Doğu Kudüs'te arbede: 5 Filistinli yaralı

Güncelleme Tarihi:

Doğu Kudüste arbede: 5 Filistinli yaralı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2010 14:54

İsrailli aşırı sağcıların Doğu Kudüs'ün Arap mahallelerinden Silvan'da yaptıkları yürüyüşü protesto eden Filistinli gençlerle İsrail polisleri arasında çıkan arbedede 5 Filistinli yaralandı.

Haberin Devamı

Aşırı sağcılar, Doğu Kudüs'te Yahudi inşaatlarına izin verilmemesi yolundaki taleplere, sol kesimlerin Doğu Kudüs'teki Yahudi varlığına yönelik gösterilerine ve Silvan'da Filistinlilerin ruhsatsız inşa edilmiş evlerine yanıt olarak protesto yürüyüşü düzenledi.

Aşırı sağ göstericiler, yürüyüşün ertelenmesi yolundaki talepleri kabul etmeyince, İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri altında Ağlama Duvarı'nın girişindeki Siyon Kapısından başlayıp Silvan'ın merkezindeki El Bustan içlerine yaklaşık 700 metre kadar yürüdü. Polis, 70 dolayında kişinin, İsrail bayraklarıyla katıldığı gösteriye bir saat süreyle izin verdi. İsrailli aşırı sağcı Baruh Marzel ile İtamar Ben-Gvir'ün önderlik ettiği gösteriye, "Yurdumuz İsrail" adlı sağ örgütün üyeleri de katıldı.

Haberin Devamı

Silvan'daki Araplar, aşırı sağcıların yürüyüşünü balkonlarından, damlardan, güzergahın kenarından protesto ederek izlerken, bazıları yürüyüşçülere karşı tekbir getirdi, bazıları da Arapça ve İbranice "Burası Filistin köyü" sloganları attı. Filistinli kadınlar, yürüyüşçülere tencere ve tavaları birbirine vurarak tepki gösterdi.

Bu arada Silvan'daki Araplara destek vermek üzere barış yanlısı ve sol görüşlü onlarca İsrailli de Silvan'a gelerek, aşırı sağcıları protestolara katıldı. Şimdi Barış örgütünden Hagit Ofran, aşırı sağcıların yürüyüşünü, bölgenin sakinlerini tehlikeye atan "tehlikeli bir provokasyon" olarak niteledi.

Yürüyüşün olaysız sona ermesine rağmen, yürüyüş öncesi Filistinli gençlerle polis arasında yer yer arbede çıktı. Yolların girişlerine barikatlar kuran, yüzlerini örtülerle kapatmış gençler, İsrail polisine taşlarla saldırdı, lastikleri ateşe verdi. Filistinli kaynaklara göre, taş atan gençleri dağıtmak için polisin kullandığı plastik mermilerle 5 Filistinli yaralandı.

İSRAİLLİ BAKANLARDAN TEPKİ

Aşırı sağcıların yürüyüşüne İsrail kabinesinin bugünkü toplantısında bazı bakanlar tepki gösterdi. Bilim ve Teknoloji Bakanı Daniel Herschkowitz, yürüyüşü "gereksiz bir provokasyon" olarak nitelendirerek, "Bizim Kudüs'te inşaat yapmamız gerek, gösteri değil" dedi.
Bayındırlık Bakanı Uzi Landau da bu tür provokasyonların olmaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Turizm Bakanı Stas Misezhnikov da bir avuç kişinin bu koşullar altında toplanıp yürüyüşe geçmesinin, kendi amaçları doğrultusunda bir provokasyon olduğunu söyledi.

Kadimalı parlamenter Otniel Schneller de bu yürüyüşü düzenleyenlerin Kudüs'ü bölmek istediğini ifade ederek, "kendisinin de sağ görüşleri benimsemesine rağmen, bu garip yürüyüşe karşı çıktığını, yürüyüşün kenti ateşe atıp bölmek isteyen aşırı solcularla hayal gören sağcıların ortaklaşa komplosu olduğunu" kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!