Dünya-Mars çarpışması

Güncelleme Tarihi:

Dünya-Mars çarpışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 10:37

Fransız bilim adamları Dünya'nın Merkür, Mars veya Venüs'le çarpışma riskini heaspladı. Hesaba göre böyle bir risk 3 milyar yıldan önce gözükmüyor. Ancak Fransız bilim adamı Laskar, "Senaryolardan birinde, 3,34 milyar yıl sonra Mars Dünya'nın çok yakınından, 794 km mesafeden geçiyor. Bu kadar yaklaşınca neredeyse çarpışmayla aynı şey oluyor. Dünyadaki yaşam için felaket bir durum" diyerek riski özetliyor.

Paris Gözlemevi'nden Jacques Laskar ve Mickael Gastineau adlı gök bilimciler, 5 milyar yaşındaki Güneş'in, yaşamının sonuna ulaşıp kızıl dev olmadan önce şimdiki biçiminde 5 milyar yıl daha ışıldayacağını, ömrünün sonunda genişleyerek Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ı yutacağını anımsatarak, bu süre zarfında Merkür, Mars, Venüs ve Dünya arasında bir çarpışmanın söz konusu olup olmayacağı sorusuna yanıt aradılar. Bu amaçla, Ay'ın katkısı ve Albert Einstein'in genel görelilik teorisini de göz önüne alarak Güneş Sistemi'nin gelişimiyle ilgili simülasyonlar yaptılar.

MARS ÇOK YAKINDAN GEÇEBİLİR

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Fransız Ulusal Fransız Uzay Mekaniği Enstitüsü'nün (IMCCE) de katkı sağladığı hesaplamalarda, gezegenler arasında veya bir gezegenle Güneş arasında çarpışma olasılığının yüzde 1 civarında olduğunu bildirdi.

Fransız bilim adamı Laskar, "Senaryolardan birinde, 3,34 milyar yıl sonra Mars Dünya'nın çok yakınından, 794 km mesafeden geçiyor. Bu kadar yaklaşınca neredeyse çarpışmayla aynı şey oluyor. Dünyadaki yaşam için felaket bir durum" diyerek riski özetliyor.

SİMÜLASYONLAR ÇARPIŞMA OLASILIĞINI GÖSTERDİ

Araştırmacılar, bu olasılığı daha yakından inceleyebilmek için, her seferinde Mars'ın yörüngesini hafifçe değiştirerek 201 simülasyon daha yaptılar. Bunlardan Mars'ın Güneş Sistemi'nden çıkarıldığı 5 simülasyon hariç diğer tümünde, gezegenler arasında veya gezegenlerden biri ile Güneş arasında 3,34 ila 3,44 milyar yıl sonra çarpışmalar ile sonuçlandı. 29 simülasyonda Dünya Mars ile 18 simülasyonda Venüs ve 1 simülasyonda da Merkür ile çarpışıyor.

Araştırmacılar, ayrıca, Güneş'e en yakın bu küçük gezegen Merkür, Güneş Sistemi'nin içindeki diğer gezegenlerin yörüngelerinin bozulmasında kilit rol oynadığının altını çiziyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!