Dünyada 1 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 1 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

1 Mayıs İşçi Günü dünya genelinde düzenlenen gösteri ve etkinliklerle kutlanıyor. Gösteriler genel olarak olaysız geçerken, mali krizdeki Yunanistan'da kutlamalar hükümet karşıtı protestolara dönüştü. Atina'da polisle çatışan göstericiler araçları ateşe verirken, Selanik'te de gençler banka ve işyerlerine saldırdı.

Haberin Devamı

ATİNA'DAKİ OLAYLI 1 MAYIS GÖSTERİLERİNDEN GÖRÜNTÜLER

DÜNYADAN 1 MAYIS GÖSTERİLERİ / FOTO GALERİ

TAKSİM MEYDANI'NDAKİ GÖSTERİLER DÜNYA BASININDA

  

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları genel itibarıyla sakin ve coşku içinde geçerken, mali krizde olan Yunanistan'ın başkenti Atina'da göstericiler polise molotofkokteylleriyle saldırdı Atılan molotofkokteyllerinin bazıları polis memurlarına isabet ederken, güvenlik güçleri aralarında iki canlı yayın minibüsü de bulunan çok sayıda aracı ateşe veren eylemcileri durdurmakta güçlük çekti.    

Polis, eylemcilerin Parlamento binasına yaklaşmasına izin vermezken, göstericiler Yunan yetkililerle IMF ve AB yetkilileri arasında görüşmelerin yürütüldüğü Maliye Bakanlığı binası yakınlarında sloganlar attı. Göstericiler, "IMF cuntasına hayır!" ve "IMF ve AB Komisyonu dışarı" diye bağırdı.

Haberin Devamı

Başkentte Syntagma Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ise yeni "kemer sıkma" önlemleri alabileceklerini açıklayan hükümeti protesto etti.

Yunanistan'ın Selanik şehrindeki olaylarda da yaklaşık 250 gösterici banka ve işyerlerine saldırdı. Associated Press ajansının bildirdiğine göre Yunan polisi, ellerindeki demir çubuklarla bankomat ve mağazaların camlarını kıran gençlere göz yaşartıcı spreyle karşılık verdi. Polisin müdahalesinin ardından bölgede güvenliğin sağlandığı bildirildi.

GAZZE'DE İSRAİL ABLUKASI PROTESTO EDİLDİ

Dünyada kutlamalar Uzakdoğu ülkelerinde gerçekleştirilen gösterilerle başladı. Başta Endonezya olmak üzere Japonya, Güney Kore ve Tayvan dahil çok sayıda ülkedeki yüzbinlerce işçi çalışma şartlarında iyileştirme istedi. Endonezya'nın başkenti Jakarta'da polis, Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Gazze Şeridi'nde 1 Mayıs dolayısıyla düzenlenen gösteride 2 binden fazla Filistinli, İsrail ablukasını protesto ederken, Nepal'in başkenti Katmandu'da da Maocu binlerce gösterici bir yürüyüş yaparak, hükümetin istifasını istedi.

Haberin Devamı

İspanya'da ise 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla ülke çapında 100'e yakın gösteri düzenlenirken, işçi sendikaları, hükümet ve  muhalefetten en kısa zamanda iş yasasında reform yapılması için anlaşma talep etti.

1 Mayıs kutlamaları arifesinde dün Almanya'nın Hamburg kentinde çıkan olaylarda ise çöp konteynerlerini yakan göstericiler polise kaldırım taşları attı. 17 polisin yaralandığı olayların ardından 9 kişi gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı, Berlin'de dün çıkan bazı küçük çaplı olaylarda da 60 kişinin geçici süre gözaltına alındığını bildirdi.

Berlin polisi, 23 kişinin kimlik kontrolü yapıldıktan sonra serbest bırakıldığını, 16 kişi hakkında bugün karar alınacağını belirterek, bazı  kişilerin polise şişe attığını, olaylar sırasında ciddi bir yaralanmanın ise meydana gelmediğini belirtti. Yaklaşık 3 bin aşırı sağcının düzenlemek istediği yürüyüşe karşı yaklaşık 10 bin solcu gösterici protesto eylemi düzenliyor.

Haberin Devamı

Şehirde bugün şu ana kadar sokak şenliklerinde büyük bir olay çıkmazken, bir caddeyi bloke etmek isteyen sol görüşlü göstericilerle polis arasında küçük çaplı bir arbede yaşandı. 

AVRUPA'DAKİ EN BÜYÜK PROTESTO ARNAVUTLUK'TA

Doğan Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Arnavutluk’ta Edi Rama’nın başında bulunduğu Sosyalist Parti 1 Mayıs protestolarına sabaha karşı başladı. İlk olarak Sosyalist Parti’nin 30 milletvekili başbakanlık binası önünde kurdukları çadırlarda açlık grevine başladılar.

Ardından  Sosyalist Parti’nin Tiran meydanında düzenlediği mitinge 100 binden fazla kişi katıldı. Mitingde konuşan parti başkanı Edi Rama, 1 Mayıs İşçi Bayramında yeninden Başbakan Salih Berişa’dan açılmamış oy kutularının açılmasını istedi. Rama, “Kutular açılıncaya kadar da burada protestolar düzenleyeceğiz, açlık grevlerinde bulanacağız  ve bu şekilde Berişa Hükümetinin istifa etmesini bekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Daha sonra öfkeli vatandaşlar Başbakanlık binasına girmek isteyince güvelik güçleri ile vatandaşlar arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 13 kişi yaralandı.

Tiran’da gerginlik devam ederken Edi Rama, açlık grevinde bulunan 30 milletvekilini ve 13 yaralıyı ziyaret etti. Bu arada Güvelik Güçleri olağanüstü hal ilan etti.

Arnavutluk’ta 9 ay önce düzenlenen genel seçimlerde oy pusulaları bulunan kutuların tümünün açılmaması nedeniyle  Edi Rama’nın başında bulunduğu Sosyalist Parti Parlamento toplantılarına katılmıyor. 65 milletvekili sahip olan Sosyalist partinin toplantılara katılmaması nedeniyle Parlamento çalışamıyor. Başbakan Salih Berişa ise oy kutularını açmayı reddediyor.

Haberin Devamı

KAFKASLAR'DA KAN AKTI
Rusya'da ellerinde kızıl bayrakları ve Stalin portreleriyle binlerce komünist başta başkent Moskova olmak üzere sokaklara dökülürken, Rusya Federasyonu'na bağlı Kafkaslar'daki  Kabardin-Balkar Cumhuriyeti'nde 1 Mayıs gösterileri sırasında düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi öldü.

Rus ajansları, bombalı saldırıda 21 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Rus medyası ülke genelindeki gösterilere yaklaşık 1.7 milyon kişinin katıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!