Putin'den ABD'nin yeni başkanı Trump'a ilk mesaj

Güncelleme Tarihi:

Putinden ABDnin yeni başkanı Trumpa ilk mesaj
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 12:04

ABD seçimlerinin kazananı yeni Başkan Donald Trump'a dünya liderlerinden ilk yorumlar gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik mesajı gönderdi.

Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti.

Putin, Moskova ve Washington arasında eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin pozisyonunu göz önünde bulundurma prensiplerine dayanan yapıcı bir diyalog oluşturulmasının iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına cevap vereceğine vurgu yaptı.

Rusya lideri Putin, ABD Başkanı seçilen Trump'a yeni görevinde başarılar diledi. 

NATO'DAN SICAK KARŞILAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD başkanı seçilen Donald Trump’ı tebrik ederek, "ABD başkanlığına seçilen Trump ile çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, "Bir sonraki ABD başkanı olarak seçilmesinden ötürü Donald Trump’ı tebrik ediyorum. ABD başkanlığına seçilen Trump ile çalışmayı dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Hibrit savaşlar, siber saldırılar, terörizm tehdidi gibi zorlu yeni bir güvenlik ortamıyla karşı karşıya olunduğunu anımsatan Stoltenberg, "ABD liderliği her zamanki gibi önemli. Bizim ittifakımız, Amerika'nın en yakın dostlarını barışta ve çatışmada yaklaşık 70 yıldan beri bir araya getirdi. Güçlü NATO, hem ABD hem de Avrupa için iyidir" değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Brüksel’de gelecek yıl yapılacak NATO zirvesinde Trump’ı karşılamayı ve onunla görüşmeyi dört gözle beklediğini belirtti.

İRAN: ABD NÜKLEER ANLAŞMAYA UYMALI

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı'nın İran'la yapılan nükleer anlaşmaya uyması gerektiğini söyledi. Resmi İrna Haber Ajansı'na göre Zarif, "İran ve Amerika'nın siyasi ilişkileri yok ama gelecekteki ABD Başkanı'nın nükleer anlaşmadaki karşılıklı zorunluluklarına uyma görevini yerine getirmesini ve uluslararası toplumun bunu ABD'den istemesini bekliyoruz" dedi. 

Fransa'nın aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen Donald Trump'ı twitter hesabından "Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı ve özgür Amerikan halkını tebrik ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, seçim sonuçlarının Amerika ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri zayıflatmaması gerektiğini belirtti. Ayrault ayrıca Amerika ile İklim değişikliği konusundaki durum, İran nükleer anlaşması ve Suriye'deki iç savaş ile ilgili yaşananları berraklaştırmak gerektiğini bildirdi.

İLK ARAYAN SİSİ OLDU

Reuters, Trump'ı telefonla arayarak kutlayan ilk uluslararası liderin Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi olduğunu bildirdi.

ALMAN SAVUNMA BAKANI: BÜYÜK BİR ŞOK

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ARD televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD’deki seçim sonuçlarının gidişatının kendisi için ağır bir şok olduğunu kaydetti. Leyen, Trump'ın aldığı oyların kendisi için değil, kurulu düzene karşı verildiğini bildiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

'TRUMP BÖLÜNMÜŞ BİR MİLLETİ BİR ARAYA GETİRMELİ'

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "ABD’de seçmenler konuştu. Donald Trump’ın galibiyeti tartışmasız ve saygı duyulmalı. Trump'ı ve Cumhuriyetçi Partiyi zaferlerinden ötürü tebrik ederim" ifadelerini kullandı.

Schulz, Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın ABD'de 2016 başkanlık seçimini kazanması üzerine yazılı açıklama yaptı. Schulz, "ABD’de seçmenler konuştu. Donald Trump’ın galibiyeti tartışmasız ve saygı duyulmalı. Trump'ı ve Cumhuriyetçi Partiyi zaferlerinden ötürü tebrik ederim." açıklamasında bulundu.

Trump'ın milyonlarca Amerikalı'nın korku ve sıkıntılarının bayraktarı olmayı becerdiğini belirten Schulz, "Bu kaygılarla, güvenilir politikalar ve tekliflerle ilgilenilmek zorunda. Bu kampanya, Amerika’nın en iyisi olarak anımsanmayacak. Sert eleştiri ve kutuplaşma bu seçimle ilgili çekişmenin yakıtı oldu. Başkan Trump’ın bölünmüş bir milleti bir araya getirmek gibi göz korkutucu bir vazifesi olacak." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Schulz, Trump'ın başkanlığının dış ilişkilerin geleceğiyle ilgili pek çok soruyu cevapsız bıraktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Suriye, Irak, Ukrayna, Libya, Trump’ın diplomaside rolü ve anlaşma yapma yeteneği gibi konular başkanlığın birinci gününde test edilmeye başlanacak. Bu konular, sorumluluk, itidal ve liderliğin doğru oranda karışımını gerektiriyor."
Küresel politikanın ABD’nin devamlı angajmanına ihtiyaç duyduğunu anlatan Schulz, dışa dönük bir ABD başkanlığı beklendiğini ve umulduğunu ifade etti.

MAY TEBRİK ETTİ

Brexit sonrası İngiltere'nin Başbakan koltuğununa oturan Theresa May, seçim sonuçlarının ardından Trump'ı tebrik ettiğini açıkladı. May, İngiltere ve ABD'nin ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında sıkı bir ilişki kurmaya devam edeceğini belirtti. May İngiltere ve ABD arasında devamlı ve özel bir ilişkinin bulunduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

DANİMARKA'DAN DEVAMLILIK MESAJI

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, yeni ABD Başkanı Donald Trump ile iyi bir işbirliği umduğunu belirtti. Rasmussen “Seçim heyecanının dinmesinin ardından yeni ABD hükümetinin yıllardır sürdürdüğü açık ve yapıcı biçimdeki işbirliğini devam ettireceğini umuyorum” diye konuştu. Trump’ı tebrik eden liberal Başbakan, Avrupa’nın güçlü bir ABD’ye ihtiyacı olduğunu kaydetti.  

İtalya Dışileri Bakanı Paolo Gentiloni da ABD ile sürdürülen dosthane ilişkilerin Trump’ın başkanlığında da değişmesini ummmadığını kaydetti. İtalyan Bakan, "İtalya ABD ile dosthane ilişkileri ve işbirliğini sürdürcektir, burada bir değişiklik yoktur“ diye konuştu. 

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ise Trump’ın seçim zaferinin ardından ABD’den savaşçı politikalardan sakınmasını talep etti. Burkhalter "ABD’nin gücünü barış için kullanmasının önemli olduğuna inanıyorum“ diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!