Düello Schröder’in

Güncelleme Tarihi:

Düello Schröder’in
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2005 01:54

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, seçimlere iki hafta kala TV'de tartıştığı rakibi Hıristiyan Demokrat lider Angela Merkel'i ezip geçti.

Seçimlere iki hafta kala önceki akşam yapılan televizyon düellosunu Hıristiyan Demokrat partili rakibi Merkel’e göre daha iyi bir performans sergileyen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder kazandı. Düello ile ilgili anketlerde Schröder, rakibine 23 puan fark attı. Ancak siyasi gözlemcilerin yorumu şöyle: Düello galibiyeti Schröder’i kurtarmaya yetmez.

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder’le, muhalefet Hıristiyan Demokrat ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Başbakan adayı Bayan Angela Merkel 18 Eylül’de yapılacak genel seçim öncesi TV ekranlarında kozlarını paylaştı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Schröder’in kazandığı düelloda Angela Merkel’in beklenenden daha fazla beğenilmesi, başbakana beklediği kadar fazla puan kazandırmadı. Kararsızların sadece yüzde 13’ü, kararını bu düello çerçevesinde vereceğini söyledi.

Alman Birinci Televizyonu (ARD), İkinci Televizyonu (ZDF), özel televizyon kanallarından RTL ve SAT 1’dan paralel olarak yayınlanan düelloda ağırlıklı olarak iş piyasası, vergi reformu, emeklilik ve dış politika tartışıldı. İkili Türkiye konusunda da atıştı. Schröder-Merkel düellosunu 20.9 milyon kişi, yani ülkenin dörtte biri izledi.

Tam 93 dakika süren TV düellosunda Merkel de beklenenin çok üstünde bir performans sergiledi. Her zamanki donuk halinin aksine konulara hakim bir görüntü sundu. Yine de anketlerde devlet adamı tecrübesi ve rahat hareketleriyle Schröder, saldırgan tutum izleyen Merkel’e göre daha iyi bir grafik çizdi.Başbakan, sempati, inandırıcılık, güven ve genel anketi kazanırken, Merkel sadece iş ve ekonomi dalında galip geldi.

Düello sonunda Schröder, halktan bir kez daha kendilerine güven duymalarını isteyerek sözünü noktaladı. Düelloda son sözü söyleyen Merkel, SPD ile Yeşiller’in 7 yıllık iktidarı döneminde yaşananları değerlendirmelerini ve bunların bir bilançosunu çıkarmalarını istedi ve değişim şansını yakalamaları çağrısında bulundu.

EKRANDAN AŞK İLANI

Başbakan Schröder eşi Doris Schröder Köpf’ün Merkel’le ilgili olarak çocuk sahibi olmamasını ima edip, ‘Merkel’in biyografisi Almanya’daki kadınların büyük bir bölümü ile örtüşmemektedir’ şeklindeki eleştirisini nasıl değerlendiriği yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi, ‘Benim eşim politik bir gazetecidir. Herkes gibi eşim de niye kendi düşündüklerini dile getirip ifade etmesin. Düşündüğünü ve gerçekleri söylemek onun da hakkı’ dedi. Schröder ayrıca televizyon ekranlarından ‘Ben eşimi bu tutumundan ve açık sözlülüğünden dolayı seviyorum’ diyerek televizyondan adeta aşk ilan etti.

Schröder daha sempatik

Forsa tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre

23 puan fark

Schröder sempatik % 57

Merkel sempatik % 34

Düello Schröder’in % 54

Düello Merkel’in % 31

TÜRKİYE İÇİN NE DEDİLER?

Merkel:

AB, Türkiye gibi bir ülkeyi özümseyebilecek durumda değil. Biz Türkiye’ye şu anda tam üyelik verileceği intibası yaratılarak sonradan da referandum yoluyla bunun reddilmesine karşıyız. Bu tam bir sorumsuzluk olur. Bu nedenle biz Türkiye ye imtiyazlı ortaklık verilmesini istiyoruz.

İmtiyazlı ortaklık çerçevesinde Türkiye’ye Avrupa güvenlik ve savunma politikasında eşit haklar verilebilir, ama serbest dolaşıma kesinlikle karşıyız.

Schröder:

Yine aynı hatayı yapıyorsunuz. Belli ki Türkiye’nin jeostratejik ve jeopolitik konumunu hálá anlayamamışsınız. Türkiye’nin bulunduğu bölgeye bir baktığınızda Irak, İran, Kafkaslar ve Ortadoğu’da ciddi bir istikrarsızlık söz konusudur. Şayet biz bu bölgede bir istikrar unsuru olan Türkiye’yi bir daha vazgeçemeyeceği bir şekilde AB’ye bağlarsak Almanya’nın da, Avrupa’nın da güvenliği son derece artar. CDU-CSU Türkiye ile müzakerelerin başlamasını engelleyemeyecek ve ileride Türkiye AB’de tam üye olarak yer alacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!