DNA talebine Ankara’dan yanıt yok

Güncelleme Tarihi:

DNA talebine Ankara’dan yanıt yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 01:19

Türkiye’de tutukluyken, Musul Başkonsolosluğu personeline karşılık takas edildiği ileri sürülen IŞİD sempatizanı Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı H.B’nin, halen cezaevinde olduğunu ispatlayacak bir delil isteyen Danimarka hükümetine Ankara’dan henüz cevap gelmedi.

Haberin Devamı

Tutuklunun cezaevinde olduğuna dair DNA örneği veya benzeri inandırıcılıkta kanıt talep eden Danimarka’nın Türkiye’ye nota vermesi üzerine Dışişleri Bakanlığı adli bir konu olması nedeniyle, konuyu Adalet Bakanlığı’na iletti. Bir yetkili, “Adalet Bakanlığı’ndan bir yanıt geldiğinde konu diplomatik yoldan Danimarka’ya iletilir” dedi. Adalet Bakanlığı yetkilileri ise “Söz konusu kişi hâlâ cezaevinde mi, tahliye edildiyse gerekçesi ne” sorularını yanıtsız bıraktı. Danimarka tarafı ise yoğun girişimlere rağmen Türkiye’nin konuyu duymazdan geldiği görüşünde. Dün itibariyle de Adalet Bakanlığı’ndan Dışişleri’ne bir yanıt gelmediği öğrenildi. İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard, Kopenhag’da 5 Şubat 2013 tarihinde evinin önünde saldırıya uğradı. Postacı kılığında gelip Hedegaard’ı öldürme girişiminde bulunan şahıs, aynı gün Danimarka’dan kaçtı ve daha sonra Atatürk Havalimanında sahte pasaport ile yakalandı. Danimarka makamlarının talebine rağmen Türkiye, 26 yaşındaki saldırganı Danimarka’ya iade etmedi.

Haberin Devamı

DNA talebine Ankara’dan yanıt yok

DANİMARKA’DA ACİL TÜRKİYE TOPLANTISI

Türkiye ile yaşanan IŞİD sempatizanı krizinin ardından Danimarka’da muhalefet partileri Parlamento Dış Politika Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı.

Yarın yapılacak toplantıda, Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirileceği, Türkiye’nin bu süre içinde inandırıcı bir açıklama yapmaması durumunda, Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi ve Danimarkalı NATO askerlerinin geri çağrılma olasılıklarının ele alınacağı bildirildi. Danimarka medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD ile yapılan pazarlık konusunda açıklamalarına geniş yer ayırdı. Politiken Gazetesi “Baş kesenlerle pazarlık bir bilmece”, Information Gazetesi “Türkiye, IŞİD’li tutukluların serbest bırakılması konusundaki suçlamalara ateş püskürüyor” başlıklarını kullandı. - Ünsal TURAN/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!