Doğrudan ticaret golü

Güncelleme Tarihi:

Doğrudan ticaret golü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Kıbrıs Rum lideri Papadopulos’un Paris’te masaya oturmasına saatler kala AB’den son dakika golü geldi. AB, referandum sonrası KKTC’yi izolasyondan kurtarmaya yönelik kararını askıya aldı. Doğrudan ticaret ile mali yardımı öngören tüzüğün ayrılmasına onay çıkarken, doğrudan ticaretin akıbeti Rumların "inisiyatifine" bırakıldı.

AVRUPA Birliği, referandumlar sonrası KKTC’yi izolasyondan kurtarmaya yönelik kararını "rafa" kaldırdı ve sadece mali yardıma onay verdi. AB Dışişleri Bakanları’nın dünkü toplantısından, KKTC’ye uygulanan ekonomik ambargoya büyük ölçüde son verecek olan "doğrudan ticaret" ile mali yardımı öngören tüzüğün birbirinden ayrılması kararı çıktı. Sadece 139 milyon Euro tutarındaki mali yardım onaylandı ve doğrudan ticaret konusu ise tamamen Kıbrıs Rum Kesimi’nin "inisiyatifine" bırakıldı.

Böylelikle referandumlar sonrası çözüme "evet" diyen Kıbrıslı Türklerin içinde bulunduğu izolasyondan kurtarılması için AB’nin 26 Nisan 2004’te aldığı karar konusunda ise geri adım atıldı. Kıbrıslı Rumların istekleri doğrultusunda, bu konuda alınabilecek bir kararın "oy birliği" ile alınması benimsendi ve böylelikle tüm inisiyatif, AB üyesi olan Güney Kıbrıs’a bırakıldı.

MALİ YARDIMA ONAY

Bu konuda AB Komisyonu’nun hazırladığı tüzük, geçen yıl sonuna kadar onaylanmadığı için mali yardım olarak belirlenen 259 milyon euro’nun 120 milyonu silinmiş ve yardım 139 milyon Euro’ya inmişti.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Temsilcisi Olli Rehn, bakanların mali yardımı onaylamalarını, "ilk adım" olarak nitelendirdi ve 26 Nisan 2004’te alınan kararın tümünün uygulanması ve Kıbrıslı Türkleri izolasyondan kurtaracak doğrudan ticaretin de başlatılmasını talep etti. Rehn, bu konuda komisyonun AB’li bakanları "teşvik" etmeye devam edeceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!