Donald Trump'a karşı Cruz'da birleştiler

Güncelleme Tarihi:

Donald Trumpa karşı Cruzda birleştiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 01:01

ABD’deki kasım ayı başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içindeki yarış tüm hızıyla devam ederken, başta Müslümanlar ve Meksikalılara yönelik skandal çıkışları ve muhafazakâr bir geçmişe sahip olmaması nedeniyle parti üst yönetiminin istemediği Donald Trump, salı gecesi Wisconsin eyaletinde yapılan önseçimleri rakibi Teksas Senatörü Ted Cruz’a kaybetti.

Haberin Devamı

Hem düzeni temsil eden parti yönetimi hem de Çay Partisi gibi düzene karşı ortaya çıkan aşırı muhafazakâr grupların desteğini arkasına alan Cruz, böylece temmuzda yapılacak parti kurultayında Trump’ın adaylık için gerekli 1237 delege sayısına ulaşmasını engelleme çabalarında yeni bir ivme kazandı.

KURULTAYDA DURDUR
Trump’a karşı oluşan ittifak, yarıştaki üçüncü aday, parti yönetiminin çizgisine en yakın kişi görülen Ohio Valisi John Kasich’in şimdiye kadar bir türlü istenenen desteğe ulaşamaması nedeniyle şekillendi. Trump’a karşı tek bir isim etrafında birleşmeye karar veren farklı kesimler, Cruz ismi üzerinde anlaşma sağladı. Böylece salı gecesi yapılan seçimlerde yüzde 35 oy alan Trump sadece 3 delege kazanıp 740’ta kalırken, yüzde 48’e ulaşarak 33 delege alan Cruz delege sayısını 514’e yükseltti ve Trump’ı temmuz kurultayında durdurma şansını devam ettirdi.

Merak edilen Cruz’un Wisconsin’de işe yaramış gözüken “Trump’a karşı aday” stratejisini ne kadar ilerletip bundan sonra ne ölçüde başarılı olacağı. 19 Nisan’da Trump’ın çok güçlü olduğu kendi eyaleti New York’ta yapılacak seçimler bu açıdan belirleyici olacak. Ülke genelindeki anketlerde Cruz’un halen 7-10 puan önünde gözükün Trump’ın New York’ta ezici bir zafer kazanması halinde rakiplerinin kampanyalarının büyük bir darbe yiyebileceği düşünülüyor. Trump’ın az bir farkla kazanması halinde Cruz’un Trump’ı kurultayda durdurma hedefinin geçerli olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

BERNIE, HILLARY'YE DİRENİYOR
Demokratlar’da ise Bernie Sanders’ın Hillary Clinton’a karşı direnişi sürüyor. Sanders, Hillary’yi Wisconsin’de de yendi. Böylece 22 Mart’tan beri yapılan 7 önseçimden 6’sını kazanmış oldu. Clinton kampanyası, Sanders’a karşı istediği ivmeyi yakalayamazken, 19 Nisan’da Clinton’ın eyaleti New York’taki önseçimler, Demokratlar için de kritik. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!