Dünya basınında manşet Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınında manşet Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 19:43

Haberin Devamı

INDEPENDENT: "MÜZAKERELER ATATÜRK’ÜN MİRASININ ZİRVESİ"

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Independent, AB müzakerelerenin başlamasıyla "Atatürk’ün mirasının zirveye ulaştığı"nı belirtti. Rice-Erdoğan görüşmesine işaret eden gazete, "Amerikan müdahalesi, müzakerelerin başlamadan bitmesini engelledi" yorumunu yaptı.

GUARDIAN: "AB NÜFUSU 500 MİLYON OLACAK"

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasının ardından AB nüfusunun 500 milyona ulaşacağına ve bunun beşte birinin Müslüman olacağına dikkat çekti. Haberde, özellikle "Türkiye’nin en büyük destekçisi" İngiltere’nin bu durumu "AB’nin bir Hristiyan Kulübü olmadığını" gösteren bir simge olarak gördüğünü aktardı.

FINANCIAL TIMES: "BAŞKA KRİZLER DE KAPIDA"

Haberin Devamı

Financial Times gazetesi, AB’nin 17 Aralık’ta da müzakerelerin 3 Ekim’de başlamasına son anda karar verildiğini hatırlattı. Gazete, müzakerelerin başarıyla başlamasına rağmen, Türkiye ile AB arasında en geç birkaç ay içinde yeni bir krizin yaşanabileceğini savundu.

Gazete, bir başka haberde de "Erdoğan, modern Türkiye’nin en eski ve en öncelikli dış politikası olan AB üyeliğini sıağlayan kişi olmaya bir adım daha yaklaştı" yorumunu yaptı.

NEW YORK TIMES: "ERDOĞAN HÜKÜMETİ’NİN ZOR ZAFERİ"

Amerikan New York Times gazetesi de müzakerelerin başlamasını "Erdoğan liderliğindeki Türk  Hükümeti’nin zor zaferi" olarak nitelendirdi. Gazete, müzakerelerin, Avrupa’nın kimliğiyle ilgili tartışmaların olduğu zor bir dönemde gerçekleşecek olacağının altını çizdi.

EL PAİS: AB İLK KEZ MÜSLÜMAN BİR ÜLKE İLE MÜZAKEREYE OTURUYOR
 
İspanyol El Pais gazetesi de, AB’nin ilk defa bir Müslüman ülke ile müzakerelere oturarak Türkiye ile tarihi bir güne damga vurduklarını belirtti. Gazete, Türkiye’nin tam üye hakkını elde etmek için yıllar sürecek değişiklikleri gerçekleştirmesi gerekeceğini kaydetti.

DER STANDART: AVUSTURYA YALNIZ KALDI

Avusturyalı Der Standart gazetesi de, Avusturya’nın Türkiye konusunda takındığı tutumunu değerlendirirken, ısrarla "imtiyazlı ortaklık" isteyen Avusturya’nın Avrupa Birliği içerisinde yalnız kaldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

WASHINGTON POST: "TARİHE GEÇECEK MÜZAKERELER BAŞLADI"

Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye ile AB arasında "tarihe geçecek müzakerelerin" başlayacağını belirtti. Gazete, müzakerelerin başlamasıyla Türkiye’nin 40 yıllık hedefine ulaşma yolunda da önemli bir adım attığını ifade etti. Haberde, Avusturya’nın "üç yüzyıl sonra da" Türkiye’yi durdurmaya çalıştığına işaret etti.

LİBERATİON: MANTIK EVLİLİĞİ

Fransız Liberation ise, "mantık evliliği" nitelemesini kullanırken Türkiye ile müzakerelerin genellikle bir savaşı önlemek için başvurulan diplomasinin sonucunda başlatıldığına dikkat çekti. Gazete, Türk hükümetinin kararının AKP Genel Merkezi’nde verildiğini, parti ile devlet arasındaki bu karmaşıklığın herhangi bir AB ülkesinde olumlu görünmeyeceğini yazdı.

Haberin Devamı

DİE PRESSE: AVUSTURYA RİSKLİ OYUNU KAZANDI

Diğer Avusturyalı gazete Die Presse ise, Avusturya’nın "riskli bir oyun" oynadığını, ancak oyunu kazandığını öne sürdü. Gazete, Avusturya’nın AB vatandaşlarının duygularını cesursa dile getiren tek devlet olduğu görüşünü savundu.

ABC: AB TARİHİNİN EN ZOR GENİŞLEMESİ

İspanyol ABC gazetesi, AB’nin Türkiye ile müzakereleri başlatarak tarihinin en zor genişlemesine yol açtığı yorumunu yaptı. Türkiye’nin yarım asır beklendiğini kaydeden gazete, müzakerelerin engelli koşuya dönüştüren koşulları kabul ettiğini öne sürdü.

DİE TAGESZEİTUNG: VİYANA AB’NİN KREDİBİLİTESİNE ZARAR VERDİ

Alman gazetelerinden Die Tageszitung da, Avusturya’nun tutumunu eleştirdi. Gazete, Viyana’nın Lüksemburg’da sorun çıkartarak AB’nin kredibilitesine zarar verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

LE MONDE: MÜZAKERELER 12 YIL SÜRECEK

Türkiye’nin "yeşil ışık" sağladığını belirten diğer Fransız gazetesi Le Monde, müzakerelerin 12 yıl kadar süreceğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Rice’nin telefona sarılarak Dışişleri Bakanı Gül’ü AB’nin önerilerini kabul etmeye teşvik ettiğini ifade eden gazete, Rice’nin kısmen Avrupalı’lara NATO’nun bağımsızlığı konusunda bir sinyal vermek de istediğini kaydetti.

ANGELES TİMES: TÜRKİYE’Yİ ÇOK ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Türkiye’nin AB ile müzakereleri açan ilk Müslüman ülkesi olduğuna dikkat çeken ABD’li Los Angeles Times gazetesi ise, Türkiye’yi bundan sonra çok zor bir sürecin beklediğini, AB’nin müzakerelerin garantili olmadığını söylediğini kaydetti.

Haberin Devamı

TELEGRAPH: AB SONSUZA DEK DEĞİŞTİ

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Lüksemburg’da sağlanan anlaşma ile AB’nin sonsuza dek değiştiği yorumunu yaptı. Türkiye’nin AB bakanlarını endeşi içinde beklettiğini kaydeden gazete, Eski Yugoslavya için Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı Carla Del Ponte’nin Hırvatistan ile ilgili olumsuz tutumunu tamamen değiştirmesini "büyük bir süpriz" olarak niteledi.

IHT: GERİLİMLİ DİPLOMATİK DANS

İnternational Herald Tribune, "gerilimli bir diplomatik dans" sonucunda anlaşmaya varıldığını belirterek ABD’nin anlaşma zemininin sağlanmasına katkıda bulunuğunu yazdı. Gazete, "Anlaşma, Avrupa, geçen Aralık ayında Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirdiği anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

TİMES: AB 50 YILLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK ADIMINI ATTI

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times de "AB, 50 yıllık tarihinin en büyük adımını attı" yorumunu yaptı. Müzakerelerin başlamasıyla Hristiyan Avrupa ile büyük Müslüman komşusu arasında bir sorun önlediğini belirten gazete, Türkiye’nin 10 yıl sürmesi beklenen müzakerelerin sonucunda AB’nin en büyük üyesi olacağını yazdı.
 
HOLLANDA BASINI:AB NAMUSUNU KURTARDI

Hollanda'dayayınlanan Volkskrant gazetesi, “Türkiye AB üyesi olabilecek. Görüşmeler, dün gece başladı”, De Telegraaf gazetesi, “AB, Avusturya'nın diz çökmesinden sonra rahat nefes aldı”, De Trouw gazetesi , “Türkiye- AB anlaşması son anda”, Algemeen Dagblad gazetesi de “Türkiye ile müzakereler başlıyor” başlıklarını kullandı.

Gazeteler, varılan uzlaşmanın ardından müzakerelere geçilmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot'un, AB'nin bu uzlaşmayla bir anlamda “namusunu kurtardığı” görüşüne yer verdiler.

Türkiye ile görüşmelerin “uzun ve zor” geçeceğini yazan gazeteler, “Türkiye'nin üyeliğinin, katılım müzakerelerinin başlatılmış olmasına rağmen kesin olmadığı, Türkiye için çok sıkı bir takvim öngörüldüğü, son üye olan 10 ülke için aranan kıstaslardan çok daha ciddi koşulların Türkiye'den istendiği, bu anlamda Türkiye için bazı istisnalar öngörüldüğü” ifadelerini kullandı.

Gazeteler, Türkiye'nin en az 2014 yılına kadar bekletileceğini yazdı. Türkiye’nin AB’yle müzakerelere resmen başlaması Alman basının ana konusunu oluştururken, Almanya’nın en büyük gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, "Türkiye demokratik devrim gerçekleştirdi. Ekonomide yaşanan büyüme rakamlarını Avrupa Birliği sadece hayal edebilir" dedi. SZ, Viyana kuşatmalarından sonra kentte 20 bin Türk’ün esir kaldığını, bunların Avusturya’da eridiğini, onun için Avusturya’nın Lüksemburg’da "doğulu tacir" gibi pazarlık etti.

Türkiye’nin AB’yle müzakerelere başlaması öncesi yaşanan heyecanlı dönem ve alınan sonuç bütün dünya basını gibi Alman basınında da öncelikli gündem maddesi oldu. Almanya’nın önemli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, sayfalarında Türkiye’nin başarısına büyük yer ayırdı. SZ, Avusturya’nın Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkışını analiz etti.

AVUSTURYA DOĞULU TACİR GİBİ DAVRANDI

Türkiye’nin 1983’teki Viyana kuşatmasından sonra Avusturyalıların 20 bin yeniçeriyi esir aldığını, bunların Viyana’da kaldıklarını ve nüfus içinde eridiklerini kaydeden SZ, "Onun için Viyanalılarda Türk kanı da bulunuyor. Bu, Avusturya’nın neden Lüksemburg’daki toplantıda arka odalarda sakladığı bir malı satmaya çalışan doğulu tacir davranışına girdiğini açıklıyor" dedi.

SZ Brüksel’de diplomatların 17 Aralık ve sonrasındaki AB zirvelerinde Türkiye’nin adaylığına "evet" diyen Avusturya’nın neden "hayır"a döndüğünü merak ettiğini belirtti.

AB TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNİ ANCAK HAYAL EDEBİLİR

Süddeutsche Zeitung, "Türkiye AB üyeliği doğrultusunda son beş yılda yaptığı reformlarla demokratik bir devrim gerçekleştirdi. Türk toplumu daha açık bir hale geldi ve tabular yıkıldı. Ekonomide yaşanan büyüme rakamlarını Avrupa Birliği ülkeleri ancak hayal edebilir" dedi.

Türkiye gibi yoksul bir ülkenin AB’ye katılmasından duyulan korkunun yakında dinamik bir Türkiye karşısında duyulan endişeyle yer değiştireceğini vurgulayan SZ, "Avusturyalılar şunu artık anlamalı. Türkler 322 yıldır Viyana kapılarında ellerinde palalarla beklemiyorlar" dedi.

FAZ: İNATÇILARIN AKLINI BAŞLARINA RICE GETİRDİ

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi ise Türkiye’nin ABD’nin desteğiyle müzakerelere başladığı üzerinde durdu. FAZ, Türkiye’nin, Washington’un kendisine AB konusunda destek verdiğini bildiği için son dakikada ABD kartını ortaya koyduğunu belirtti.

"ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, kimi inatçı Avrupalıların akıllarını başlarına getirdi" ifadesini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’yı harekete geçirme taktiğinin işe yaradığını kaydeden FAZ, Avrupalıların geçmişte ABD’nin içişlerine karışmasından rahatsız olduklarını anımsatarak, bu kez ise fazla tepki gösterilmediğini belirtti. Frankfurter Allgemeine Zeitung, sonucun alınmasında tek faktörün ABD olmadığını da vurguladı.

Westfalische Runschau gazetesi Türkiye ve AB arasında çıkar krizlerde varılan son dakika anlaşmalarının artık "gelenek" haline geldiğini belirtirken, Türkiye lehine elde edilen sonucun Avusturya’daki eyalet seçimlerinden sonra alındığını bildirdi. Gazete, "Avusturya’nın istediği sonuç çıkmadı, Viyana amacını elde edemedi. Türkiye’nin AB’ye katılması piyasalara fayda sağlar" yorumunda bulundu.

DRESDNER NACHRICHTEN: AVUSTURYA’NIN ZAMANLAMASI YANLIŞTI

Eski Doğu Almanya kendi Dresdende yayımlanan Dresdner Neueste Nachrichten gazetesi ise Avusturya’nın doğru taleplerini yanlış zamanda dile getirerek başarısızlık elde ettiğini savundu. Lüksemburg’da Avrupa ve İslam arasında medeniyet-kültür savaşı yerine "yanlış anlaşılmalardan, eksik cümlelerden" kaynaklanan küçük bir savaşın cereyan ettiğini yazan gazete,  güven üzerine inşa edilen AB’de daha önce böyle bir durumun yaşanmadığını kaydetti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!