Dünya aslında daha hafifmiş

Güncelleme Tarihi:

Dünya aslında daha hafifmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yerkürenin bugüne kadar bilinenden daha küçük ve daha hafif olduğu ortaya çıktı. ABD'nin Seattle kentindeki Washington Üniversitesi fizikçileri, hassas aletlerle yaptıkları ölçümler sonucunda dünyanın ağırlığının ‘5.978 + 18 sıfır’ değil, ‘5.972 + 18 sıfır’ metrik ton olduğunu açıkladı.

Washington Üniversitesi fizikçilerinden Jens Gundlach, önceki gün yaptığı açıklamada, ‘Dünyanın ağırlığını artık daha önceki hesaplamalardan çok daha ayrıntılı ve net olarak biliyoruz’ diye konuştu.

Dünyanın daha hafif olduğu, bilimadamlarının sabit olarak bilinen yer çekimi kuvvetini hesaplamaları sırasında ortaya çıktı. Çünkü farklı bilimadamları yerçekimi değerini (g) farklı hesapladı.

Jens Gundlach, buldukları sonucun modern fizik alanında şaşırtıcı olduğuna dikkat çekerek, ‘Bugüne kadar emin olduğumuz diğer sabit değerlerden de kuşku duyar olacağız. Güvenimiz sarsıldı’ dedi.

Washington Üniversitesi fizikçileri değişik yöntem ve cihazlarla ölçüm çalışmalarının halen devam ettiğini belirterek, buldukları bu rakamı bile düzeltebileceklerini açıkladı. Uluslararası Veri Komitesi, yeni bulunan değerin kayıtlara henüz geçmeyeceğini ve eski rakamı değiştirmeyeceklerini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!