. Cezaevinde 660 adet porno fotoğraf çekildiği de belirlendi.

 

ABD askerlerinin bir diğer uygulaması da, Iraklı mahkumları çırılçıplak soyarak,

Haberin Devamı

birbirleriyle cinsel ilişkiye girmeye zorlaması. Bu şekilde çekilen fotoğraf sayısı ise 29'u buluyor.

 

Ä°ÅžKENCE YERÄ°NÄ° CÄ°NAYETE BIRAKMIÅž

 

Ebu Garib'deki skandal bugüne kadar dünya kamuoyuna işkence olaylarıyla yansımıştı. Ancak ABD ordusunun bu son raporunda cezaevinde işkence ya da başka şekillerde öldürülen mahkumlara ait veriler de bulunuyor. Ölümü şüpheli bulunan Iraklı tutuklulara ait fotoğraf sayısı 546.

 

ABD ordusunun Ebu Garib raporunda, işkence mağdurlarının toplam sayısı hakkında net bir bilgi verilmiyor. Raporda yer alan veriler sadece fotoğraflanan ya da görüntülenen vakalar.

 

Cezaevindeki işkence, cinayet ve tecavüz olaylarını belgeleyen bu kanıtların 18 Ekim-30 Aralık 2003 tarihleri arasında çekildiği belirtiliyor. Yani binlerce kayıt sadece iki buçuk aylık süre içerisinde elde edilmiş.

 

SKANDAL FOTOÄžRAFLAR 15 ÅžUBAT'TA YAYIMLANDI

 

Avustralya devlet televizyonu SBS, 15 şubatta Bağdat'taki Ebu Garib Cezaevi'nde çekildiği belirtilen yeni işkence ve kötü muamele görüntüleri yayınladı.

Haberin Devamı

 

Fotoğrafların 2003 yılında çekildiği, Amerikan Kongresi'ne sunulan ve sadece bir kısmı ABD basınında yer alan belgelere dahil olduğu belirtiliyor.

 

SBS, fotoÄŸrafları nasıl ele geçirdiÄŸini açıklamadı, ancak ABD'nin bu görüntülerinÂyayınlanmasını engellemeye çalıştığını öne sürdü.

 

ABD Savunma Bakanlığı da, Irak'ın Ebu Garib cezaevindeki işkenceyle ilgili yeni fotoğrafların yayınlanmasının 'zararlı' olduğunu açıkladı.

 

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, yeni fotoğrafların yayınlanmasının gereksiz şiddeti teşvik edeceğini ve alevlendireceğini savunarak, fotoğrafların tüm dünyada görev yapan askerlerini tehlikeye atacağını söyledi.

 

ARAPLARI KÜÇÜMSEME

 

Haberin Devamı

Ebu Garib cezaevindeki işkence skandalı 2003 sonlarında ortaya çıkmış, ABD ordusu ocak 2004'te soruşturma başlatmıştı. İşkence fotoğrafları ilk olarak nisan 2004'te CBS televizyonundaki 60 dakika programında ve New Yorker dergisinde Seymour Hersh imzasıyla yayınlanmıştı.

 

Skandal, ABD'nin imajını ve itibarını sarsmış Ortadoğu'da ABD yönetiminin Araplara karşı küçümser bir tavır içinde olduğu kanısı hakim olmuş, Irak'ı yeni bir şiddet dalgası sarmıştı.

 

Amerikan Savunma Bakanlığı, Ebu Garib skandalıyla ilgili olarak 17 askeri görevden almış, 7 askeri mahkemeye sevk etmiÅŸti. Charles Graner 10, erÂLynndie England 3 yıl hapse mahkum olmuÅŸ, hapisane müdürü General Janis Karpinski'nin rütbesi albaylığa düşürülmüştü.

Haberin Devamı

 

Olayın ardından ABD yönetimi en sıkıntılı dönemlerinden birini geçirmişti. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğraflar nedeniyle ABD Başkanı George W. Bush, Iraklı esirlerin ABD askerleri tarafından kötü muamele görerek aşağılanmalarından dolayı 'üzgün' olduğunu belirtmişti.

 

Skandaldan ötürü 'üzgün' olduğunu belirten bir diğer isim ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld olmuştu.

 

Ancak bu durum, Rumsfeld'i 2004 başından beri skandaldan haberdar olduğu halde konuyu karanlıkta tuttuğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan alıkoyamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!