Doğum gününü kutlarken Nobel ödülü haberi geldi

Güncelleme Tarihi:

Doğum gününü kutlarken Nobel ödülü haberi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 00:00

İsveç Bilimler Akademisi, bu yılın Nobel Kimya Ödülü’nü "katı yüzeylere çarpan moleküllere ne olduğunu" açıklayan çalışması nedeniyle Alman bilim adamı Gerhard Ertl’e verdi.

71’inci doğum gününü kutlarken Nobel kazandığını öğrenen Ertl, büyük sevinç yaşadı. Akademiden yapılan açıklamada, Ertl’in çalışmalarının "modern yüzey araştırmalarının bilimsel temelini oluşturduğu, kullandığı yöntemlerin hem akademik çalışmalara, hem de kimyasal süreçlerin endüstriyel gelişimine neden olduğu" bildirildi.

OZONA BİLE YARADI

Berlin’deki Max-Planck Vakfı’na bağlı Fritz-Haber Enstitüsü’nün eski müdürü olan Gerhard Ertl, "katalizör yüzeyler" üzerinde her bir atom ve molekül katmanının nasıl "davrandığını" araştırmıştı. Ertl’in bulguları sayesinde demirin nasıl paslandığı, otomobillerdeki katalizörlerin nasıl iş gördüğü ve yakıt hücrelerinin ne şekilde çalıştığı daha iyi anlaşılmıştı. Bu çalışmalar sayesinde ozon tabakasındaki deliğin neden büyüdüğü de anlaşıldı ve önlemler alınmaya başlandı. 10 Ekim 1936 doğumlu olan ve daha önce birçok saygın ödüle layık görülen Gerhard Ertl, Nobel’i kazandığını doğum gününde öğrendi.

Ertl, "Stockholm’den haberi aldığımda dilim tutuldu. Gurur duyuyorum. Bunu beklemiyordum, ama adaylar arasında olduğumu biliyordum" dedi. Ertly, bir altın madalyanın yanında, diploma ve 10 milyon İsveç kronu (1.7 milyon YTL) para ödülü de alacak. Bu yıl henüz açıklanmayan üç Nobel ödülü var. Edebiyat bugün, barış cuma, ekonomi dalındaki ödül ise pazartesi sahibini bulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!