Dünya basınından manşetler - 11 Ağustos

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 11 Ağustos
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 09:48

Dünya basınında günün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

JERUSALEM POST: İsrail Yunan hava sahasını kullanmak için harekete geçiyor
İsrail'in önde gelen gazetesi Jerusalem Post'un haberine göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önümüzdeki hafta Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bir ziyaret düzenleyeceği belirtildi. Gezinin Türkiye’yle İsrail arasında bozulan ilişkilerin bir sonu olduğu ifade edildi. Netanyahu, Yunanistan’a giden ilk İsrail başbakanı olacak.

Yunanistan Başbakan Yorgo Papandreu’nun İsrail’e gidişinden üç hafta sora gerçekleşecek ziyaretin iki ülke arasında hızla ısınan ilişkilerin bir işareti olduğu ve

Yunanistan’ın tarihsel rakibi Türkiye’yle İsrail’in arasının açılmasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Başbakanlık kaynakları İsrail jetlerinin eğitim uçuşları için Yunanistan’ın hava sahasını kullanması konusunun ziyaretin gündeminde olup olmayacağını açıklamadı.

Haberin Devamı

İsrail, Türkiye’yle bağların gerilmesinin ardından tatbikat için yeni yerler aramaya başlamıştı. Romanya bu ülkelerin başında geliyordu. Mayıs ayında ise İsrail hava

Kuvvetleri Yunanistan Hava Kuvvetleri’yle Yunanistan’da ortak bir hava tatbikatı yapmıştı.

İsrail’in Türkiye’yle ilişkilerinin bozulmasıyla birlikte Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi ve Bulgaristan gibi diğer bölgesel rakipleriyle kurduğu bağlar da güçlendi.

Geçtiğimiz ay Yunanistan’dan bir diplomat İsrail-Türkiye ilişkilerinin düzgün olduğu dönemde Tel Aviv’le ittifak kurmayı düşünmediklerini, ancak şimdi Ankara’yla işlerin değişmesi üzerine fırsatların arttığını söylemişti.

AFP: Brezilya İran’a uygulanacak BM yaptırımlarını kabul etti
İran’la imzalanan uranyum takası anlaşmasının diğer mimarı olan Brezilya, Salı günü İran’a uygulanacak BM yaptırımlarını kabul etti. Ancak Brezilyalı yetkililer önlemlerle ilgili çekinceleri olduğunun altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Celso Amorim gazetecilere yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın kararı imzaladığını “Çünkü içeriğine katılmasalar bile, BM Güvenlik Konseyi kararlarını kabul etmenin bir gelenek olduğunu” söyledi.

Çin haber ajansı Xinhua da Amorim’in tek taraflı yaptırımları eleştirdiğini ve İran’ı yalnızlaştırmanın meseleye barışçıl bir çözüm getirmeye katkıda bulunmayacağını söylediğini bildirdi. Amorim, “Genel olarak yalnızlaştırma daha fazla radikalizme yol açar, Irak’ta gördüğümüz gibi sadece en fakirleri ve en zayıfları vurur. Bu yaptırımlar ülkeleri diğerlerine daha muhtaç hale getirir” dedi

Haberin Devamı

Brezilya ve Türkiye Haziran ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptırımlarla ilgili oylamada hayır oyu vermişti. İki ülke Mayıs ayında Tahran’la düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumun yüksek zenginlikteki nükleer yakıtla takas edilmesi konusunda bir anlaşma yapmıştı.

ABD ve müttefikleri anlaşmayı yetersiz bularak yaptırım kararı oylamasını iptal etmemişi.

Brezilyalı yetkililer, muhalefetlerine rağmen İran’a uygulanacak yaptırımları kabul edeceklerini kabul etti.

INDEPENDENT: Basit bir test otizm için umut ışığı oldu
Bilim insanları 15 dakikalık bir beyin tarama testinin gelecekteki otizm vakalarını belirlemek için kullanılabileceğini, böylece hastalığın yıllar boyunca kendini fark ettirmeksizin ilerlemesinin önlenebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yüz tanıma yazılımını kullanan bilim insanları, otistik beyinle sağlıklı beyin arasındaki farkı yüzde 90 kesinlikle belirleyebilen bir metot geliştirdi. Bu metotla hastalığın çocuklukta belirlenmesinin de yolu açılmış oldu.

Londra Psikiyatri Enstitüsü uzmanları, daha önceden otizm tespit edilen 20 yetişkin erkeğin beyin MR’larını 20 sağlıklı beyinle karşılaştırdı. Yüz tarama ve el yazısı tanıma gibi tekniklerin bir benzerini kullanan uzmanlar otistik beyinleri sağlıklı beyinlerden ayırt etmeyi başardı. Dahası bireylerin hastalıklarının hangi seviyede olduğu da bu metotla görülebiliyor.

Araştırmayı yürüten Christine Ecker, “Çok heyecanlıyız. Bu metot üzerinde üç yıldır çalışıyorduk. Kliniğimizde başarıyla çalışan bu tekniği önümüzdeki birkaç yılda genele yaymayı planlıyoruz. Yeni bir alet de gerekmeyecek. Sadece MR cihazlarına yeni bir yazılım yüklenecek” dedi. Metodun önümüzdeki dönemde kadın ve çocuklar üzerinde de deneneceği belirtildi.

Haberin Devamı

BBC: Çin’i bu kez de tropikal fırtına tehdit ediyor
Hava durumu uzmanları tropikal bir fırtınanın Çin’in toprak kaymasından etkilenen kuzey batısına daha fazla yağış getirmek üzere olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının tehlikeye girebileceğini söyledi.

Çin’in Gansu bölgesinde toprak kayması sonucu son belirlemelere göre 700’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, 1,000 kişi ise hala kayıp. Bu arada bölgede salgın hastalıkların yayılmasını önlemek için Çin hükümeti salgın önleme ekiplerini Gansu’ya gönderdi.

Hava durumu uzmanları Dianmu tropikal fırtınasının Çin’in kuzeyine doğru ilerlemekte olduğunu ve etkili yağış getireceğini belirtti. Kurtarma ekipleri fırtınanın hem hâlihazırdaki çalışmalara engel oluşturmasından hem de yeni sel ve toprak kaymalarına yol açmasından endişe ediyor.

Haberin Devamı

Çin Başbakanı Wen Jiabao arama kurtarma ekiplerine zamanla yarıştıklarını hatırlatarak hava bozmadan önce acele etmelerini istedi. Ancak Wen ekiplerin işinin çok zor olduğunu da sözlerine ekledi.

THE NEW YORK TIMES: Latin Amerika’da savaş çanlarından barış rüzgârlarına
Kolombiya’nın yeni Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Venezüellalı meslektaşı Hugo Chavez Salı günü, geçtiğimiz haftalarda gerilen ilişkileri düzeltmek için önemli adımlar attı. Santos’un selefi Alvaro Uribe’nin Kolombiyalı gerillaların Venezüella topraklarında barındığı yönündeki açıklamaları üzerine iki ülke savaşın eşiğine gelmişti.

Kolombiya’nın Karayip kıyısında bulunan Santa Marta şehrinde yapılan toplantı ideolojik yelpazenin iki kutbunda bulunan iki lider için beklenmedik bir yakınlaşmaya dönüştü. Chavez ve Santos, Haziran ayında başkan seçilmeden önce karşılıklı hakaretlerde bulunmuştu.

Salı günü iki lider de tavırlarını değiştirerek, gerginliğin iki ülkenin de ekonomisine verdiği zararın altını çizdi. Venezüella’nın Kolombiya’dan gelen mallara ambargo koymasıyla iki ülke arasındaki ticaret 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30 gerilemişti.

Toplantıda ayrıca karşılıklı olarak büyükelçi gönderilmesine, sınırda askeri denetimlerin artırılmasına ve Venezüella’nın Kolombiyalı şirketlere 800 milyon dolarlık borcunu nasıl ödeyeceğinin çerçevesinin çizilmesine karar verildi.

DAILY TELEGRAPH: Elmaslar Campbell’ın başına iyice dert oldu
Ünlü süper model Naomi Campbell, kanlı elmaslar yüzünden hapse girme ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.

Güney Afrika’da işlenmemiş elmas taşımanın yasadışı olduğunu belirten polis, Campbell’ın daha sonra Nelson Mandela vakıflarından bir yetkiliye teslim ettiği elmaslar yüzünden ceza görebileceğini belirtti.

Modelin şu an polis denetiminde olan elmaslara sahip olan herkes gibi Campbell’ın da incelemeden geçirildiğini ifade eden polis yetkilileri, işlenmemiş elmas taşımanın cezasının mükerrer hallerde 10 yıl hapis bile olabileceğini söyledi.

Campbell daha önce Liberya Savaş Suçları Mahkemesi’nde verdiği ifadede elmasları kendisine kimin verdiğini bilmediğini söylemiş, ancak ünlü modelin o dönemki menajeri yine aynı mahkemede verdiği ifadede Campbell’ı yalanlamıştı.

THE WASHINGTON POST: ABD’li eski Senatör uçak kazasında hayatını kaybetti
Alaska’da yaşanan uçak kazasının kurbanlarından biri olduğu dün resmi olarak teyit edilen ABD’li eski Senatör Ted Stevens’ın hayatını kaybettiği açıklandı. NASA eski Başkanı Sean O’Keefe’in ise kazadan sağ kurtulduğu belirtildi.

ABD Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurulu, De Havilland DHC-3T tipi uçağın bu sabah saatlerinde Aleknagik bölgesinin yaklaşık 16 kilometre kuzeybatısında düştüğünü açıkladı. Kuruldan dün yapılan açıklamada uçaktaki beş yolcunun hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Ölenlerden birinin Stevens olduğu doğrulandı. Cumhuriyetçi eski senatör Stevens, 1978 yılında geçirdiği bir uçak kazasından sağ kurtulmuştu. Alaska'daki Anchorage

Uluslararası Havaalanı'na düşen uçaktaki 7 kişiden Stevens'ın eşi dahil 5 kişi yaşamını yitirmişti. Bu havaalanına 2000 yılında Stevens'ın adı verilmişti.

NBC: Washington metrosunda terör endişesi
ABD İç Güvenlik Bakanlığı Washington Metrosu yetkililerinin Pazar günü metroda yaşanan belirlenememiş bir tehditle ilgili uyardığı ortaya çıktı.

NBC’nin elde ettiği iç yazışmalara göre, geçtiğimiz Temmuz ayında ABD vizesi alabilmek için Türkiye’ye giden bir saldırganın, ABD’ye döndükten sonra hangisi olduğu bilinmeyen bir metroya saldırı planladığı belirtildi.

Metro Transit Polisi’nden David Webb, söz konusu saldırının zamanı yeri ya da saldırganın bu saldırıyı başarıyla hayata geçirip geçiremeyeceği konusunda yeterli bilgimiz yok” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!