Düşman buluşturan tören

Güncelleme Tarihi:

Düşman buluşturan tören
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 00:00

Güney Amerika’nın süper devleti Brezilya’da devlet başkanlığı seçimlerini kazanan “botokslu Marksist gerilla” lakaplı ilk kadın Devlet Başkanı Dilma Rousseff, görevi gözyaşlarıyla devraldı.

Görkemli bir törenle yapılan devir teslim, normal şartlarda yanyana bile gelmeyecek liderleri buluşturdu. 19 yaşındayken diktatörlüğe karşı Palmares Silahlı Devrimci Öncü Kuvvetleri’ne katılan ve 1970’de hapse düşüp 3 yıl boyunca işkenceye uğrayan eski gerilla Dilma Rousseff, önceki gün ülke tarihinin en popüler yıldızı Lula Da Silva’dan görevi devraldı. Törene Kolombiya Devlet Başkanı Manuel Santos, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Portekiz Başbakanı Jose Socrates gibi birçok lider katıldı. Yeni törenine siyasilerin dışında Rousseff’ın 70’lerde yattığı cezaevinde hücre arkadaşı 11 kadın da katıldı.
Dilma, yemin töreninde yaptığı konuşmada selefi Lula Da Silva’ya övgüler yağdırırdı ancak yoksulluğun hala ülkenin en büyük utancı olduğunu söyledi. Halkın kadın devlet başkanı seçme kararının tarihi önemini bildiğini belirten Rousseff, “Bugün tüm Brezilyalı kadınlar gurur ve mutluluk duymalı” dedi. Brezilya halkının, Rolly Royce marka otomobille başkanlık sarayına giderken, yağmura rağmen yalnız bırakmadığı Dilma Roussef’i yeni dönemde dış politikada zorlu bir dönem bekliyor. Devlet Başkanlığı koltuğunu devreden Lula da Silva’nın, Brezilya’nın 2016 yılına kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı sözü, Roussef’in de politikası olacak. Brezilya, son dönemde ABD’den bağımsız dış politika hamleleriyle dikkatleri üzerine çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!