Dostluğa imza

Güncelleme Tarihi:

Dostluğa imza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

38 yıl sonra Türkiye'ye gelen ilk Yunan Dışişleri Bakanı olan Papandreu Ankara'da büyük kabul gördü. İki ülke arasında dört anlaşma imzalandı.

Komşuyla sıcak ilişkiler

İmzalanan anlaşmalar Turizm, Çevre, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Terörizm, Örgütlü Suç, Yasadışı Göç ve Uyuşturucu Kaçakçılığıyla Mücadele Anlaşması olarak açıklandı.

Askeri alanda işbirliği

İki ülke silahlı kuvvetleri ortak tatbikatlar düzenleyecek. Gemiler karşılıklı olarak liman ziyaretleri yapacak, uçuşlar artık silahsız olacak.

Ecevit'ten Simitis'e davet

Başbakan Ecevit, Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu'yu kabulü sırasında, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e resmi davette bulundu.

AB için çalışma grubu

Yunanistan, AB adaylığından üyeliğe geçişte tecrübe ve yardımlarını Türkiye'ye aktaracak. Bu amaçla çalışma grubu kurulacak. 16’da

ATİNA’DAN 3 SPOR ÖNERİSİ

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı 2 ülke ortak düzenlesin.

Olimpiyat çerçevesinde iki ülke ortak barış oyunları düzenlesin.

2004 Atina Olimpiyatları'nda Türkiye kültürel katkıda bulunsun.

Atina ile tarihi dönem

Ortak tatbikatlar, silahsız uçuşlar, liman ziyaretleri yapılacak

Dört yeni anlaşma imzalandı

Ecevit Simitis'i davet etti

AB üyeliği için Türk-Yunan çalışma grubu kurulacak

Papandreu, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasını ortak düzenlemeyi önerdi

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun dün gerçekleşen Ankara ziyareti ile Türk-Yunan ilişkilerinde turizmden askeri alana dek yeni kapılar açan tarihi bir dönemin temelleri atıldı. Ankara ve Atina, sorunların aşılması için çalışma grupları kurulması konseptine dayalı bir çok ortak girişim başlatma yoluna gidiyor.

Önceki gün Ankara'ya gelen Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu'nun başkent ziyareti olumlu geçti. Türkiye'ye resmi bir ziyaret için 38 yıl sonra gelen ilk Yunan Dışişleri Bakanı olan Papandreu, başkentte devletin tüm zirvesi tarafından kabul edildi. Konuk Bakanı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut kabul etti.

ÇALIŞMA GRUPLARI

İki ülke ilk olarak, aradaki gerginliğin azaltılması temelinde ortak askeri işbirliğine gidecek. Bu amaçla, ilk olarak askerler ve diplomatlardan oluşacak ortak çalışma grubu kurulacak. Bu çalışma grubu, Ege'de askeri tatbikatların azaltılması, ortak askeri manevraların gerçekleştirilmesi, Ege'de silahsız uçuş, karşılıklı liman ziyaretleri, bilgi ve askeri tecrübe işbirliği konularını hayata geçirecek. Bir diğer ilginç gelişmede, iki ülke arasında Yunanistan'ın Türkiye'nin AB adaylığından üyeliğe geçişte tecrübe ve yardımlarının aktaracağı Türkiye'nin AB adaylığı için Türk-Yunan girişim grubunun kurulması yönünde alınan karar oldu. Yunanistan, Türkiye'ye AB yolunda bu çalışma grubu ile tecrübelerini aktaracak.

ECEVİT'TEN SİMİTİS'E DAVET

Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmelerin ardından Papandreu ve meslektaşı İsmail Cem düzenledikleri basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, Başbakan Bülent Ecevit'in, Yunan Bakanı kabulü sırasında Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e bir davette bulunduğu ortaya çıktı.

4 ANLAŞMA

Konuk Yunan bakanın ziyaretinde ayrıca iki ülke Dışişleri arasında uzun süreden beri üzerinde çalışılan 4 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmalar ise Turizm, Çevre, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Terörizm, Örgütlü Suç, Yasadışı Göç ve Uyuşturucu Kaçakçılığı İle Mücadele Anlaşması olarak açıklandı.

PKK İÇİN CEVAP YOK

Papandreu, PKK ile ilgili net bir tavır göstermezken, ‘‘Türkiye'de idam cezası ve insan hakları konusunda AB politikasını benimsiyoruz’’ şeklinde cevabı ile kimseyi incitmemeyi amaçlayan diplomatik bir tavır sergiledi. Bakan, AB yardımları için de engel olmayacakları sinyalini verdi.

BARIŞ İÇİN SPOR TEKLİFİ

Yorgo Papandreu, iki ülke arasında spor alanında 3 öneride bulundu. Papandreu, ilk olarak futbol alanında işbirliği önerdi. 2008 yılında yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 2 ülke tarafından yapılması konusunu gündeme getiren Papandreu, Yunanistan Futbol Federasyonu'nda seçim yapılacağını ve bu seçimden sonra bir karara varacaklarını söyledi. İkinci olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı ile görüştüğünü ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi çerçevesinde barış oyunları düzenlenmesi fikri olduğunu söyledi. Barış oyunlarının önce Türkiye ile Yunanistan arasında başlayacağını, ardından diğer ülkelerin de katılabileceğini belirten Papandreu, ‘‘Böylece sporu barış için kullanacağız’’ dedi. Papandreu, spor alanında üçüncü olarak 2004 yılında Atina'da düzenlenecek olan olimpiyatlar sırasında, Türkiye'nin de tiyatro, müzik, folklor gibi bu kültürel boyutun içinde yer almasını önerdi.

Notlar..Notlar..Notlar..

60 YUNANLI GAZETECİ

Papandreu'nun Ankara ziyaretini dokuzu Kıbrıs Rum Kesimi'nden olmak üzere yaklaşık 60 Yunanlı gazeteci izledi. Kıbrıs Rum Kesimi gazetecileri Yunanistan pasaportu ile Türkiye'ye giriş yaptı.

SALON HINCA HINÇ DOLDU

Türkiye ile Yunanistan arasındaki imza töreniyle Cem ve Papandreu'nun ortak basın toplantısının yapıldığı Dışişleri Bakanlığı'nın Fatin Rüştü Zorlu Salonu, Türk, Yunan ve diğer yabancı ülke basın mesupları tarafından hınca hınç dolduruldu.

RUM TELEVİZYONU ÇEKİMde

Papandreu'nun kısa bir süre önce Kıbrıs Rum Kesimi'ne yaptığı ziyareti izleyen Bayrak Radyo ve Televizyonu'nun mikrofonundan logosu çıkartılırken, Rum kesimi gazetecileri dün Ankara'da son derece rahat çılışma imkanı buldu.

ANITKABİR'E KAR YAĞMADI MI?

Önceki gün yoğun kar yağışı altında Ankara'ya gelen Papandreu, dün sabah Anıtkabir'i ziyaret ederken gözlerine inanamadı. Belediye anayolları kardan temizlemekte yine aciz kalırken, Anıtkabir askerler tarafından temizlenmiş, her taraf pırıl pırıldı. Papandreu, ‘‘Anıtkabir'e kar yağmadı mı?’’ diye sormaktan kendini alamadı.

GAZETECİLER HASRET GİDERDİ

İki ülke arasında esen dostluk rüzgarı basın mensuplarını da etkilemeye devam etti. Cem ve Papandreu'nun Avrupa'nın çeşitli merkezleri ile ABD gezilerini takip eden gazeteciler Ankara'da da buluşmanın mutluluğunu yaşadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!