Dünyanın 200 zengini 2.5 milyar kişiye bedel

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 200 zengini 2.5 milyar kişiye bedel
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Küreselleşme, zengini daha zengin. fakiri daha fakir yapıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) dün açıklanan raporunda dünyanın en zengin 200 kişisinin servetinin, dünya nüfusunun % 41'ine, yani yaklaşık 2.5 milyar kişinin varlığına eşit olduğunu gösterdi.

BMKP'nin Ricahrd Jolly'nin kaleminden çıkan 260 sayfalık yıllık raporu, küreselleşme ile refahın yayılacağı umulurken, zengin-fakir uçurumunun açılmaya devam ettiğini gösteriyor.

Raporun sonuç bölümü de karamsar : ‘Küreselleşmenin kurallarını yeniden yazmak gerekiyor. Gelişmeler, yeni dünya düzeninden faydalanan kişi ve ülkelerle, düzenin sonuçlarına katlanmak zorunda kalanlar arasında ‘saçma ve tehlikeli bir kutuplaşma' olduğunu gösteriyor.'

Bu raporda yer alan ve küreselleşmenin küçük bir azınlık için zenginleşme, müthiş bir çoğunluk için ise fakirleşme anlamına geldiğini gösteren kimi çarpıcı bulgular şöyle:

En zengin % 5 ile en fakir % 5 arasındaki uçurum açılıyor. 1960 yılında 30'a 1 olan fark, 1990'da 60'a 1, bugün ise 74'e 1 hale geldi. Yani en zenginlerin varlığı, en fakirlerin tam 74 katı.

80 ülkenin geliri son 10 yılda artacağına azaldı.

Dünyanın en zengin 200 kişisinin serveti dünya nüfusunun % 41'ininki kadar. Yani 200 kişinin geliri 2.5 milyar insanınkine eşit.

174 ülke içinde en fakir 22'si Afrika ülkeleri.

TÜRKİYE 86'INCI

Bu arada, gelir düzeyi, eğitim standardı, yaşam süresi ve sağlık imkanlarından faydalanma gibi ‘yaşam kalitesi kriterleri'ne göre hazırlanan ‘Zenginler ve Yoksullar' listesinde Türkiye, 174 ülke içinde ancak 86'ncı sırada.

Birinciliği bu yıl da kaptırmayan Kanada'yı Norveç, ABD, Japonya ve Belçika takip ediyor. Son 5 ise Burundi, Burkina Faso, Etiyopya, Nijer, ve Sierra Leone.

Listeye göre, Bahreyn, Katar, BAE, Polonya, Trinidad ve Tobago, Küba, Bulgaristan, Libya, Romanya, Kazakistan, Suudi Arabistan ve Gürcistan gibi ülkelerin ‘Yaşam Kalitesi' Türkiye'den yüksek.

İNTERNET ÖRNEĞİ

Rapor, küreselleşmenin sembolü haline gelen İnternet'i ayrıca ele alıyor. İnternet'i ‘iki kenarı keskin bir kılıç' olarak niteleyen raporda ‘Uluslararası iletişim ağında milyonlarca insan buluşuyor. Ancak bunların çoğu eğitimli, beyaz, zengin erkekler. Diğerleri ise dışlanıyor. Bir ABD vatandaşı sadece 1 aylık geliriyle bir bilgisayar sahibi olurken, Bir Bengaldeşli'nin tam 8 yıl çalışması gerekiyor.' deniliyor.

Rapor, globalleşmenin sadece kar amaçlı değil insanlığın hizmetinde olması; ahlak, eşitlik, güvenlik, halklar ve ülkeler arasında uyum ve kalkınma temennisiyle son buluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!