DİTİP'ten yeni göç yasasına sert tepki

Güncelleme Tarihi:

DİTİPten yeni göç yasasına sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 16:34

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Ali İhsan Ünlü, 12 Temmuz'da Berlin'de düzenlenecek Uyum Zirvesi'ne katılıp katılmama kararını henüz vermediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ünlü, Köln kentinde DİTİB'in Dinler Arası Diyalog sorumlusu Bekir Alboğa'yla birlikte düzenlediği basın toplantısında, zirveye katılım konusundaki kararlarını, 6 Temmuz'da Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nin (Bundesrat) sertleştirilen Göç Yasası'yla ilgili kararından sonra vereceklerini belirtti.

Alman Meclisinde (Bundestag) daha önce kabul edilen yeni Göç Yasası'nı eleştiren Ünlü, bu konuda Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'e bir mektup yazarak, yaşadıkları hayal kırıklığını dile getirdiklerini ifade etti.

Ünlü, kabul edilen Göç Yasası'nın, farklı etnik kökenlere farklı uygulamalar getirdiğinin altını çizerek, "Göç Yasası'nda insanlar, kökenlerine göre farklı muameleye tabi tutuldu. Yasayla ayrımcılık da ortaya çıkıyor. Bu, uyuma da aykırı bir durumdur" dedi.

Haberin Devamı

Yasada, sendika ve kiliseler gibi sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin dikkate alınmadığını kaydeden Ünlü, "Yasaya göre zaten Almanya'da olup işsizlik ücreti ya da sosyal yardım alanların oturma izinleri iptal edilebilecek. Burada kişinin Almanya'da kaç yıldan bu yana yaşadığı bir önem taşımamakta. Acaba iş bulamayan 60 yaşındaki bir insan da sınır dışı mı edilecek? Yasa, insan hakları ve onuruna aykırıdır ve entegrasyona hizmet etmiyor. Bu nedenle Bundesrat'tan bu tasarıyı geçirmemesini ve bunu, uzmanlarla göçmen kuruluşlarının birlikte yeniden düzenlemelerini istemesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Alboğa da DİTİB olarak şimdiye kadar İslam konferansları ve uyum zirveleri için büyük bir motivasyonla çalıştıklarını belirterek, çok büyük hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Almanya'daki Türk göçmenlerine reva görülen uygulamaların anlaşılır gibi olmadığını ifade eden Alboğa, şimdiye kadar diğer Avrupa ülkeleri vatandaşlarının Almanya'da çifte vatandaş olma haklarının mevcut olduğunu, sadece Türklerin bu hakka sahip olmadığını kaydetti.

Alboğa, Uyum Zirvesi için Başbakan Angela Merkel'den gelen davetiyeye henüz bir cevap vermediğini ve beklediğini belirterek, "Yasanın Eyalet Temsilcileri Meclisinden de geçmesi halinde bizim bu zirveye katılmamızın bir anlamı kalmayacak. Göçmen kuruluşlarıyla da bu konuda hemfikiriz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!