Ebola ölüm saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Ebola ölüm saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Afrika ülkelerinden Uganda'da dehşet saçan amansız Ebola virüsünden can verenlerin sayısı 41'e yükseldi. Hastanelerin yeni kurbanlarla dolup taştığı, gerekli donanımın yetersiz olduğu Uganda'ya Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Atlanta'daki Amerikan Sağlık Merkezi'nden uzmanlar gitti.

KORKUNÇ Ebola salgını, Uganda başkenti Kampala'nın 360 km kuzeyindeki Gulu bölgesinde patlak verdi. Dün can kaybının 41 olduğu, 57 yeni hasta belirlendiğini, her gün en az 10 yeni hastayla karşılaştıklarını belirten yetkililer, salgından habersiz kırsal kesimde Ebola kurbanlarının artmasından endişe edildiğini belirttiler. Gulu'da sağlık görevlileri ve Kızılhaç görevlilerinin steril koruyucu maske bile bulamadıkları haber veriliyor. Gulu'nun güneydoğusundaki Lira'da da Ebola salgınından şüphelenildiği ve bölgeye bir sağlık ekibinin sevkedildi.

Uganda'da ilk kez Ebola virüsüne rastlandığını belirten WHO uzmanlarından Dr.Nestor Ndayimirije, ‘‘Kongo, Sudan, Fildişi Sahili ve Gabon'da Ebola salgını yaşandı. Uganda'da ilk kez karşılaşıyoruz. Salgınla başa çıkabilmek için tüm hastalar belirlenmeli ve virüsün izi sürülmeli. Şimdiye kadar topladığımız bilgiler Ebola kurbanı bir ev kadınına uzanıyor. 7 Eylül'de ölen kadının cesedi, ailesi ve dostları tarafından geleneksel bir şekilde gömülüyor. Daha sonraki kurbanlar kızı ve annesi.

Talihsiz kadının diğer yakınları da köylerine döndükten sonra Ebola'nın pençesine düştükleri ortaya çıkıyor ve ilk kurban 7 Ekim'de hastaneye gidiyor. Ancak bu ev kadınına kimin ve nasıl Ebola'yı bulaştırdığı hala meçhul’’ dedi.

Ebola'nın kan testi yok. Ölümcül hastalığı belirleyen tek laboratuar ise Güney Afrika Cumhuriyeti'nde. Bu nedenle sağlık görevlileri grip benzeri şikayetleri olan, kusması ve ishali olanları karantinaya alıyor.

Ebola'nın ileri safhalarında ise hastanın ağzından, burnundan kan geliyor. Kanın yanı sıra diğer vücut sıvıları da deriden sızıyor, su topluyor, sancıyor. Virüs iki hafta içinde etkili olurken, hastaların yüzede 80-90'ı ölüyor. Virüs, el sıkışmak gibi sıradan bir temastan bile bulaşabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!