Dünya basınının gözü K.Irak sınırında

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınının gözü K.Irak sınırında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

İNGİLİZ Guardian Gazetesi, muhabirinin bölgeden aktardığı izlenimlere yer verdi. Gazete PKK liderlerinden biri olarak tanımladığı Mizgin Ahmed’in “Kimse bize gelip buradan gitmemizi istemedi” sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

Haberde Ahmed'in “Biz terörist değiliz, bağımsızlık talebimiz yok, ayrılıkçı değiliz, Avrupa Birliği kriterlerine uyan bir Türkiye görmek, Kürtlerin de demokratik Türkiye içinde haklarına sahip olmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi. Gazete ayrıca PKK’lıların Irak’taki Amerikan kuvvetlerine işbirliği çağrısıyla 10 mektup yazdığını ama kimseden yanıt alamadıklarını aktardı.

Independent’da ise bölgede bulunan muhabirinin gözlemleri aktarıldı. Hakkari’deki saldırının örgütün son yıllarda yaptığı en büyük saldırı olduğunu hatırlatan gazete, “Her ölüm Türk hükümetini gerçekte istemediği bir operasyona sürüklediğinden ciddi siyasi baskı yaratıyor” yorumunda bulunuldu.

Economist Dergisi de geride kalan haftanın gelişmelerini ele aldı ve “ncak Erdoğan da biliyor ki elindeki en büyük silah savaş değil demokrasi. Bu yönde atılan adımlar hem PKK’ya desteği eritmiş hem de AKP’nin Kürt bölgelerinde oyunu artırmasını sağlamıştı” tespitine yer verdi.

Haberin Devamı

Alman Die Welt Gazetesi Berlin’de bu cumartesi günü Kürt kökenlilerin Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonunu protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyeceğini yazdı. Berlin’deki Türk konsolosluğunun önünde başlayacak yürüyüşe polisin 1000 kişinin katılmasını beklediği yer alıyor haberde. Gazete “Kürdistan’a Türk müdahelesi istemiyoruz" adlı yürüyüşte olay çıkmaması için polisin yoğun güvenlik önlemi alacağını da satır arasında okuyucularına duyurdu. Gazete ayrıca Amerikan Dışişleri Bakanı Condelezza Rice’ın gelecek hafta Ankara’ yı ziyaret edeceğine yer veriyor. Haberde Rice’ın Ankara’da Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’le biraraya geleceği belirtiliyor.

Spiegel Online ‘ABD Kongresi, Ermeni tasarısını ertelemek istiyor’ başlığını kullandığı haberde Türkiye’nin ABD’ye yönelik protestolarının sonuç verdiğini ve ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk etapta Ermeni soykırım yasasını gündeme almayacağı belirtiliyor.

Die Tageszeitung TAZ, Kürt insan hakları uzmanı Abubekir Saydam’la yaptığı geniş bir röportaja yer veriyor sayfalarında. Saydam’ın “PKK silahı bırakmalı bu adım karşısında Türkiye’de barış yapmalı” sözünü manşete taşıyan gazetenin yönelttiği “PKK niçin savaşıyor Kürdistan’ın kurulması için mi?” sorusuna da “Hayır.PKK’nın amacı Türkiye’nin Kürt kimliğini Kürt kültürünü kabul etmesidir” şeklinde yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Frankfurter Allgemeine Zeitung Türkiye ve sınırötesi operasyona geniş yer ayırıyor. ‘Türkiye’nin sabrı taşıyor’ alt başlığının kullanıldığı haberde Amerika’nın sorunun demokratik yollardan çözülmesi için giriişimlerde bulunduğuna dikkat çekiliyor. ABD Dışişleri Bakanının Türkiye’ye yapacağı ziyarete de değinen gazete ABD nin ayrıca Barzani’den PKK lı teröristlere yönelik girişimde bulunmasını istediğini yazıyor.

Fransız medyası da PKK tarafından bir süre önce düzenlenen terör eylemleriyle başlayan uluslararası gerginliğe bugün de geniş yer ayırıyor.

Le Monde Gazetesi’nin 25 Ekim tarihli nüshasında, Kandil Dağı’nda bulunan muhabir Patrice Claude’un PKK kampı izlenimleri yayınlandı. Gazete, günlerdir yaptığı yayınlarda, olası bir Kuzey Irak müdahalesinin, Türkiye’nin son birkaç yıldır kaydettiği ekonomik, politik ve sosyal ilerlemeye sekte vuracağı görüşünü işlerken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin PKK unsurlarını sınırdışı etme sözünü yerine getirmesinin yararından dem vuruyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen protesto eylemlerini sık sık haberlerine konu eden Le Figaro, bugünkü sayısında konuya ilişkin olarak yeralan haberinde, ‘100 bin Türk askeri şimdiden, helikopter ve top destekli olarak Irak-Türkiye sınırında konuşlanmış durumda. Hükümet henüz soruna diplomatik yönden bir çözüm bulmaya çalışıyor; ancak toplumsal baskı da her geçen gün artıyor’ ifadesine yer verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!