Domuz paçasıyla ayrımcılık

Güncelleme Tarihi:

Domuz paçasıyla ayrımcılık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 00:00

Hollanda’da sokakta herkese "Flemenkçe" konuşma zorunluluğu getirilmeye çalışılırken Fransa’daki aşırı sağcılar da istasyonlarda domuz paçası dağıtmaya başlayarak Müslüman ve Yahudilere yönelik ayrımcılık yapmaya başladı. Sivil toplum örgütleri İçişleri Bakanı Sarkozy’den bu uygulamanın durdurulmasını isterken, çorbacılar; "Ayrımcılık yapmıyoruz, Müslüman açlar isterse onlara da çorba dağıtmaya hazırız" diyerek ne kadar "hayırsever" olduklarını ortaya koyuyor.

FRANSA’da bir grup aşırı sağcının hayır kısvesi altında evsizlere bedava domuz paçası çorbası dağıtmaya başlaması Müslüman ve Yahudilere karşı ayrımcılık yapılıyor tartışmasına neden oldu. Polisin izinsiz dağıtım yaptığı için çorba kazanlarını mühürlediği "hayırsever" Fransızlar, "ayrımcılık yapmıyoruz, aç Müslümanlar gelirse onlara da paça veririz" diye savunma yapıyor.

Aslında Paris’te domuz kuyruğu, paçası ve diğer organlarından yapılan, şalgam, havuç, soğan ve füme domuz pastırmasıyla tamamlanan çorbanın dağıtımı üç kıştır yapılıyor. Bu "iyiliksever" grubun ardında ise Avrupa’daki "küçük beyazların haklarını korumayı" güden Bloc Identitaire yani Kimlik Bloğu var. Bu nedenle de domuz paçası da "kimlik çorbası" olarak anılıyor. Paris’te başlayan bu uygulama Nice, Strasbourg ve Nantes kentiyle Belçika’nın başkenti Brüksel ve Charleroi kentlerine de sıçrarken geçtiğimiz günlerde Paris’in Montparnasse tren istasyonunda çorba dağıtan gruba baskın düzenleyen polis, ayrımcılığı körüklemekten korktuğu bu girişimi, izinsiz dağıtım yaptıklarını
/images/100/0x0/55ea0cedf018fbb8f8676868
bahane ederek 40 kg’lık kazanlarını mühürleyerek durdurdu.

SARKOZY’YE YASAKLA ÇAĞRISI

Strasbourg Belediye Başkanı Fabienne Keller ise ay başında Avrupa Parlamentosu’na evsahipliği yapan kentin sokaklarında domuz paçası dağıtımını yasaklamış ve "ırkçı manalara çekilebilecek girişimler durdurulmalı" demişti.

Çorbacılar ise evsizlere ’hayır’ amacıyla gerçekleştirdikleri bu etkinliğin ayrımcı ya da ırkçı bir hareket olmadığını belirterek, ne kadar ’iyi niyetli’ olduklarını göstermek için de şu savunmayı yapıyorlar: "Domuz paçası Fransız mutfağında önemli bir yer tutar. Ayrımcı değiliz, aç Müslümanlar da isterse onlara da ikramda bulunuruz."

Aşırı milliyetçilerin arkasında olduğu bu grup, ’Önce Fransızlar’ diyerek Fransa’da giderek güçlenen ırkçı Ulusal Cephe Partisi ile bağlantılarının olmadığını da savunuyor. Fransız Dayanışması isimli örgütün Paris sorumlusu olan ve Montparnasse’da çorba dağıtan Roger Bonnivard, "Domuz çorbasıyla kökenlerimize, kimliğimize geri dönüyoruz. Her çiftlikte domuz kesilir ve çorba yapılır... Domuz atalarımızın yemeğidir" diyor.

Kimlik Bloğu’nun lideri Robert ise, "Müslümanları sevmediğimiz anlamına gelmiyor. Mesele kritik kitle meselesi. Fransa’da sadece bin Müslüman yaşasa sorun olmaz, fakat 6 milyon yaşıyorsa bu büyük bir problemdir" diye konuşuyor.

Irkçı Ulusal Cephe ise domuz çorbası projesini memnuniyetle karşılıyor, partinin 2 numarası Bruno Gollnisch, "Herkesin istediği gruba yönelik hayırsever girişimde bulunma hakkı vardır. Domuz mutfaklarını yasaklayan yetkililer, Fransız halkıyla yabancılaşma içindedir" yorumunda bulundu.

Irkçılığa karşı eylem yürüten bir grup ise İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’den bedava domuz paçası dağıtılmasının yasaklanmasını isterken Irkçılık Karşıtı, Halkların arasındaki Dostluk Hareketi’nin Başkan Yardımcısı Bernadette Hatier, aşırı sağcıların esas amacının bu tür girişimlerle 2007 seçimleri öncesinde oy toplamak olduğunu savundu.

Müslümanlardan kuskus

FRANSA’da çoğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 5 milyon Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor. Aşırı milliyetçi Fransızlar gibi Müslüman örgütler de yoksullar için tren ya da metro istasyonlarında kurdukları büfelerden "dostluk kuskusu" dağıtıyor. İslami Yardım örgütünün sözcüsü Ouahid Abassi, "Kuskus dağıtımını kökenine, konuştuğu dile ya da dinine bakmadan herkese yapıyoruz" diyor.

Polis kazanı mühürledi

Evsizlere çorba dağıtanlar "Domuz çorbasıyla köklerimize geri dönüyoruz. Domuz atalarımızın yemeğidir" diyor. Polis ise Montparnasse tren istasyonuna baskın yapıp 40 kg’lık çorba kazanını mühürlüyor. Gerekçe; izinsiz dağıtım. Ancak esas mesele; ayrımcılığın körüklenmesi korkusu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!