'Dünyanın en etkili 100 kişisi'

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en etkili 100 kişisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 00:09

Times Dergisi 2015 yılında "Dünyanın en etkili 100 kişisi"nin listesini açıkladı. Listede liderlerin yanı sıra sanatçılar, sivil toplum liderleri ve din adamları da yer aldı. Listede bu yıl hiç Türk yok.

Haberin Devamı

Derginin her yıl geleneksel olarak hazırladığı bu seneki listesinde özellikle Ortadoğu'da devam eden çatışmalar, İran nükleer müzakereleri ve Küba-ABD arasındaki yakınlaşma süreci belirleyici oldu.

En etkili 100'ün liderler bölümünde dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri de olan ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Almanya Başbakanı Angela Merkel yer alıyor.

ABD Başkanı Obama, Modi için dergiye yazdığı yorumda, Narendra Modi'nin yoksul bir çocukluktan sonra dünyanın en fazla nüfuslu demokratik ülkesine başbakanlık yapmasını Hindistan'ın dinamik yapısı ve yükselme potansiyelinin göstergesi olarak değerlendiriyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko da, Almanya Başbakanı Angela Merkel için yazdığı yorumda, Merkel'in Almanya'nın ekonomik gücünü dünya güvenliğinin sağlanması yararına kullandığını belirtiyor.

Ortadoğu'daki çatışmaların ve İran müzakerelerinin tesir ettiği listede Yemen'e hava operasyonu gerçekleştiren koalisyonun lideri Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, DAEŞ tehdidiyle mücadele eden Irak'ın Başbakanı Haydar el-Abadi, Nijerya'da Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan Muhammed Buhari, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, nükleer müzakereleri yürüten İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Nijerya'daki Boko Haram örgütünün lideri Ebubekir Şekau bulunuyor.

KUZEY KORE VE KÜBA LİDERLERİ DE LİSTEDE

Listede Batılı ülkelerle uzun süredir sorun yaşayan Kuzey Kore ve Küba liderleri de yer alıyor. Füze denemeleri ve ülkesindeki insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslararası toplumun tepkisini çeken Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong Un eleştirilirken ABD ile diplomatik yakınlaşmayı başlatan Küba Devlet Başkanı Raul Castro'ya yönelik olumlu tepkilere yer veriliyor.

Listede yer alan diğer liderlerden bazıları ise ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın Başbakanı Aleksis Çipras, Endonezya Devlet Başkanı Joko Vidodo, ülkesindeki seçimleri kazanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi Başkanı Marine Le Pen.

Listede gelecek yıl ABD'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin potansiyel adayları da kendilerine yer buldu. Demokrat Parti'den aday adaylığını açıklayan ve kendi partisinden ciddi bir rakiple karşılaşması beklenmeyen Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti'den aday olabileceği kaydedilen Jeb Bush listede yer alıyor.

En etkili 100 listesinde ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ve tüm dünyanın "faiz artırımını ne zaman gerçekleştireceği" kararına odaklandığı ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen da yer alıyor.

SANATÇILAR

Haberin Devamı

Time'ın listesinde ikonlar, sanatçılar ve öncüler gibi bölümlerinde ise Japon yazar Haruki Murakami, Pakistan'da kızların eğitimi için mücadele eden Malala Yusufzai, ile Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus bulunuyor.

Haberin Devamı

Ayrıca şarkıcı ve film yıldızları arasında ünlü popçu Tylor Swift, Kanye West, Kim Kardashian, Emma Watson, Reese Witherspoon, Bradley Cooper, Julianne Moore gibi isimler de listede kendilerine yer buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!