Dünyanın en eski protezi Kahire Müzesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en eski protezi Kahire Müzesinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 15:07

İngiliz araştırmacılar, dünyanın bilinen en eski protezinin, bir Mısır mumyasının sağ ayağındaki yapay başparmak olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Manchester Üniversitesi Biyomedikal Ejiptoloji Merkezinden bilim insanları, şu anda Kahire Müzesinde sergilenen tahta ve deriden yapılmış yapay başparmağın, İsa'dan önce 1000 ila 600 yılına tarihlenebileceğini belirtti.

Araştırmacılar, bu bilinen en eski protezin, ayak başparmağını kaybeden bir kişiye yürümede nasıl yardımcı olduğunu görmek için bir takım testler yapacak.

İngiliz bilim insanları, dün yayınladıkları araştırmalarında, bu yapay başparmağın, protezlerin, bilinenden yüzyıllar öncesinde de kullanılmakta olduğunu gösterdiğini belirtti.

Şimdiye dek bilinen en eski protezin İsa'dan önce 300 yılına tarihlenen ve Londra'da 2. Dünya Savaşı sırasında bir hava bombardımanında tahrip olan Roma dönemine ait bir bronz takma bacak olduğu düşünülüyordu.

Haberin Devamı

British Museum'da sergilenen bir başka yapay ayak başparmağını da çeşitli testlerden geçirecek araştırmacılar, bu yapay başparmaklarının kullanıma uygun olduğunun anlaşılması halinde, başparmağı olmayan insanların denemesi ve kullanması amacıyla çağdaş malzemelerle üretilmesinin ilginç olacağını ifade etti.

İngiliz bilim insanları, Kahire Müzesindeki yapay başparmağın protez gibi kullanıldığını, Londra'dakininse katlanmadığını ve daha çok estetik amaçlı olduğunu düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!